Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Μπαμπίνη: Εκδρομή στο Θέρμο αγναντεύοντας την Τριχωνίδα.










O Πoλιτιστικός σύλλογος Μπαμπίνης πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή την Κυριακή 23 Μαΐου, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και στη λίμνη Τριχωνίδα, η οποία τελικά έμεινε αξέχαστη σε όλους τους εκδρομείς.
Η μέρα ηλιόλουστη και ζεστή και πρώτη στάση στο παραλίμνιο Δουγρί δίπλα στην Τριχωνίδα για να απολαύσουμε τα γαληνεμένα νερά και το όμορφο φυσικό τοπίο. Μετά το Δουγρί, το πυκνό πλατανόδασος μας συνοδεύει μέχρι τη παραλίμνια Μυρτιά. Από εδώ ο δρόμος ανηφορίζει μέσα σε μια καταπράσινη βλάστηση και φτάνουμε στο κεφαλοχώρι της Τριχωνίδας, το Θέρμο.
Το Θέρμο με τα απείρου κάλλους φυσικά του τοπία, τα αιωνόβια πλατάνια, τα άφθονα νερά, τα λιθόκτιστα κτίρια, σπάνια δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής, μας εντυπωσίασαν. Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει η πλατεία του Κοσμά του Αιτωλού, όπου στέκει ο ανδριάντας του. Κάτω από τα υπέργηρα πλατάνια και δίπλα στα τρεχούμενα νερά της δροσερής πλατείας απολαύσαμε τον καφέ μας προτού ξεκινήσει τη γνωριμία μας με την περιοχή.
Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε τον οικισμό Μέγα Δένδρο και την πετρόκτιστη εκκλησία, στη Μνήμη του Πατρο Κοσμά του Αιτωλού για να επιτελέσουμε το χρέος μας και να προσκυνήσουμε ευλαβικά μπροστά στην άγια μορφή του.
Κοντά στη πόλη Θέρμο, συναντήσαμε τα απομεινάρια της κραταιάς αυτής αρχαίας πόλης. Η Αιτωλική Συμπολιτεία άκμασε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και ο αρχαιολογικός χώρος του αποκαλύπτει με τα ευρήματά του ένα πλήθος οικοδομημάτων, που μαρτυρούν την ακμή της πολιτείας.
Στο αρχαιολογικό μουσείο, θαυμάσαμε τα αξιόλογα εκθέματα από τη νεολιθική ακόμα εποχή, αλλά και από τη γεωμετρική, τη μυκηναϊκή και την ελληνιστική.
Aμέσως μετα το θέρμο συναντήσαμε το πανέμορφο χωριό Πετροχώρι, εκεί όπου απολαύσαμε αφενός την όμορφη θέα πάνω από τη λίμνη και αφετέρου το φαγητό σε ταβέρνα-εστιατόριο.
Στη συνέχεια ξεκινήσαμε περιφερειακά το γύρο της λίμνης Τριχωνίδας, τον καθρέφτη της Αιτωλοακαρνανίας, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας μας. Είναι ένας τόπος όπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα υδάτινης επιφάνειας καλύπτουν μια γεωλογική κοιλότητα περίκλειστη από ψηλά βουνά και κατάφυτους λόφους. Πράγματι, η ευλογία του νερού είναι διάχυτη παντού σε αυτό τον τόπο και ήρθαμε κοντά σε όλα σχεδόν τα παραλίμνια χωριά.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν με τον τρόπο τους στην εκδρομή μας.
(Φωτο: Σπύρος Μπενέκος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο