Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Θάνος Μωραΐτης: «Δεν χωράνε πειραματισμοί στην δασοπροστασία»

Τις δράσεις και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής για αποτελεσματική δασοπροστασία την φετινή αντιπυρική περίοδο, μέσα και από την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ανέλυσε από το βήμα της βουλής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και τομεάρχη Περιβάλλοντος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Μωραΐτης στην απάντησή του, τόνισε πως φέτος δίνεται έμφαση στις προληπτικές δράσεις δασοπροστασίας με παράλληλη ενεργοποίηση θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου Πολιτείας και φορέων για την μέγιστη δυνατή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο Υφυπουργός εστίασε στους τρεις βασικούς άξονες του φετινού προγράμματος αποφυγής των πυρκαγιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα τα έργα δασικής προστασίας και τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, την πρόληψη και τέλος τον συντονισμό των θεσμικών φορέων με την απαραίτητη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.
Επίσης, ο κ. Μωραΐτης, αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με τα συναρμόδια Υπουργεία, και ανακοίνωσε πως μέσα στο Μάϊο ενεργοποιείται το μέτρο 226-1 του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνει έργα και δράσεις προστασίας, την ευθύνη του οποίου έχει το ΥΠΕΚΑ.
«Δεν θέλω να λέω –σε καμιά περίπτωση- μεγάλα λόγια. Κι όμως, ξέρετε τα μεγάλα λόγια, τα όμορφα λόγια και οι υποσχέσεις πολλές φορές όμορφα καίγονται. Είμαι, όμως, στη θέση να σας πω ότι το ΥΠΕΚΑ έκανε το καθήκον του. Από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να βάλουμε μπροστά τους στόχους μας για την προστασία των δασών, με μεγάλα προβλήματα σε επίπεδο υπηρεσιών. Και βεβαίως, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι δασαρχεία τα οποία τα μισά της χώρας είχαν πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ήταν σε διάλυση, εμείς παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας καταφέραμε και βάλαμε δράσεις και ξεκάθαρους στόχους μπροστά», είπε κατά την πρωτολογία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια και απαντώντας στην δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στις αδυναμίες που αντιμετώπισε η ηγεσία του νέου Υπουργείου σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Γενική Διεύθυνση Δασών και απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ, γνωστοποίησε ότι το πολύ μέχρι τις αρχές Ιουνίου, οι εποχικοί υπάλληλοι θα βρίσκονται στα δάση, όταν πέρυσι οι προσλήψεις αυτές είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο!
Ο Υφυπουργός τόνισε εκ νέου την σημασία που δίνει το ΥΠΕΚΑ στη συνεργασία με τους φορείς, ώστε εν’ όψει ενός επικίνδυνου καλοκαιριού να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης ενημέρωσε πως ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το θέμα της θεσμικής θωράκισης των δασών και ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση των στελεχών της πρώην Αγροφυλακής στα δασαρχεία.
«Είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να παρέμβουμε και να φέρουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα και σε καμία περίπτωση να πειραματιστούμε. Η χώρα μας τους πειραματισμούς τους πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Πιστεύω ότι φέτος με αυτή τη δουλειά των τεσσάρων-πέντε μηνών που έχει γίνει θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τα δάση μας και με την καλή συνεργασία όλων να μην έχουμε μια επανάληψη των καλοκαιριών του 2007 και του 2009 που πολλά μας πλήγωσαν», είπε ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του, ο Θάνος Μωραΐτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο