Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Το ύστατο «χαίρε» στον μεγάλο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.


       Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρετά με αισθήματα βαθιάς θλίψης, οδύνης και συγκίνησης τον σπουδαίο Έλληνα Πέτρο Θέμελη, κορυφαίο αρχαιολόγο, πρωτοπόρο ερευνητή και χαρισματικό δάσκαλο.

Τονίζει η σχετική ανακοίνωση:

«Υπηρέτησε για 60 χρόνια την επιστήμη της Αρχαιολογίας είτε από τη θέση του Επιμελητή και του Εφόρου Αρχαιοτήτων είτε από τη θέση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, αφήνοντας ένα πλούσιο ερευνητικό, αναστηλωτικό και συγγραφικό έργο, το οποίο αποδεικνύει πως υπήρξε πιστός, άξιος και ακαταπόνητος εργάτης του πολιτισμού.
 


Με το ανασκαφικό του έργο, στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια, στο αιτωλικό Κάλλιο, στην Ελεύθερνα κ.α., ο Πέτρος Θέμελης, έφερε στο φως σημαντικές αρχαιότητες, ενώ με το συγγραφικό του έργο χάρισε στην επιστημονική κοινότητα δεκάδες μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, αποδεικνύοντας την άρτια επιστημονική του δεινότητα. Από το 1984 ως το 2003 ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης μεταλαμπάδευσε σε γενιές Ελλήνων αρχαιολόγων τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, την τεχνογνωσία και την απεριόριστη αγάπη για τα μνημεία μας.

Το έργο όμως με το οποίο είχε συνδέσει όλη του τη ζωή και αφιερώθηκε ολόψυχα, είναι η Μεσσήνη μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ανασκαφές και από τα μεγαλύτερα αναστηλωτικά έργα στη χώρα μας. Την αγάπησε και την υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση, αφιερώνοντας 40 χρόνια ανασκαφών και έρευνας. Την οραματίστηκε ως ένα ανοιχτό μουσείο και για εκείνον «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορέσεις να ξεκινήσεις από το μηδέν (και να φτάσεις) στο είναι». Το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ, ο Tαξιάρχης του Tάγματος του Φοίνικος που του απενεμήθη το 2005 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το 2016 είναι μόνο μερικές από τις τιμητικές διακρίσεις που έλαβε.

Πολύτιμη παρακαταθήκη του αποτελεί η ανεκτίμητη επιστημονική προσφορά που αφήνει ο σπουδαίος αρχαιολόγος στις επερχόμενες γενεές και αναγνωρίζεται από την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα. Στην Αιτωλοακαρνανία άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του με τη σπουδαία ανασκαφή στο αρχαίο Κάλλιο και τη συμμετοχή του στις Επιστημονικές Επιτροπές για τα αναστηλωτικά έργα στις αρχαίες πόλεις Πλευρώνας, Οινιαδών και Παλαίρου.

Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων εκφράζουν τη βαθειά τους λύπη για τη δυσαναπλήρωτη απώλεια και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αγαπητέ μας Δάσκαλε, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και με βαθειά ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά σου.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Δρ. Ολυμπία Βικάτου»

 


 

πηγή: agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο