Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχαία αγάλματα ήρθαν στο φως στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα (Δήμος Ανακτορίου).

Δύο σπουδαία ευρήματα, δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων αποκαλύφθηκαν στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα, (του Δήμου Ανακτορίου), μέσα από τον σηκό του ναού, στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη.
Τα δύο κεφάλια βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, λευκά, φτιαγμένα από πεντελικό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας και πιθανολογείται ότι ανήκουν στον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Άκτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.).
Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.). Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γιάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο.
Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ναόσχημο οικοδόμημα (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.). Στο κέντρο του σηκού βρέθηκε μια τετράπλευρη βάση (0,55 x 0,55 μ.). Η κ. Τριάντη είχε από πέρυσι παρατηρήσει ότι η βαθειά θεμελίωση της δείχνει πως ανήκει σε προγενέστερο αρχαϊκό ναό.
«Νιώθουμε μεγάλη χαρά και έκπληξη» είπε η κ. Τριάντη η οποία δήλωσε ότι: «Στα 40 χρόνια της υπηρεσίας μου δεν μου έχει ξανατύχει να δω να βγαίνουν από το χώμα δύο τέτοιας ομορφιάς κεφάλια, ακέραια».
Την ανασκαφή επισκέφθηκε σήμερα ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος μιας και η Νομαρχία τα δύο τελευταία χρόνια με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει κατάφερε με χρηματοδότησή της να καλύψει μέρος του κόστους της ανασκαφής.
«Έχουμε εντυπωσιακά ευρήματα που αλλάζουν τα δεδομένα για την ιστορικότητα και την αξία της περιοχής του Ακτίου. Τα πρώτα σπουδαία βήματα έγιναν ώστε να συνεχίσει η ανασκαφή και να έρθουν στο φως κι άλλα ευρήματα που θα προσδιορίζουν με σαφήνεια την περιοχή.
Μετά την περσινή διοργάνωση του Αρχαιολογικού Συμποσίου στο Μεσολόγγι με θέμα την Πολιτιστική Κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας ξεκινήσαμε, με τα ελάχιστα κονδύλια που διαθέτουμε αλλά συστηματικά και με την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, φορέων και βέβαια των αρχαιολόγων, μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα μνημεία του νομού μας. Οι αρχαιότητες είναι η περιουσία μας. Πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα και η άγνωστη Αιτωλοακαρνανία θα έρθει στο φως», είπε ο νομάρχης Θύμιος Σώκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: