Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Του Γιάννη Γεωργούση

 
ΤΟΠΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Του Γιάννη Γεωργούση Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ με τον συνδυασμό «ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ»


Ζούμε σε ένα μικρό Δήμο εμπλουτισμένο με τους απαραίτητους φυσικούς πόρους, οι οποίοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό και αξιοποίηση των μέσα από στοχευμένες δράσεις, μπορούν να δώσουν στον τόπο μας ανάπτυξη και προοπτική. Να ζωντανέψει ο τόπος μας και να ξεφύγουμε από τον μαρασμό και την ανέχεια των τελευταίων πολλών χρόνων.
Βεβαίως είμαστε τα εύκολα θύματα λόγω έλλειψης πολιτικών περιφερειακής ανασυγκρότησης του κεντρικού κράτους. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για να κρύβεται η ανεπάρκεια και η αδιαφορία της σημερινής τοπικής αρχής. Για τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινή μας ζωή, όπως η έλλειψη διευκολύνσεων στις ανθρώπινες ανάγκες και στις δραστηριότητες μας, η ευθύνη ανήκει στην σημερινή δημοτική αρχή. Η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης είναι φανερή και αφορά τα περισσότερα χωριά του δήμου μας και ειδικά το Διαμέρισμα της Μεδεώνος που είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό τμήμα του Δήμου μας.
Όραμα και στόχος κάθε δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι η τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου περικλείονται έννοιες που σχετίζονται με την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει, αφενός τη βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών καθώς επίσης και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεγεθών.
Για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη σημαντικό ρόλο παίζει ο τοπικός-χωρικός σχεδιασμός που ασχολείται με την οργάνωση και τη διαχείριση των γεωγραφικών ενοτήτων του Δήμου και αποτελεί τον βασικό άξονα για την ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη με κεντρικό στόχο την επίτευξη μιας υψηλής ποιότητας ζωής, ορθολογικής διαχείρισης και κατανομής των πόρων, για την αναζωογόνηση του τόπου μας.
Ο τοπικός γεωγραφικός σχεδιασμός στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης αποτελεί την πρακτική εκείνη που αποσκοπεί στην ισορροπημένη ανάπτυξη του Δήμου δεδομένου ότι οι περιοχές του δεν αναπτύσσονται με την ίδια δυναμική λόγω των διαφορετικών γεωγραφικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Η αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να αρχίζει από την ανάλυση των χωρικών πλεονεκτημάτων του καθενός γεωγραφικού τμήματος ξεχωριστά, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ειδικών δυνατοτήτων της. Ο στόχος είναι να δοθούν σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας ίσες ευκαιρίες να αναπτυχθούν ομοιόμορφα και παράλληλα αξιοποιώντας με σχέδιο και στρατηγική τα πλεονεκτήματα και τις δυναμικές κάθε δημοτικής ενότητας να επιτευχθεί η οικονομική σύγκλιση και η κοινωνική συνοχή του Δήμου.
Τα τελευταία χρόνια και σήμερα αυτός ο σχεδιασμός των ίσων ευκαιριών στον Δήμο μας είναι ανύπαρκτος και όποιες παρεμβάσεις και έργα πραγματοποιούνται, είναι μεροληπτικές και υπάρχουν περιοχές και χωριά που είναι ξεχασμένα.
Με αυτήν την άδικη κατανομή πόρων και πρακτικών θα υπάρχουν δύο διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης εις βάρος κυρίως των εσωτερικών ενοτήτων του Δήμου.
Εκτός από τα παραπάνω θα πρέπει να τονίσουμε και τον σημαντικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων ετών. Από τις ικανότητες των στελεχών της επόμενης δημοτικής αρχής θα κριθεί το μέλλον και η προοπτική του τόπου μας.

 
Δεν θα μας δοθούν άλλες ευκαιρίες.

 
Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, ζητώ την προτίμηση σας στο πρόσωπο μου προκειμένου στην επερχόμενη αλλαγή να σχεδιάσουμε το μέλλον και την προκοπή του τόπου μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο