Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

O Δήμαρχος Αλυζίας Δημήτρης Τριποτσέρης ζητά συνένωση των δήμων Αλυζίας και Μεδεώνος.


Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Αλυζίας Δημήτρη Τριποτσέρη
Συνάδελφε Δήμαρχε Μεδεώνος Γιάννη Σεραφή.
Συνάδελφοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι των Δήμων Αλυζίας και Μεδεώνος.
Δημότες της Αλυζίας και Μεδεώνος.

Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και του χρέους μου απέναντι στο παρόν και το αύριο του τόπου μας απευθύνω αυτή την επιστολή προσωπικά στον καθένα σας και ζητώ μόνο να την σκεφθείτε και να κρίνετε αν έχει μια αλήθεια, ένα βάρος και ίσως μια απάντηση στο φόβο για το μέλλον.
Γνωρίζετε όλοι σας ότι ως δήμαρχος 3 χρόνια τώρα διατύπωσα δημόσια επανελλημένα μια αρνητική άποψη για τον ¨Καποδίστρια ΙΙ¨ χτες, για τον ¨Καλλικράτη¨ σήμερα.
Εκτιμούσα και εκτιμώ ότι η περιθωριοποίηση - η αγρανάπαυση - η γήρανση του πληθυσμού - η εγκατάλειψη και η πολιτική ενσωμάτωση είναι οι επόμενες σελίδες του βιβλίου του τόπου μας.
Θα ακολουθήσει πολύ σύντομα ένας ¨Καλλικράτης¨ στην παιδεία - την υγεία- την ασφάλεια – τις υποδομές, παντού.
Αυτό το ξέρουν και όσοι το σχεδίαζαν χτες και όσοι το υπογράφουν σήμερα. Τα ωραία λόγια και οι πλάνες εκφράσεις είναι για να κρύψουν ένα άσχημο σώμα. Μια βιομηχανία ολόκληρη έχει στοιχηθεί γύρω από ένα στόχο: να κάνουν τον ¨Καλλικράτη¨ τάχα μονόδρομο, τάχα επανάσταση, τάχα τομή. Ούτε το ένα είναι ούτε το άλλο. Πλάνη κατασκευάζουν.
Η άποψη μου αυτή δεν έγινε ποτέ κυρίαρχη. Θεωρήθηκε από τους κατασκευαστές της κοινής γνώμης ως αναχρονιστική. Ναι, φίλοι μου, η άποψη αυτή ηττήθηκε. Όμως ο χρόνος τρέχει και ξέρετε ότι είναι σύμμαχος της αλήθειας και τότε κάποιοι θα τρέχουν να κρυφτούν πίσω από τον ίσκιο της.
Άλλη φορά θα σας μιλήσω αναλυτικότερα.
Τώρα, επειδή ο χρόνος τρέχει, μοιράζομαι μαζί σας μια πρόταση και σας ζητώ να την απαντήσετε πρώτα ο καθένας με τον εαυτό του, με κριτήριο τα παιδιά του, το χωριό του, τον τόπο του.
Αγαπητοί φίλοι
Πατώντας πάνω στην επιχειρηματολογία του Υπουργού Εσωτερικών περί ορεινών Δήμων, ζητώ έναν ενιαίο Δήμο που θα περιλαμβάνει τους καταργούμενους Δήμους Αλυζίας και Μεδεώνος, με βάση το κριτήριο της ορεινότητας.
Αναφέρω απόσπασμα από την τοποθέτηση του Υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο:
«Αντίστοιχη πρόνοια υπάρχει και για το άλλο μεγάλο και ιδιαίτερο κομμάτι της χώρας, το ορεινό ανάγλυφο της Ελλάδας. Οφείλει να είναι σεβαστό και να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χωροθέτηση σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή. Ο χαρακτηρισμός ενός νέου δήμου ως ορεινού βασίζεται στο χαρακτηρισμό των δημοτικών διαμερισμάτων αυτού από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι από την Επιστημονική Επιτροπή. Έτσι και μόνο έτσι μπορεί ο νέος συνενωμένος δήμος να εξαιρεθεί από το εθνικό πληθυσμιακό κατώφλι που ισχύει για τους μη ορεινούς Δήμους, εφόσον δηλαδή χαρακτηρίζεται με συνυπολογισμό όλων των δημοτικών του διαμερισμάτων, των δημοτικών του κοινοτήτων πλέον, τελικά ως ορεινός με ποσοστό άνω του 50%. Ειδικά για τους ορεινούς Δήμους εφαρμόζεται διακριτό πληθυσμιακό κατώφλι που προσδιορίζεται στους 2.000 κατοίκους».

Άρα και μόνο με βάση τα λόγια του Υπουργού.

I. α) Ο Δήμος Αλυζίας με έκταση 148.719 στρέμματα έχει χαρακτηρισμένο χώρο ως ορεινό τα 81.786 (Δ.Δ. Αρχοντοχωρίου).(Στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας).
Άρα είναι ορεινός κατά 60% και άνω.

β) Ο Δήμος Μεδεώνος έχει χαρακτηρισμένα ως ορεινά τα Δ.Δ. Αετού - Κομπωτής – Τρύφου σε σύνολο διαμερισμάτων και έκτασης 112.000 στρέματα σε σύνολο 213.217. Δηλαδή πάνω από 53%.(Στοιχεία Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας).

γ) Επικουρικό ακόμα της πρότασης αυτής είναι η πρόβλεψη του Υπουργού .
Αναφέρω τα λόγια του:
«Τα πολύ μικρά νησιά συνενώνονται με τα γειτονικά τους, μόνο εφόσον διαθέτουν τακτική σύνδεση με το λιμάνι – έδρα του νέου Δήμου. Σε αυτά ο ¨Καλλικράτης¨ μεριμνά για την αποκλειστική παρουσία του τοπικού Αντιδημάρχου στο νησί και την ισότιμη αντιμετώπιση των αναγκών τους από την έδρα του Δήμου».
Αυτό ισχύει μόνο με το Μύτικα και την Αλυζία. Μόνο με το Μύτικα έχουν καθημερινή επαφή τα νησιά Κάλαμος και Καστός.
Αντιλαμβάνομαι την αμφισημία των λόγων του Υπουργού με την αρχή δεν αλλάζουν όρια Νομαρχιών αλλά αυτό πρέπει να το απαντήσει ο Υπουργός.
Πάντως διορθωτικές κινήσεις θα έλυναν προβλήματα τόσο εξόφθαλμα άλογα.

II. Ο ενιαίος Δήμος Αλυζίας – Μεδεώνος έχει όλα τα πλεονεκτήματα της φύσης για να είναι αυτάρκης - δυναμικός και ελπιδοφόρος.
Ø Οροσειρά Ακαρνανικών (κτηνοτροφία - ορεινός τουρισμός)
Ø
Την πιο μεγάλη και την ωραιότερη παραλιακή ακτογραφή της Αιτωλ/νίας (τουριστική ανάπτυξη – αλιεία).
Ø
Κάμπους για αγροτική παραγωγή.
Ø Πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα (Αχυρά, - πηγές Βάρνακα – Πηγές Άνω Κανδήλα).
Ø Πλούσιο ιστορικό δεδομένο (Καστρί - Φράγμα Βάρνακα, Κάστρο Βάρνακα -Βυζαντινές εκκλησίες – Εκκλησία Αγίας Δευτέρας, Μάχη Αετού).
Ø Εκπληκτική ιστορική προσωπογραφία.
Ø Ο δημοπρατούμενος δρόμος Κατούνα – Αετός – Μύτικας από την Περιφέρεια, θα ελαχιστοποιήσει την απόσταση.
Ø Ο Διαδημοτικός δρόμος Κατούνα – Κομπωτή – Βάρνακας που είναι έτοιμος μελετητικά και περιμένει τη χρηματοδότηση.
Ø Συναισθηματικό και ψυχικό δέσιμο μεταξύ των χωριών μας.

Με βάση τα προηγούμενα ορίζω την πρόταση ως εξής:
Ø
Δήμος Μεδεώνος ή Αγίας Δευτέρας με έδρα την Κανδήλα.
Ø
Αναλογική-λειτουργική και αντικειμενική χωροθέτηση των υπηρεσιών του νέου Δήμου.
(Δ/νση Γεωργίας – Δ/νση Κτηνοτροφίας → Μεδεώνα
Δ/νση Τουρισμού → Αλυζία κ.τ.λ.).

Αγαπητοί φίλοι
Δεν ζητάμε την κατάργηση κανενός από τους δήμους που προτείνει το Υπουργείο. Να υπάρχει και ο Δήμος Αστακού και ο Δήμος Ξηρομέρου. Ζητούμε τη δημιουργία ενός νέου Δήμου με τα κριτήρια, και ακριβώς αυτά, που έθεσε ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιον του Πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού. Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο, καμία χάρη, καμία εκδούλευση.
Ζητάμε ένα Δήμο με βάση τα λόγια του Υπουργού και άρα της Κυβέρνησης.

Καλώ το συνάδελφο δήμαρχο Μεδεώνος Γιάννη Σεραφή
, τους συναδέλφους δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους των Δήμων Αλυζίας και Μεδεώνος, τους φορείς των δήμων και όλους τους δημότες, να συζητήσουν αυτή την πρόταση, να την συμπληρώσουν, να της δώσουν νέα επιχειρήματα και ν’ αποφασίσουν άμεσα.
Ξέρω ότι ο χρόνος βιάζει γι’ αυτό πρέπει να βιαστούμε, ξέρω πως υπάρχουν ασάφειες – γι’ αυτό να ξεκαθαρίσουμε, ξέρω πως θέλει αγώνα και δύναμη και αποφασιστικότητα γι’ αυτό να δυναμώσουμε το μαζί, ξέρω πως είναι δύσκολο αλλά τον ουρανό δεν τον κοιτάμε μόνο.
Στη μάχη αυτή το ξέρω και το ξέρετε πως οι αντίπαλοι δεν είναι λίγοι ούτε και αδύνατοι. Ας σκεφθούμε όμως και τη δύναμη που κρύβουν χιλιάδες χέρια σφιγμένα μεταξύ τους.
Και επειδή
μια ιδέα και μια πρόταση που φιλοδοξεί, αν υλοποιηθεί, να βηματοδοτήσει την πορεία του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είναι και να φαίνεται αγνή, επειδή πρέπει να είναι διάφανη και για να μπορείτε να την προστατεύσετε απέναντι σ’ όλους αυτούς που θ’ ανακαλύψουν προσωπικά κίνητρα του γράφοντος, σας ανακοινώνω ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος για τον νεοσυσταθέντα από την ένωση Αλυζίας και Μεδεώνος Δήμο που προτείνω.

Συνδημότες - Συνάδελφοι και Φίλοι.
Σας κατέθεσα μια πρόταση.
Δημόσια την προστάτευσα όσο μπορώ. Την πιστεύω. Την μοιράζομαι τώρα μαζί σας. Αν και εσείς πιστεύετε ότι έχει και την αλήθεια και το βάρος και την προοπτική δώστε της χώρο. Αναστήστε την.
Αλλιώς αφήστε την: αλλά τότε να μην πούμε αργότερα ότι χάσαμε μια ευκαιρία,….. γιατί δεν θα είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.
Να ’στε καλά.
Τριποτσέρης Δημήτριος
Δήμαρχος Αλυζίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο