Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Λευκάδα: Νέα παράταση έως 30/11/2024 για την οριστικοποίηση πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο.

 
Θανάσης Καββαδάς: «Νέα παράταση έως 30/11/2024 για την οριστικοποίηση πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο – Δρομολογείται η πιλοτική κτηματογράφηση με νομική στήριξη από το Κτηματολόγιο και συνδρομή μηχανικών του ΤΕΕ» -

Συναντήσεις με τους Προέδρους του Κτηματολογίου και του ΤΕΕ

 

Συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Στέλιο Σακαρέτσιο, είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, καθώς επίσης και με τον Αντιπρόεδρο, κ. Μιχάλη Μπρούστη, τη Γενική Διευθύντρια, κ. Ολυμπία Μαρκέλλου, και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της κτηματογράφησης στις περιοχές του επαναπροσδιορισμού. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Βουλευτή με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργο Στασινό, για το ίδιο ζήτημα.

Επιβεβαιώθηκε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα δοθεί παράταση με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει προθεσμία μέχρι το Νοέμβριο 2024 για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών.

Παράλληλα, μετά τη συνάντηση τον προηγούμενο μήνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κώστα Κυρανάκη, δρομολογήθηκε  η υλοποίηση της πιλοτικής κτηματογράφησης, η οποία θα ξεκινήσει σε 4 επιλεγμένες ενότητες της Λευκάδας:

-      1 ενότητα με 53 γεωτεμάχια στους Τσουκαλάδες,

-      1 ενότητα με 104 γεωτεμάχια στην Απόλπαινα και

-      2 ενότητες με 17 συνολικά γεωτεμάχια στον Αλέξανδρο.

Για το σκοπό αυτό, έγινε νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ και του Κτηματολογίου, με βελτίωση των προϋποθέσεων (αύξηση επιλέξιμων ειδικοτήτων και μείωση απαιτούμενης προϋπηρεσίας από 5 σε 3 χρόνια), προκειμένου να διευκολυνθεί τοπικά η εξεύρεση ενδιαφερομένων μηχανικών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Για τη νέα πρόσκληση θα ενημερωθούν και το Τμήμα ΤΕΕ Ηπείρου και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Λευκάδας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ως εξής:

1.    Το Κτηματολόγιο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο και με χρήση των στοιχείων που παρέχει ο ανάδοχος, θα προετοιμάσουν και θα παραδώσουν τους φακέλους στους ιδιοκτήτες.

2.    Στους φακέλους που θα κληθούν να παραλάβουν από το Κτηματολογικό Γραφείο οι ιδιοκτήτες, θα περιλαμβάνονται τα διαγράμματα της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις που είχαν κάνει κατά τις αυτοψίες, όπου θα φαίνονται και οι πλευρές στις οποίες υπάρχουν όμοροι που δεν έχουν συμφωνήσει.

3.    Οποιαδήποτε νομική συνδρομή και έλεγχος χρειαστεί κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, θα παρασχεθεί κεντρικά από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

4.    Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι κοινοποιήσεις στους ομόρους θα γίνουν με δικαστικούς επιμελητές από τους ιδιοκτήτες. Όσοι όμοροι δεν εμφανιστούν θα θεωρηθεί ότι συναινούν σιωπηρά, όπως προβλέπεται από το άρθρο 20 του νόμου 4934/2022 (ΦΕΚ 100 Α’/23-5-22).

5.    Η αποδοχή των ορίων των γεωτεμαχίων μπορεί να γίνει με μια απλή υπογραφή επί των διαγραμμάτων.

Ο Βουλευτής επανέφερε ακόμη το θέμα της επίλυσης διαφορών εξωδικαστικά σε μεμονωμένα γεωτεμάχια εκτός των περιοχών επαναπροσδιορισμού, αίτημα το οποίο είχε μεταφέρει επανειλημμένα τόσο στις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσο και στο νέο Υφυπουργό, κ.Κυρανάκη, ο οποίος το έλαβε υπόψη του για να προετοιμαστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει πιθανώς στις αρχές του 2024.

Ο κ. Καββαδάς ζήτησε να ενημερωθεί για την μετεγκατάσταση του Κτηματολογικού Γραφείου σε νέο κτίριο. Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, το κτίριο θα παραδοθεί στο τέλος Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο θα γίνει η μετεγκατάσταση. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απουσίας προϊσταμένου στην Κτηματολογική Υπηρεσία, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα δοθεί λύση με νομοθετική πρωτοβουλία.

Τέλος, έπειτα από αίτημα του Βουλευτή, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Λευκάδα, με τη συμμετοχή τόσο του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυρανάκη, και της ηγεσίας του Κτηματολογίου, η οποία θα δρομολογηθεί όταν το πιλοτικό πρόγραμμα μπει σε φάση υλοποίησης στο πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο