Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Του Πάνου Τρυφιάτη
Οικονομολόγου-πρώην Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Με αφορμή το επικό κλίμα των ημερών, την ταραχώδη και πολεμική κινητικότητα στο κοντινό μας περιβάλλον, και την θέση της χώρας μας σε αυτά, θα προσεγγίσω με ολιγόλεξη σκέψη την ουσία και την πραγματικότητα.....

Τα συμφέροντα της Πατρίδας μας είναι πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Η Εθνική μας στρατηγική κτίζεται με στόχο την ασφάλεια μας και την ακεραιότητα της Ελλάδας.

Βασικοί πυλώνες είναι το δόγμα Άμυνας, η στρατιωτική και διπλωματική ισχύς και η κοινωνική συνοχή.

Οι φιλικές σχέσεις με άλλα κράτη πρέπει να σχετίζονται με αμοιβαία οφέλη και οι διπλωματικές μας πρακτικές στο διεθνές περιβάλλον, δεν πρέπει να μας εκτροχιάζουν από τις σταθερές μας θέσεις, το διεθνές δίκαιο-που σε αυτό προσβλέπουμε για τα δίκαια μας-,την ανθρώπινη αξία και τις ιστορικές σχέσεις και

παραδόσεις του Έθνους μας.

Τα δρώμενα στο γεωστρατηγικό περιβάλλον που σχετίζονται κυρίως με τα σχέδια και τους στόχους των υπερδυνάμεων, απαιτούν ιδιαίτερη γνώση και προσοχή για να μην βρεθούμε-με οποιεσδήποτε αστοχίες και λάθη-στην θέση να υποστούμε τίμημα και πλήγμα στα εθνικά μας θέματα, άλλη μια φορά. Είναι καλό οι στάση μας να απορρέει από τη στρατηγική μας και να διαμορφώνεται από όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι επιτυγχάνεται και η αναγκαία Εθνική ομοψυχία.

Οι εθνικιστικοί αλαλαγμοί δεν έχουν θέση στην σοβαρότητα της σημερινής κατάστασης. Δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για παίγνια.

Για την εφαρμογή και τήρηση των παραπάνω, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε τακτικές κατευνασμού και εφησυχασμού. Αντίθετα η γνώση, οι σταθεροί και υπεύθυνοι χειρισμοί καθιστούν την χώρα μας ισχυρή και υπολογίσιμη. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αφήσουμε κενό ή να δώσουμε επιχειρήματα στην γείτονα μας να δικαιολογεί την επιθετική στάση της.

Καμία υποχώρηση στα δικαιώματα μας- με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, το και τις συνθήκες-και στο ενιαίο Αμυντικό δόγμα.

Πάνω σε αυτό και λόγω της σταδιοδρομίας μου στο Πολεμικό Ναυτικό θα κάνω μια αναφορά που σχετίζεται με το σήμερα και την μακραίωνη ιστορία μας.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα εντάξει στον στόλο του το 2025 ένα τελευταίας τεχνολογίας πολεμικό πλοίο-φρεγάτα-τύπου Belhara.

Φέρει το όνομα του σπουδαίου πολιτικού και στρατιωτικού Κίμωνα του Μιλτιάδου.

Ο Κίμωνας έχασε τη ζωή του το 450π.χ στην Σαλαμίνα της Κύπρου.

Η εκστρατεία του με τα τότε πολεμικά πλοία Τριήρεις, έγινε για να αντιμετωπίσει τους Πέρσες και να προστατεύσει τον Ελληνισμό στην Κύπρο πετυχαίνοντας το σκοπό του, αφήνοντας όμως την τελευταία του αναπνοή.

Για την εποχή εκείνη και με πολεμικά πλοία τις Τριήρεις, υπήρχε η δυνατότητα να προστατευθεί η Κύπρος, ενώ σήμερα με τα τελευταίου τύπου σύγχρονα πλοία μπορούμε να επικαλεστούμε ότι «η Κύπρος κείται μακράν»;

Αυτό για την υποστήριξη του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος για την προστασία του Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο