Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Εσπερινά Κηρύγματα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού


Τους Μακαρισμούς του Χριστού θα αναλύει στα Εσπερινά Κηρύγματα που θα πραγματοποιεί κάθε Κυριακή απόγευμα εναλλάξ στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στο Αγρίνιο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.....

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία στο Μεσολόγγι, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία στο Αγρίνιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Η πρώτη αυτή ομιλία ήταν μια εισαγωγή στο γενικό θέμα. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Μακαρισμοί είναι ένα τμήμα από την επί του όρους ομιλία του Κυρίου που αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας κείμενο. Αναφέρθηκε στη σχέση του Χριστού με τον πιστό λαό, με τους μαθητές και κατ’ επέκταση με τον κάθε άνθρωπο. Τόνισε, ότι ο Χριστός δεν αντιμετώπιζε τους ανθρώπους ως οπαδούς. Κήρυττε και στη συνέχεια εξατομίκευε τον λόγο Του, με μοναδικό σκοπό την σωτηρία των ανθρώπων, τη λύτρωση και την ανακαίνιση.

Υπογράμμισε, ότι η σχέση του Χριστού με τον άνθρωπο διακρίνεται από τον ξεχωριστό τρόπο, τον χρόνο και την ποιότητα. Ο Χριστός φεύγει, αλλά δεν εγκαταλείπει. Χάνεται, αλλά ταυτόχρονα είναι παρών μέσα από την σιωπή. Σε εμάς εναπόκειται να Τον φέρουμε κοντά μας με την επιμονή και την υπομονή του πνευματικού μας αγώνα και της προσευχής μας.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Χριστός αγάπησε το «όρος» της ησυχίας, της σιωπής και της μόνωσης. Πρέπει και εμείς να αγαπήσουμε αυτή την ευλογημένη εμπειρία της σιωπής και της ησυχίας και να την καταστήσουμε εμπειρία της ζωής μας, έστω και με διαλειμματικό τρόπο.

Τόνισε, επίσης, ότι ο Χριστός δεν διακατέχεται από το άγχος να έρθουν κοντά Του οι μαθητές. Ξέρει ποιος είναι και σε ποιους απευθύνεται. Οι αποστάσεις για τον Χριστό δεν αλλοιώνουν ούτε τον λόγο Του, ούτε την ιδιότητα των άλλων. Γι’ αυτό μπορεί να φεύγει και μπορεί να μένει. Να προσκαλεί, αλλά ταυτόχρονα και να απομακρύνεται.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέλυσε ιδιαίτερα, ότι ο Χριστός διδάσκει με την σιωπή Του, με τα θαύματά Του και με το λόγο Του. Εμείς οφείλουμε να εφαρμόζουμε την ευαγγελική ρήση «ὁ ἔχων ὥτα ἀκούειν ἀκουέτω».

Την ερχόμενη Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 17:00’ θα πραγματοποιηθεί το εσπερινό κήρυγμα του Μητροπολίτου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 στο Αγρίνιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/GVkBVRG8H3mXJMMM7

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο