Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

ΜΙΛΤΟΣ ΖΑΜΠΑΡΑΣ : ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΙΝΤΕΑΛ ΚΑΙ ΙΡΙΔΑΣ.


      Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας, με την Τομεάρχη Πολιτισμού Κ. Μάλαμα, τον Τομεάρχη Εργασία Γ. Γαβρήλο και 14 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ   με αφορμή την αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Ιντεάλ και Ίριδα.
    Ο Όμιλος Mitsis Hotels πρόκειται να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα 36.000.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά και τη μετατροπή του σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων. Μέρος του έργου αποτελεί και ο κινηματογράφος «Ιντεάλ», επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.Ο εν λόγω όμιλος δήλωσε ότι θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου Ιντεάλ και θα χρησιμοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο. Μετά από αυτή την εξέλιξη αντιλαμβανόμαστε ότι ο ιστορικός αυτός κινηματογράφος που μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής κινδυνεύει στο άμεσο μέλλον να μεταλλαχθεί σε συνεδριακό κέντρο και να χάσει το αμιγώς κινηματογραφικό του προφίλ.

    Όπως επισημαίνoυν οι Βουλευτές στην ερώτηση τους: «Με την Υπουργική Απόφαση  20768/4198/9-7-1997 είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέα η χρήση 47 θερινών κινηματογράφων αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε μετάλλαξη της χρήσης τους στο μέλλον και διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά που φέρνουν στην χώρα μας αυτές οι σημαντικές κινηματογραφικές αίθουσες. Θα περιμέναμε να συμβεί το ίδιο και με αυτούς τους κινηματογράφους που αποτελούν στολίδια για τον κινηματογραφικό πολιτισμό στην Αθήνα».  
Οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλαδή το Υπουργείο Εργασίας που ανήκουν τα ακίνητα (ιδιοκτησία ΕΦΚΑ), το Υπουργείο Πολιτισμού ως το επιβλέπων Υπουργείο στα θέματα πολιτισμού και κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποφασίζει  για τις διατηρητέες χρήσεις θα πρέπει να μην αφήσουν την νεότερη πολιτιστική κληρονομία των ιστορικών αυτών κινηματογράφων να χαθεί.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται  οι αρμόδιοι Υπουργοί, εάν θα προχωρήσουν άμεσα σε απόφαση για την διατηρητέα χρήση των κινηματογράφων Ιντεάλ και Ίριδα ούτως ώστε να μην κινδυνεύσεις η αμιγώς κινηματογραφική χρήση των εν λόγω ιστορικών κινηματογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο