Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Ξηρομέρου: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης ΣΥΚΞ από Ακαρνανικά έως Κοινότητα Φυτειών.


      Εγκρίθηκε με το υπ. αριθμ. 21/2023(Αριθμός Απόφασης 148/2023) πρακτικό τακτικής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής Δήμου Ξηρομέρου η υπ. αριθ. 181/2023 Απόφαση Δημάρχου περί "Αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης ΣΥΚΞ από Ακαρνανικά έως Κοινότητα Φυτειών (δίκτυο ύδρευσης Δ.Ε. Φυτειών), με τη διαδικασία του κατεπείγοντος".


Η απόφαση Δημάρχου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έγινε, έχοντας υπόψη μεταξύ άλλων, 1)Το γεγονός ότι σημειώθηκαν βλάβες σε αγωγούς στο δίκτυο ύδρευσης ΣΥΚΞ από Ακαρνανικά έως Κοινότητα Φυτειών με αποτέλεσμα τις διακοπές υδροδότησης και την ανεπάρκεια πόσιμου νερού στην περιοχή των Φυτειών και των Κοινοτήτων που υδροδοτούνται από το εν λόγω δίκτυο αλλά και κίνδυνο μόλυνσης του νερού λόγω διάτρησης των αγωγών και εισαγωγής στο δίκτυο ξένων υλών. 2.Την με αριθμό πρωτοκόλλου 12825/13-10-2023 αναφορά βλάβης του υδραυλικού του Δήμου Ξηρομέρου για αδυναμία αποκατάστασης της βλάβης. 3.Το γεγονός ότι τα παραπάνω οφείλονται σε γεγονότα απρόβλεπτα και σε καμία περίπτωση δεν απορρέουν από ευθύνη του Δήμου. 4.Την έκτακτη και κατεπείγουσα ανάγκη του Δήμου για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης και εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής για τους κατοίκους του Δήμου. 5.Τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου58 του Ν.3852/2010 όπου «Όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να υποβάλει προς έγκριση τη σχετική απόφασή του κατά την επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής πρότεινε πρώτα
την έγκριση της υπ. αριθ. 181/2023 Απόφασης Δημάρχου και την απευθείας ανάθεση σε επιχείρηση με έδρα το Αγρίνιο και για τους λόγους που αναφέρονται στο εισηγητικό μέρος.

Και δεύτερο
την έγκριση ότι, «Η δαπάνη θα προκύψει απολογιστικά» και θα βαρύνει τον Κ.Α. εξόδων 25-6262.006 με τίτλο ‘Επισκ., δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Φυτειών έτους 2023 –Ανταπ. του προϋπολογισμού του έτους 2023 του Δήμου Ξηρομέρου.
Με τα μέλη της οικονομικής επιτροπής να αποφασίζουν και να εγκρίνουν όσα ο πρόεδρος πρότεινε.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες για τον Αγωγό ΣΥΚΞ.

Το 1972 συστάθηκε με απόφαση του Νομάρχη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Συνδέσμος Ύδρευσης Κοινοτήτων Ξηρομέρου -Σ.Υ.Κ.Ξ- (14130/13-5-1972, ΦΕΚ 351/Τβ’ της 18-5-1972) ως διάδοχος του Σύνδεσμου Ύδρευσης και Άρδευσης Ξηρομέρου που χρονολογείται από το 1953. Ο ΣΥΚΞ αρχικά υδροδότησε τις κοινότητες, Φυτειών, Παπαδατών, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσας, Προδρόμο, Αγραμπέλο και τη Σκουρτού. Το 1995 με απόφαση του περιφερειακού Διευθυντή Ν. Αιτλ/νίας (Ε.Σ 9538/ 19-4-1995) προστέθηκε και η Μπαμπίνη και ο αγωγός ξεκίνησε να υδρεύει τις οκτώ κοινότητες με το νερό να έρχεται από τις πηγές των Αχυρών των Ακαρνανικών ορέων. 

Παρά την προσπάθεια να λειτουργήσει ομαλά και χωρίς διακοπές, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με πολλές από τις κοινότητες να μην έχουν νερό για αρκετές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του έτους. Στους περισσότερους από τους οικισμούς που εξυπηρετούνται από το δίκτυο αυτό έχουν κατασκευαστεί και  λειτουργούν  σταδιακά  δημοτικές γεωτρήσεις  που  υδροδοτούν  είτε συμπληρωματικά, είτε και αποκλειστικά τους οικισμούς αυτούς.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και τη δημιουργία του Δήμου Ξηρομέρου όπως είναι και σήμερα, ο ΣΥΚΞ καταργήθηκε με το ΦΕΚ 1128/2-6-2011 και σύμφωνα με την αριθ.36/2011(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την 7 Νοεμβρίου 2022 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξηρομέρου, έγινε παραλαβή της μελέτης «Αντικατάστασης αγωγού ύδρευσης, από μεριστή ΣΥΚΞ στην δεξαμενή Φυτειών», προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ, και όπως πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί, η υλοποίηση του έργου προχωρά με την αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα δώσει ποιοτικό νερό σε 8 Κοινότητες της ενδοχώρας του Δήμου Ξηρομέρου.


Δείτε την απόφαση
148/2023 (εδώ):





 

4 σχόλια:

  1. Αφου υπαρχει αμαισω ενδιαφαιρων για την υγεια των δημοτων, μπραβο στους υπευθυνουςτου δημου που βγαζουν γρηγορες αποφασεις για να εχουν τα χωρια νερο, (Το νερο το πληρωνουμε στο δημο και με παραπανω κυβικα χωρις να τα καταναλωνουμε,
    (Κλειστα σπιτια)Πασχα,Καλοκαιρι, Χριστουγεννα. Αλλα και τα μπουκαλακια νερου κανουν παρελασει στα σπιτια & τα καφενεια, Θα μας εξηγησει κανεις για αυτο; Ευχαρυστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νερο πίνετε απο το συκξ γιατί να πάρεις μπουκάλια ;

      Διαγραφή
  2. Θα αποκατασταθούν οι βλάβες μόνο;
    Αν υπάρχουν παράνομες υδροδοτησεις από τον αγωγό τί θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως είπατε; Με απευθείας ανάθεση; Σωστά, την έχουμε μάθει τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο