Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Κρίσεις και σχόλια. «Κόκκινη κουκίδα σε γαλάζιο φόντο και μία πρόσκληση».

 


Κρίσεις και σχόλια.

«Κόκκινη κουκίδα σε γαλάζιο φόντο και μία πρόσκληση».

Του Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος και ασυγκίνητος, εγώ ο λάτρης και θιασώτης του γραπτού λόγου και της Δημοσιογραφίας σε όλη μου τη ζωή, διαβάζοντας του άπειρου, σε έμπνευση και περιεχόμενο, με νοήματα πολιτικά, ιστορικά και κοινωνικά, μετεκλογικό ευχαριστήριο κείμενο (αναφέρεται εδώ) των: 1) Ανδρέα Παβέλη, Προέδρου της τοπικής Κοινότητας Παναγούλας του Δήμου Ξηρομέρου και 2) Δημητρίου Τριποτσέρη, Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Δυτικής Ελλάδας, με το συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση»......
Ως Παναγουλιώτες και οι δυο τους, αισθάνονται υπερήφανοι που στον γαλάζιο χάρτη, που εμφανίζει όλες τις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Ελλάδας, που επικράτησε ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, μία κόκκινη κουκίδα, σε γαλάζιο φόντο, δεν του έδωσε την πρώτη θέση!
Τους αξίζουν συγχαρητήρια, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός πολίτη!
Αυτή είναι η Παναγούλα μας, που έστριψε Αριστερά ανηφορίζοντας προς την ψηλή κορυφή των Ακαρνανικών Ορέων τον θρυλικό Μπούμιστο, κάνοντας γνωστή και περήφανη την αγαπημένη μας Παναγούλα (παλιά με το όνομα Μερδενίκου).
Αυτό το κείμενο, που προκάλεσε τη μεγάλη αναγνωσιμότητα του με την φιλολογική σύνταξη και τα νοήματα του, σας την ενέπνευσε ο δροσερός και ο ζωογόνος αέρας του Μπούμιστου, του ακοίμητου φρουρού της Παναγούλας και όλης της περιοχής μας, τα γλυκοκελαηδίσματα από τα αγριοπούλια και από το νυχτοπούλι γκιόνη!
Ευχόμαστε φρουροί της Παναγούλας να αναδειχτείτε και να παραμείνετε και εσείς! «Αστερίξ και Οβελίξ»! Της Γαλατείας 80 π.Χ.
Τον Φαρμάκη μην τον περιμένατε. Δεν θα ‘ρθει στην Παναγούλα! Φοβάται να περάσει τη στράτα της Ζάβιτσας, γιατί «δεν περνιέται εύκολα η στράτα της Ζάβιτσας» έλεγαν οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής μας!
Ο Περιφερειάρχης κύριος Φαρμάκης, που τον προσκαλείται να έρθει στην Παναγούλα, κάνοντας του και τραπέζι με αρνί και αγριογούρουνο και ντόπιο κρασί, δεν θα έρθει, γιατί φοβάται μη σκοντάψει το άλογο του με το οποίο θα ερχόταν να περάσει τη στράτα της Ζάβιτσας και τον ρίξει κάτω και τραυματιστεί, όπως έπαθε και η Βασίλισσα Αμαλία, που σκόνταψε το άλογό της στη στράτα της Ζάβιτσας και έπεσε κάτω και τραυματίστηκε, όταν το Βασιλικό ζευγάρι Όθωνας και Αμαλία, πήγαινε να επισκεφτεί τη Ζαβίτσα (σήμερα Αρχοντοχώρι) και γύρισαν πίσω στον Μύτικα.
Κάνετε το τραπέζι μόνοι σας οι Παναγουλιώτες, φάτετα όλα μόνοι σας και αφού μεθύσετε με Παναγουλιώτικο κρασί, να στήσετε με τους πολύ καλούς χορευταράδες της Παναγούλας, άνδρες και γυναίκες και φωνάξτε και τον Χριστόφορο Παβέλη να έρθει, να σύρει πρώτος τον αγαπημένο το χορό, χορεύοντας τα «κλάματα».
Αιωνία η μνήμη σε όλους τους πεθαμένους Παναγουλιώτες και στην αείμνηστη Παναγουλιώτισσα πεθερά μου Όλγα Λιβιτσάνη – Καραπιπέρη! Ποτέ δεν τους ξεχάσαμε, ούτε και τους ξεχνάμε! Ποτέ!
Ζωή, θάρρος και δύναμη στην νέα γενιά, η Παναγούλα αντιστέκεται!
«Αστερίξ και Οβελίξ».
Τελειώνουμε με τα λόγια: Να ρίξω φως στην λησμονιά, να μην χαθεί και σβήσει!

Μύτικας 24 Οκτωβρίου 2023

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο