Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Αποσπάσματα από την ομιλία του νομάρχη Θύμιου Σώκου για την επένδυση του Κατάρ που δρομολογείται στο πλατυγιάλι Αστακού.


Υπερψηφίσθηκε χθες από τα μέλη (Δευτέρα 3 Μαΐου 2010) του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, η τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής του Πλατυγιαλίου Αστακού, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση μιας μεγάλης ενεργειακής επένδυσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Κατάρ, η υλοποίηση της οποίας θα μετατρέψει το Πλατυγιάλι Αστακού σε ένα τεράστιο ενεργειακό κέντρο.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση LPG ισχύος 1.000 MW, σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και θερμοκήπια άλγης για την απορρόφηση του εκμπεμπόμενου, από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διοξειδίου του άνθρακα.
Το μέγεθος της επένδυσης υπολογίζεται σε πάνω από 3,5 δις ευρώ, ποσό που αγγίζει το 145% των συνολικών ξένων επενδύσεων που έγιναν το 2009 στην Ελλάδα.
ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΙΟΥ 2010) ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΑΣΤΑΚΟΥ
Kαλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια απόφαση για ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του Νομού μας. Όταν λοιπόν διυλίζουμε τον κώνωπα σε ένα τέτοιο ζήτημα ανήμποροι να καταλάβουμε το ρόλο μας και την θέση στην οποία βρισκόμαστε, νομίζω ότι γινόμαστε επίορκοι του καθήκοντος που λέει να προχωρήσει εδώ και τώρα αυτό που αξίζει σε αυτή τη χώρα, να προσφέρει ανάπτυξη, απασχόληση, να φέρει εισόδημα, να συγκρατήσει τον κόσμο στο ύπαιθρο και να σταματήσει τη μετανάστευση.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να απεμπολίσουμε το καθήκον, παραδίνοντας τα πάντα κάπου.
Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν υπουργεία, υπάρχουν ειδικοί και υπάρχει και η πολιτική βούληση η οποία εκφράζεται από εμάς.
Υπάρχει ένας λαός που περιμένει διερωτώμενος «τί τους έχω αυτούς στην κυβέρνηση, τί τους έχω αυτούς στο νομαρχιακό συμβούλιο τί τους έχω τους άλλους στα δημοτικά συμβούλια» και επ΄ αυτού πρέπει να αποφασίσουμε.
Το ζήτημα είναι καθαρά θέμα ευθύνης που έχει ο καθένας μας απέναντι στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, απέναντι σε ένα λαό που χειμάζεται, απέναντι σε μια περιοχή που είναι η πλέον αραιοκατοικημένη, στην περιοχή του Αστακού, η οποία έχει λιγότερους από 20 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Ιδιαίτερα στον Αστακό υπάρχει μια πλήρης ένδεια επενδύσεων, υπάρχουν περίπου 350 τουριστικές κλίνες κι αυτές μεσαίας ποιότητας. Βεβαίως ο κόσμος αγωνιά για ένα μεροκάματο σταθερό και σίγουρο για να προδιαγράψει το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα.
Είναι μέγα ζήτημα ότι επί 27 ολόκληρα χρόνια διακονούμε μια υπόθεση που έχει να κάνει με το αν στην περιοχή μας θα πρέπει να υπάρξει βιομηχανική ανάπτυξη ή όχι. Αυτό αποφασίστηκε το 1983.
Στον Αστακό δημιουργήσαμε μια βιομηχανική περιοχή με λιμάνι, αυτό σημαίνει ΝΑΒΙΠΕ μοναδική στην Ελλάδα.
Πάνω στην οποία θα στηρίξουμε την μετά τον καπνό βιομηχανική ανάπτυξη όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας.
Η ΝΑΒΙΠΕ είναι βιομηχανική περιοχή με λιμάνι σύμφωνα με νόμους και αυτή η επένδυση δεν είναι μόνο επένδυση σε χρήματα, είναι επένδυση σε όνειρα και σε ελπίδες.

Βλέπω ανθρώπους που δεν ήταν γεννημένοι τότε, να είναι συμπαθούντες ή πολέμιοι στην υπόθεση του Πλατυγιαλίου όπως βλέπω και αφορισμούς και μηδενισμούς. Μήπως να δούμε ότι αυτή η επένδυση έφερε εκατοντάδες θέσεις εργασίας όλα αυτά τα 27 χρόνια;
Δεν υποστηρίζω ότι ικανοποίησε πλήρως κανέναν, αλλά είναι ένα τεράστιο επενδυμένο κεφάλαιο και ταυτόχρονα αυτή την ώρα απασχολεί σε μόνιμη βάση έως και διακόσιους εργαζομένους. Έφτασε δε να απασχολεί και πεντακοσίους εργαζόμενους.
Σήμερα πραγματοποιεί το 1/3 των δραστηριοτήτων από ότι στην περίοδο αιχμής που τότε κάλυπτε τις ανάγκες όλων των εισαγωγών στη χώρα εξαιτίας της απεργίας των λιμενεργατών του Πειραιά. Και βεβαίως σήμερα είναι μια επιχείρηση σε λειτουργία.
Ποιος έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ότι εκεί δουλεύουν περίπου τριακόσιοι εργαζόμενοι σήμερα;
Αν και αυτό είναι λίγο, διερωτώμαι πού αλλού υπάρχει αυτή η δραστηριότητα;
Πάνω από όλα όμως το θέμα είναι ότι εκεί υπάρχει ένα επενδυμένο κεφάλαιο από το υστέρημα του ελληνικού λαού και από των υστέρημα των Αιτωλωακαρνάνων. Ενδεχομένως να πηγαίναμε σε άλλες κατευθύνσεις την οικονομία μας και την προοπτική της ανάπτυξης αλλά αυτό το επενδεδυμένο κεφάλαιο πρέπει να κάνει απόσβεση και οφείλουμε να στηρίξουμε την οικονομία του τόπου μας όχι μόνο σε τοπικό και περιφερειακό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Η Αιτωλοακαρνανία και η περιοχή του Αστακού μπορεί και πρέπει να γίνει ενεργειακός κόμβος για όλη τη Ελλάδα και για όλη την Μεσόγειο.
Να είναι στην πρωτοπορία της πράσινης ενέργειας, τα υδροηλεκτρικά μας, ο ήλιος, ο αέρας και ασφαλώς οι διαδικασίες αυτές που τίθενται με το υγροποιημένο ή άλλως οριζόμενο αέριο και βεβαίως από τη βιομάζα.

Άκουσα για τον περίφημο λιθάνθρακα.
Πότε υπήρξε τέτοια πρόταση για επένδυση και εμείς δεν το μάθαμε; Ήρθε κάτι τέτοιο ποτέ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο; Κατατέθηκε ποτέ καμιά τέτοια αίτηση στην αντίστοιχη υπηρεσία της Νομαρχίας ; Της Περιφέρειας; Στο ΔΣ της ΝΑΒΙΠΕ που έχω την τιμή να συμμετέχω ως Νομάρχης; Βεβαίως και δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιο πράγμα.
Πουθενά!
Το αντίθετο.
Στο ΔΣ της ΝΑΒΙΠΕ συζητήθηκε το θέμα της σημερινής επένδυσης. Οι περίφημοι αφορισμοί για το λιθάνθρακα αφορούν ανταγωνιστές, εκείνους που θέλουν να ελέγξουν την ενέργεια στην Ελλάδα και που μας θέλουν υπηκόους κατά κάποιο τρόπο. Και βεβαίως σε ότι έχει να κάνει με το κόμμα μου και το σημερινό Πρωθυπουργό, από τα χρόνια της αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα επιτρέψει τον λιθάνθρακα.
Την ίδια απόλυτη θέση είχαμε και εμείς και αποφασίσαμε ανάλογα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Από την αρχή με σεβασμό ακούω τον καθένα.
Δεν έχω τη γνώση την απόλυτη αλλά νομίζω ότι ξεφεύγουμε από το ρόλο μας που είναι να εκπροσωπούμε την βούληση του λαού της Αιτωλοακαρνανίας να δεχτεί διαδικασίες που θα τον οδηγούν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη ώστε να λυτρωθεί αυτή η χώρα.
Τα 3,5 δις ευρώ αντιπροσωπεύουν το 145 % των ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει το 2009. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτω από 2 δις οι ξένες επενδύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν να κάνουν με το εμπόριο.
Δεν μας αξίζει τέτοιο μέλλον.
Για αυτό η σημερινή μας απόφαση είναι ιστορική.
Δέχομαι την πρότασή σας για ονομαστική ψηφοφορία.
Όχι για να κριθεί ο καθένας μας, ο καθένας κρίνεται στο σύνολο της ζωής του και όχι από μια θετική ή αρνητική άποψη, αλλά νομίζω ότι είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντική μέρα η σημερινή και για την Αιτωλοακαρνανία και για το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Στέλνω ένα μήνυμα το οποίο είναι υποχρέωση όλων μας να το παλέψουμε. Ο δήμος Αστακού πρέπει να αποκτήσει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Όλη η περιοχή πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας. Οι οδικοί άξονες από και προς το Πλατυγιάλι είναι κορυφαίο ζήτημα. Πρέπει να αναδείξουμε αυτόν τον μεγάλο ενεργειακό κόμβο σε ολόκληρη τη χώρα, προς το αεροδρόμιο του Ακτίου, προς το αεροδρόμιο του Αγρινίου, προς το Δυτικό Άξονα και προς την ενδοχώρα της περιοχής του Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο για τη μαρίνα στον Αστακό. Είναι μια υπόθεση ξεχασμένη. Αν δεν γίνουν αυτές οι υποδομές, οι επενδύσεις πάσχουν. Πρέπει να κάνουμε σοβαρή δουλειά στην περιοχή, με υποδομές τέτοιες που θα αναδεικνύουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού και της περιοχής και του συγκεκριμένου κατατρεγμένου Δήμου.

Ο σιδηροδρομικός άξονας Πλατυγιάλι- Αγρίνιο- Λιανοκλάδι μέσω Προυσού, είναι εφικτό σχέδιο. Και υπάρχει και διαδικασία και προμελέτη επ’ αυτού. Η ΑΕΓΕΚ είχε προχωρήσει σημαντικά το ζήτημα αυτό.
Το λιμάνι στο Πλατυγιάλι θα παραμείνει λιμάνι σε κάθε περίπτωση όχι λιμάνι για το Κατάρ. Λιμάνι για την Ελλάδα και σε αυτό είμαστε απολύτως καθαροί.
Είναι από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η πολιτική ηγεσία αυτού του Νομού και ο λαός αυτής της περιοχής.
Και αυτό θα πρέπει να πάει στα αυτιά του καθενός.
Υποδομές, οδικοί άξονες , τουριστική αναβάθμιση με τη μαρίνα, σιδηροδρομικός άξονας.
Θα πει κάποιος «Τόσα πολλά έργα;» Μπρος στα 3,5 δις ευρώ της επένδυσης αρκεί το 10% να υλοποιηθούν.
Έτσι πολλαπλασιάζονται τα οφέλη.
Κυρίες και κύριοι θα σας καλέσω και εγώ να υπερψηφίσετε αυτή την πρόταση.
Χαίρομαι για τις απόψεις και τις απορίες που ακούστηκαν και γράφτηκαν κιόλας και να κλείσω με κάτι σε ότι με αφορά.
Για αυτό λοιπόν έχουμε υποχρέωση να υπερψηφίσουμε αυτή τη μελέτη να υπερψηφίσουμε την πρόταση για ανάπτυξη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο