Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Παύλος Γερουλάνος: Θα ήθελα να τιμήσω έναν άνθρωπο που εκτιμούσα αφάνταστα.....


 Θα ήθελα να τιμήσω έναν άνθρωπο που εκτιμούσα αφάνταστα, μόνο με φωτογραφίες του έργου που δημιούργησε. Διότι, πρέπει να είσαι βαθιά ερωτευμένος με αυτό που κάνεις, με την επιστήμη σου, με τον χώρο ευθύνης σου, με την Ελλάδα στο κάτω κάτω της γραφής, για να δημιουργήσεις τον πιο όμορφο αρχαιολογικό χώρο της πατρίδας μας. Πρέπει να είσαι βαθιά ερωτευμένος για να ξέρεις πόσο όμορφο θα είναι το αρχαίο στάδιο, όταν ανθίζουν οι παπαρούνες.

Ο Πέτρος Θέμελης και η αρχαία Μεσσήνη δεν θα χωρίσουν ποτέ. Συνδέθηκαν για πάντα, για ατελείωτες γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων, από αγάπη. Την αγάπη που ο ίδιος τής αφιέρωσε απλόχερα.
Πάντα πίστευα ότι οι αρχαιολόγοι, οι δασοφύλακες, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος, θα έπρεπε να συμμετέχουν όταν σχεδιάζουμε την ανάπτυξη της πατρίδας μας και όχι μόνο την προστασία της.  Είναι μια αιρετική άποψη, διότι πολλοί φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει σε αντιστάσεις και καθυστερήσεις. Και πράγματι, αρκετά έργα καθυστερούν από τις παρεμβάσεις τους. Όμως, δείτε και την άλλη μεριά. Ό,τι όμορφο έχει αυτή η πατρίδα, τούς το χρωστάμε. Η δε γνώση που αποκτούν στην πορεία είναι πολύτιμη, για κάθε είδους παρέμβαση και προώθηση. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Πέτρος Θέμελης, έχουν μια απίστευτη ικανότητα, όχι μόνο να προστατεύουν ό,τι τους έχουμε εμπιστευτεί, αλλά να το αναδεικνύουν μέσα από τη γνώση τους και το έργο τους. Να ξέρουν καθετί που μπορεί να ενισχύσει το αφήγημα που χτίζουμε. Όποια ή όποιος σχεδιάζει την ανάπτυξη της πατρίδας μας, όποια ή όποιος σχεδιάζει την παιδεία μας, την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, ακόμα και την πολιτική προστασία της, αυτή τη γνώση και αυτό το έργο, καλά θα κάνει να το έχει στο πλευρό του.
Ο Πέτρος δεν θα λείψει μόνο σε όσους τον γνωρίζαμε. Θα λείψει στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο