Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ.









Τετραήμερες εκδηλώσεις πραγματοποίησε φέτος ο Δήμος Ινάχου για τον εορτασμό του πολιούχου του Δήμου Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη.
Η αρχή έγινε την Τετάρτη 12 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, όπου παρουσιάστηκε από τους μαθητές του Γυμνασίου Εμπεσού η θεατρική παράσταση «Η Θαυμαστή Μπαλωματού» του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα. Την επιμέλεια της παράστασης είχε η καθηγήτρια του Γυμνασίου κ. Χριστίνα Σκαπετούλια.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη 13 Μαΐου όπου έγινε παρουσίαση των μουσικών τμημάτων και χορωδιών που λειτουργούν στο Δήμο Ινάχου και συμμετείχαν το τμήμα μουσικής διδασκαλίας του μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου Θυαμιωτών με τους καθηγητές του κ. Σωκράτη Νικολό και Απόστολο Κατσάνο, καθώς και το τμήμα μουσικών οργάνων Χαλκιοπούλου όπως και το τμήμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής χορωδίας Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκιοπούλων με τους καθηγητές τους κ. Γρέντζελου Ευσταθία και Αθανασόπουλο Γεώργιο. Μετά την παρουσίαση των τμημάτων ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με το σχήμα παραδοσιακής μουσικής «ΑΤΡΟΠΟΝ».
Την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε μέγας εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Νέο Χαλκιόπουλο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη, στους κεντρικούς δρόμους του Νέου Χαλκιόπουλου με τη συμμετοχή τμημάτων από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ινάχου, μαθητών και μαθητριών από τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και της φιλαρμονικής Αγρινίου υπό τη διεύθυνση του κ. Βασίλη Κονίδα καθώς και τα τμήματα του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Ομίλου Αγρινίου «Συντροφιά με την Παράδοση», του Πολιτιστικού Ομίλου Καινουρίου «Οι Θεστιείς», του πολιτιστικού συλλόγου Φυτειών «ΑΚΑΡΑΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ», του μορφωτικού και εξωραϊστικού ομίλου Περδικακίου «ΤΟ ΣΑΚΑΡΕΤΣΙ» και του συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ. ΨΑΘΑΣ».
Την πομπή ακολούθησαν ο Δήμαρχος Ινάχου κ. Μπασιούκας Σπυρίδων, ο Δήμαρχος Μενιδίου κ. Βασίλας Μάρκος, οι αντινομάρχες κ. Καπώνης Δημοσθένης και Λύτρας Ιωάννης, ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου και πολιτευτής κ. Τορουνίδης Αθανάσιος, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Δήμου Ινάχου κ. Κακαρούνας Αθανάσιος, οι αντιδήμαρχοι Ινάχου κ. Μπαλάσκας Εμμα-νουήλ, Καπούλας Παναγιώτης και Καρδάρα Έφη, ο γενικός γραμματέας κ. Κατσικαρέλης Νικόλαος, κ.α.
Μετά το πέρας της λιτάνευσης ακολούθησε παράσταση χορευτικών συγκροτημάτων στην πλατεία του Νέου Χαλκιόπουλου από τα χορευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ινάχου, του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Ομίλου Αγρινίου «Συντροφιά με την Παράδοση», του Πολιτιστικού Ομίλου Καινουρίου «Οι Θεστιείς», του πολιτιστικού συλλόγου Φυτειών «ΑΚΑΡΑΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ», του μορφωτικού και εξωραϊστικού ομίλου Περδικακίου «ΤΟ ΣΑΚΑΡΕΤΣΙ» και του συλλόγου Ποντίων Αι-τωλοακαρνανίας «Δ. ΨΑΘΑΣ».
Την Παρασκευή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στο Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Μετά το πέρας του της θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στη θέση Αγραπιδούλα.
Δήλωση του Δημάρχου Ινάχου κ. Σπυρίδωνα Μπασιούκα για τον εορτασμό του πολιούχου του Δήμου Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη: «Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Ινάχου. Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. Οι εκδηλώσεις μας λοιπόν, είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν να κάνουν με το θρησκευτικό χαρακτήρα, με τη λιτάνευση της εικόνας και τη θεία λειτουργία στο Σπήλαιο, με τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με τις παραστάσεις χορευτικών τμημάτων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και ιδιαίτερα την πρόεδρο του Πνευματικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Ινάχου κ. Καρδάρα Έφη».
Δήλωση της αντιδημάρχου και προέδρου του Πνευματικού και Αθλητικού Κέ-ντρου Δήμου Ινάχου κ. Καρδάρα Έφης: «Ο Δήμος Ινάχου, το πνευματικό και αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ινάχου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Χαλκιοπούλων, τα εκκλησιαστικά συμβούλια, οργανώσαμε και φέτος τις πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου του Δήμου μας, Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη. Αυτή τη χρονιά διοργανώσαμε τετραήμερες εκδηλώσεις , με την ερασιτεχνική θεατρική παράσταση από το γυμνάσιο Εμπεσού και την παρουσίαση των μουσικών τμημάτων και της χορωδίας που λειτουργούν στο Δήμο μας. Έτσι φέτος το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από τα παιδικά τμήματα και το σημαντικό είναι ότι όλες αυτές τις μέρες τα παιδιά δώσανε ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς κάτι που δυστυχώς τον τελευταίο καιρό λείπει. Την παρασκευή πραγματοποιήθηκε μέγας εσπερινός και λιτάνευση της ιερής εικόνας και των λειψάνων του Αγ. Ανδρέα. Την επόμενη ημέρα έγινε λειτουργία στο σπήλαιο του αγίου Ανδρέα. Ο καιρός όμως δεν μας επέτρεψε να πραγματοποιηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώ-σεις οι οποίες είχαν προγραμματιστεί όμως ο σύλλογος Χαλκιοπούλων και το Πνευματικό Κέντρο προσπάθησαν να φιλοξενήσουν όσο καλύτερα μπορούσαν τους παρευρισκόμενους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω του διευθυντές και εκπαι-δευτικούς των σχολείων του Δήμου μας, τη φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και τον υπεύθυνο της κ. Κονίδα Βασίλειο, τα χορευτικά συγκροτήματα για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις και φυσικά όλους τους παρευρισκόμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο