Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχαία Κόροντα: Ούτε μια Πινακίδα!


του Αλέξανδρου Σάββα
Το πρόγραμμα των τριήμερων Πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Χρυσοβίτσα τον Αύγουστο του 2009 περιλάμβανε στις 7/8/2009, το πρωί, εκδρομή στο αρχαίο κάστρο τα Κόροντα. Όμως η ενθουσιώδης και πολυπληθής ομάδα (25 άτομα) δεν κατάφερε να φθάσει στο τελικό σκοπό της, την κορυφή του υψώματος, όπου υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου ναού.
Επισκέφθηκε την τοποθεσία “Πόρτες” όπου η μια είσοδος της αρχαίας ακρόπολης και προχώρησε ως ένα σημείο κατά μήκος των κυκλώπειων τειχών και των μυκηναϊκών ταφών στη συνέχεια, όμως, δεν μπόρεσε να προχωρήσει αρκετά και να φθάσει στην κορυφή λόγω του ότι η βλάστηση που έχει αναπτυχθεί έχει καλύψει τα μονοπάτια κι από ένα σημείο και μετά η περιοχή είναι απροσπέλαστη. Επέστρεψαν πίσω οι εκδρομείς και συνέχισαν την επίσκεψή τους “στο Κανάλι” όπου η εικόνα της εγκατάλειψης ήταν εμφανέστατη με την βρύση να μην τρέχει νερό και τις αγριοσυκιές να έχουν σκεπάσει εντελώς τον αγωγό του νερού, το αρχαίο κτίσμα με τη βρύση και τη μεγάλη στέρνα του νερού.
Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του χωριού μας και του Προδρόμου μέχρι τα χρόνια που υδροδοτήθηκαν από το Σύνδεσμο Υδρεύσεως Κοινοτήτων Ξηρομέρου (ΣΥΚΞ) πήγαιναν για το πλύσιμο των ρούχων στο κανάλι, διότι οι ποσότητες νερού από τα πηγάδια δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Την απογοητευτική εικόνα που συνάντησε η ομάδα των εκδρομέων του Συλλόγου Χρυσοβιτσάνων μάθαμε ότι αντιμετώπισαν κι άλλοι τουρίστες και δημοτικά σχολεία και γυμνάσια που επισκέφθηκαν το Κάστρο. Την αρχαία πόλη με τις αρχαιότητες, που κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη, με τ' αξιόλογα ευρήματα που φυλάγονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου φαίνεται να την αγνοούν οι αρμόδιοι. Έτσι καμία ανασκαφή δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις δύο μικρές ανασκαφές που έγιναν το 1908 από τον Γ. Σωτηριάδη και το 1956 από τον Νικ. Ζαφειρόπουλο. Σ' αυτές ήταν πολλά κι αξιόλογα τα ευρήματα αλλά δεν συνεχίστηκαν για οικονομικούς λόγους. Δυστυχώς το έργο των αρχαιολόγων συνέχισαν οι αρχαιοκάπηλοι μέχρι σήμερα με αποκορύφωμα την περίοδο 1923-1930.
Η αρχαία πόλη των Κορόντων εκτός από τις ανασκαφές, έχει άμεσα ανάγκη την χάραξη και την συντήρηση ενός δρόμου για να είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες. Πρέπει, επίσης να περιληφθεί στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ώσπου να γίνουν όμως αυτά ως τοποθετηθούν μερικές κατοπιστικές πινακίδες στο δρόμο. Για να πληροφορούνται οι περαστικοί ότι εκεί κοντά βρίσκεται ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, που μπορούν να επισκέπτονται. Τόσο δύσκολο είναι;
Πηγή: "Χρυσοβιτσάνικα Νέα" , αρ. 160.
http://takoronta.ucoz.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο