Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Έγινε ανάκληση της προγραμματισμένης (για την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010) Δίωρης Στάσης Εργασίας, από το Σύλλογο Δασκάλων Βόνιτσας.

ΘΕΜΑ: « Ανάκληση της προγραμματισμένης Δίωρης Στάσης Εργασίας»
Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα και με τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας, ανήκει στους τρεις νομούς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα κτιριακά προβλήματα στη χώρα. Ανέγγιχτη από αυτή την κατάσταση, όπως ήταν φυσικό δεν έμεινε κι η περιοχή του 7ου Γραφείου ΠΕ. (Β.Αιτ/νια)
Ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Βόνιτσας αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα αλλά και την αναγκαιότητα επίλυσης των κτιριακών προβλημάτων της περιοχής μας, ανήγαγε σε προμετωπίδα των δράσεων του, τις δυσλειτουργίες κτιριακής φύσης. Στηρίξαμε με πράξεις τα πιστεύω μας για μια καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών μας, ανακινώντας, δημοσιοποιώντας, παρεμβαίνοντας στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα σχολεία της περιοχής μας.
Αρωγούς στην προσπάθειά μας είχαμε τα ΜΜΕ, τους Βουλευτές του Νομού (κατατέθηκαν 7 επερωτήσεις επί του θέματος) και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίοι όταν απαγκιστρώθηκαν από τα μικροκομματικά τους κωλύματα, αναγνωρίζοντας την ανιδιοτέλεια των ενεργειών μας, μας στήριξαν έμπρακτα δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
Πιο συγκεκριμένα τον τελευταίο χρόνο:
- κατασκευάστηκαν τρεις νέες αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς
- Εξοπλίστηκε με παρέμβαση του Νομάρχη Αιτ/νιας κ. Σώκου η αίθουσα πληροφορικής του Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς.
- Κατασκευάζονται δύο νέες αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Αγ.Νικολάου
- Μεταφέρθηκε με παρέμβαση του Δήμαρχου Παλαίρου κ. Σολδάτου, το Νηπιαγωγείο Παλαίρου από το κοντέινερ σε ενοικιαζόμενο καινούριο κτίριο.
- Δόθηκε η υπόσχεση από το τεχνικό Τμήμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μετά από παρέμβαση του Δήμαρχου Μεδεώνος κ. Σεραφή ,ότι θα αντικατασταθεί η στέγη αμιάντου του Νηπιαγωγείου Τρύφου μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
- Έχει συνταχθεί η μελέτη η οποία βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης οικοδομικής άδειας, αν κι υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση, για την ανέγερση 6/θ Δημοτικού Σχολείου και 1/θ Νηπιαγωγείου στο Μύτικα.
Δυστυχώς στάσιμη παραμένει η κατάσταση του Σχολικού Συγκροτήματος της Βόνιτσας όσο αναφορά την κτιριακή του καταλληλότητα.
Το σχολικό συγκρότημα της Βόνιτσας κατασκευάστηκε το 1983 και στεγάζει το 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο και το 2/θεσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.
Μετά το σεισμό της Λευκάδας (2003) στο δελτίο πρώτης ταχείας αυτοψίας (4-9-03), καταγράφηκαν ελαφρές ρηγματώσεις στα επιχρίσματα κι οριζόντιες ρωγμές στις κολόνες.
Στην τεχνική έκθεση της Νομαρχίας (9-9-03) καταγράφηκαν βλάβες στον όροφο (μικρορηγματώσεις)σε πολλούς στύλους οριζόντια, σε τοιχοποιία κι εσωτερικούς τοίχους. Ζητήθηκε μάλιστα επανέλεγχος της συμπεριφοράς του κτιρίου, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο έως ότου ελεγχθεί.
Μετά το σεισμό της Τριχωνίδας (2007) στην Τεχνική Έκθεση της Δ/νσης Τεχ/κων Υπηρεσιών της νομαρχίας (8-5-2007) αναφέρονται: «…ότι υπήρχε στροφή του κτιρίου. Θα πρέπει να ενισχυθεί τοπικά ο φέρων οργανισμός σε θεμελίωση και υποστυλώματα τα οποία παρουσίασαν πρόβλημα, οι βλάβες υπάρχουν και στα 2 τμήματα του κτιρίου τα οποία διαχωρίζονται με αρμό…». Καταγράφεται ακόμα ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η συμπεριφορά του κτιρίου σε νέα σεισμική διέγερση, ενώ σημειώνεται με έντονα γράμματα ότι : «…η πάροδος του χρόνου επιβαρύνει τη φέρουσα ικανότητα του κτιρίου εάν δεν υλοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις..»
Σε νέο έγγραφό της με αρ. πρωτ. 4490/3-9-2007 η Δ/νση Τεχ/κων Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αιτ/νίας αναφέρει:
Α) ότι έχει κινηθεί διαδικασία ανάθεσης μελέτης έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών,
Β) ότι έχουν εγγριθεί με το υπ.αρ.170/8-6-07 έγγραφο του ΟΣΚ προς το Υπουργείο Παιδείας 500.000 ευρώ για ενίσχυση του κτιρίου
Γ) ότι είναι κατάλληλες προς χρήση μόνο οι αίθουσες διδ/λιας που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου.
Με λίγα λόγια ο δεύτερος όροφος (8 αίθουσες) έχει κριθεί ακατάλληλος και δε χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα, για να καλυφθούν οι ανάγκες, αίθουσες να έχουν χωριστεί στη μέση με νοβοπάν και στο προαύλιο να έχει τοποθετηθεί κοντέινερ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των μαθητών μας, περιορίζοντας έτσι το ζωτικό χώρο 300 μαθητών. Το παράλογο της όλης κατάστασης είναι ότι ακολουθώντας τους Νόμους της φύσης, κάτω από τον ακατάλληλο δεύτερο όροφο υπάρχει ένας «κατάλληλος (;) » πρώτος όροφος, που φοιτούν οι μαθητές του σχολείου. Άλλο πρόβλημα είναι κι η γειτνίαση του σχολείου (μικρότερη των 50 μ. η απόσταση) με το κτίριο του ΟΤΕ και τις κεραίες του, σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν αμφιβολίες μεταξύ του επιστημονικού κόσμου, ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του τύπου που εκπέμπεται από τις κεραίες τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και γενετική ζημία. Ως δεδικασμένο υπάρχουν αποφάσεις του ΣΤΕ. ( βλ. π.χ υπ' αριθμ. 740-742/2008)
Οι δεσμεύσεις κι υποσχέσεις σε κάθε αγιασμό για την επίλυση του προβλήματος, είναι τόσες, που θα μπορούσε να κτιστεί ολόκληρη πολιτεία. Επί του πρακτέου όμως τίποτα.
Τι και ποιος φταίει δε μας αφορά. Η ουσία είναι τα χρόνια περνούν κι οι δικαιολογίες αδυνατούν να καλύψουν το μέγεθος του προβλήματος.
Είναι προφανές ότι υπό τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, ούτε οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν απρόσκοπτα στη εκπαιδευτική διαδικασία ,ούτε οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους.
Έχει χαθεί άλλωστε τόσος πολύτιμος χρόνος εις βάρος των παιδιών μας, που δεν χωρούν πλέον ανούσιες παρατάσεις και προσωρινές λύσεις, ούτε όμως ιδιωτικοποιήσεις κι εμπορευματοποιήσεις της κατασκευής των σχολικών κτιρίων μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού- Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ).
Οι εκπαιδευτικοί λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Δεν ακούμε και δεν πιστεύουμε καμιά υπόσχεση. Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε τα επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα πάνω από το συμφέρον των παιδιών μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην πολιτική που κάνει περικοπές στην εκπαίδευση, που λέει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τα «έξυπνα» σχολεία, τη στιγμή που δεν γίνεται τίποτε για να λυθεί η απαράδεκτη και επικίνδυνη ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών κατάσταση των σχολείων μας.
Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ του Συλλόγου μας με το υπ.αρ.851/3-5-10 έγγραφό του προκήρυξε 2ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010.
Το προηγούμενο διάστημα με προσωπική επιστολή προς το Δήμαρχο Ανακτορίου θέταμε κάποια ερωτήματα επί των υποσχέσεων που ο ίδιος έδινε τα τελευταία χρόνια παρεβρισκόμενος στους αγιασμούς των σχολείων για άμεση λύση. Απάντηση φυσικά δεν πήραμε.
Την Κυριακή 9 Μαΐου 2010 επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Βόνιτσας της αναφέραμε την απόφασή μας, καλέσαμε σε συνεργασία το Σύλλογο, όπως είχε συμβεί και την περυσινή χρονιά. Η Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τα όσα διαμηνύθηκαν μεταξύ μας στα υπόλοιπα μέλη, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο.
Την Πέμπτη 13/5/10 συγκλήθηκε το Σχολικό Συμβούλιο των Δημοτικών Σχολείων της Βόνιτσας. Κλήθηκε να παρευρεθεί κι εκπρόσωπος του Δήμου Ανακτορίου, αλλά φυσικά δε συμμετείχε κανένας. Οι γονείς δε συμφώνησαν με τη στάση κρίνοντας τη ατελέσφορη, αν κι η περσινή ήταν απόλυτα πετυχημένη κρίνοντας με βάση τις αλλαγές που είχαμε στη σχολική στέγη της περιοχής μας, αναφέροντας μάλιστα ότι είχαν προσωπική επικοινωνία με το Δήμαρχο που τους υποσχέθηκε ότι μέσα στο Μάιο θα ανακοινωθούν ημερομηνίες έναρξης των εργασιών.
Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Βόνιτσας, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τη στάση του Συλλόγου Γονέων που δεν έδειξε καμία διάθεση συμμετοχής σε δράσεις που θα οδηγούσαν σε λύση του προβλήματος, εξαρτώμενοι ίσως από τις δεσμευτικές σχέσεις που αναπτύσσονται σε μια μικρή περιοχή με τις αρχές, αλλά και στη αντίδραση που προκάλεσε η στάση των γονέων στους συναδέρφους που θα θυσίαζαν το μεροκάματό τους σε δύσκολες εποχές διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο για τους μαθητές τους, αποφάσισε την ανάκληση της δίωρης στάσης εργασίας που θα πραγματοποιούνταν την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010.
Ελπίζουμε να μη χρειαστεί κάποτε να αναπολήσουμε τα όσα δεν κάναμε…

Πηγή: http://bonitsapress.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο