Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ομάδα πολιτικής προστασίας «στήνει» ο Δήμος Ξηρομέρου – Στόχος η θωράκιση


Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” η σύσταση Πυροσβεστικού Σταθμού στο Καραϊσκάκη και παράλληλα η σύσταση εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας είναι ο στόχος του Δήμου Ξηρομέρου. Τι αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λευτέρης Μάτζαρης........

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με στόχο τη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στο Καραϊσκάκη Ξηρομέρου, ο Δήμος προσπαθεί παράλληλα να «χτίσει» και εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα είναι καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σε πλήρη ετοιμότητα, με σκοπό τη θωράκιση των δημοτών απέναντι σε έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις!


Αυτή τη στιγμή ο Δήμος, εκτός από το χρονικό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, κατά τους υπόλοιπους μήνες είναι σχεδόν ακάλυπτος απέναντι σε κάθε κίνδυνο και σε κάθε φυσικό φαινόμενο.

Η σύσταση εθελοντικής ομάδας, η οποία θα είναι «κομμάτι» της τοπικής κοινωνίας και θα δρα προς όφελός της, θα διασφαλίσει σε ένα βαθμό την άμεση επέμβαση και τη θωράκιση των δημοτών του Ξηρομέρου, τόσο απέναντι λ.χ. σε ένα ατύχημα, όσο και απέναντι λ.χ. σε μια πλημμύρα.


Οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος που καλύπτουν τον Δήμο Ξηρομέρου και σπεύδουν εκτός από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες ή άλλα έκτακτα συμβάντα, απέχουν από τον Αστακό περίπου 50χλμ, συνεπώς η πρωτοβουλία της σύστασης εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας στοχεύει στην άμεση επέμβαση, ώστε να καλυφθεί ο χρόνος για να μεταβεί μια εξειδικευμένη υπηρεσία για το εκάστοτε περιστατικό.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξηρομέρου Λευτέρης Μάντζαρης επεσήμανε:


(από αριστερά) ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης με τον Αντιδήμαρχο Λευτέρη Μάντζαρη

«Διαπιστώσαμε πως στην περιοχή υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν κάνει σεμινάρια πυρόσβεσης, σεμινάρια ναυαγοσωστικής και σεμινάρια πρώτων βοηθειών, όπως επίσης και άτομα που έχουν τη θέληση να βοηθήσουν, όταν συμβαίνει κάτι. Κατά καιρούς μάλιστα τα άτομα αυτά έχουν συμμετάσχει σε διασώσεις, αφού κλήθηκαν από διάφορες υπηρεσίες προς ενίσχυση. Συνεπώς, έχοντας τη «μαγιά» σκεφτήκαμε να προσπαθήσουμε να «χτίσουμε» μια εθελοντική ομάδα στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, καθώς ο Δήμος μας δεν διαθέτει άτομα για τέτοιες περιπτώσεις.


Διαθέτουμε δύο μικρά πυροσβεστικά οχήματα 4×4 και δύο υδροφόρες και αν εξαιρεθεί η καλοκαιρινή περίοδος, η αντιπυρική περίοδος δηλαδή, για την οποία η περιοχή μας ενισχύεται από τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής που είναι περιμετρικά, αλλά και από εποχικό προσωπικό, τους υπόλοιπους μήνες δεν έχουμε άμεση κάλυψη που να βρίσκεται μόνιμα στον τόπο μας. Μόνο ένα άτομo υπάρχει που πρέπει να κάνει συντηρήσεις των οχημάτων, για να είναι σε ετοιμότητα πάντα.


Μετά την πρόσκληση που βγάλαμε για τη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας για την πολιτική προστασία, εξέφρασαν ενδιαφέρον περισσότερα άτομα. Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια εθελοντική ομάδα 20 ατόμων, αν είναι δυνατόν, ώστε να μπορούμε να βοηθάμε τους συντοπίτες μας, όταν υπάρχει ανάγκη.


Μετά τη συγκρότηση της εθελοντικής αυτής ομάδας θα «τρέξει» το γραφειοκρατικό σκέλος, τόσο για την ίδρυσή της, όσο και για τις απαραίτητες πιστοποιήσεις των συμμετεχόντων.


Η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από μια εθελοντική ομάδα για όλο το χρόνο, για κάθε περίπτωση, για ατυχήματα λ.χ, για διασώσεις το καλοκαίρι, για πλημμύρες, για φωτιές κλπ. Μέσα από τη συγκρότηση της εθελοντικής ομάδας προσπαθούμε να θωρακίσουμε τους συμπολίτες μας σε έκτακτες και δύσκολες καταστάσεις.


Ο Αστακός είναι σχεδόν 50χλ από το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και την Αμφιλοχία και είναι επίσης 70χλμ από την Λευκάδα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες από τις πόλεις  αυτές καλύπτουν διάφορες περιοχές του Δήμου μας. Ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας Σταθμός της Πυροσβεστικής στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου και συγκεκριμένα στο Καραϊσκάκη Ξηρομέρου, όπου το Κοινοτικό Κατάστημα είναι σε καλή κατάσταση. Οι υπηρεσίες αυτές όλο το καλοκαίρι έχουν από ένα όχημα στην περιοχή του Δήμου μας, που έχουν αναλάβει να καλύπτουν. Συνεπώς, αν δημιουργηθεί ο σταθμός αυτός που επιδιώκουμε, όπως επίσης και η εθελοντική ομάδα, ο Δήμος μας θα διαθέτει μια καλή θωράκιση σε συνδυασμό φυσικά με το εποχικό προσωπικό, που αποκτούμε τα καλοκαίρια».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

1 σχόλιο:

  1. Αυτα επρεπε να ειχαν γινει απο χρονια απλα πραγματα ειναι. Εθελοντες υπαρχουν το κρατος αν υπαρχει σωστη μελετη νομιζω δεν λεει οχι . Απλα ο πολιτης θελει ασφαλεια φωτισμο νερο και δρομους να μπορει να κυκλοφορει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο