Εύκολο σιροπιαστό γλυκάκι που παρασκευάζεται σε ένα μπολ με
απλά υλικά που έχουμε πάντα στο ντουλάπι όπως φαριν απ, κακάο, αυγά, ζάχαρη,
μαργαρίνη που είναι τα βασικά και λερώνουμε μόνο μια κατσαρόλα...Απλό, εύκολο
και... κολασμένο!
Τι χρειαζόμαστε:
Για την καραμέλα γάλακτος:
1 κουτάκι
ζαχαρούχο γάλα
130 γρ. μαργαρίνη
Για το σιρόπι:
2 κούπες τσαγιού
ζάχαρη ...
4 κ.σ. κακάο
130 γρ. μαργαρίνη
1/2 ποτήρι νερό
Για το κέικ:
3 κ.γ. κοφτά baking powder
1 κεσεδάκι
γιαούρτι με όλα τα λιπαρά (250 γρ)
1 1/2 κούπα
τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 1/2 κούπα
τσαγιού ζάχαρη
1/2 κούπα τσαγιού
κακάο
3 αυγά
1 κ.σ. κονιάκ
Ξύσμα από μισό
πορτοκάλι
1 μικρή πρέζα αλάτι
Πώς το κάνουμε:
Πρώτα βάζουμε το
κουτάκι με το ζαχαρούχο γάλα (άν έχει χάρτινη ετικέτα την αφαιρούμε) στη χύτρα
την οποία γεμίζουμε με νερό να το καλύπτει. Κλείνουμε την χύτρα και μόλις
αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνουμε στο 1,5 (αν το πιο δυνατό σας είναι το 3.
Ανάλογα αν το πιο δυνατό σας είναι το 10 χαμηλώνετε στο 5) κι αφήνουμε για 40
λεπτά. Μόλις αυτά περάσουν κατεβάζουμε από την φωτιά κι όταν έχουμε την ένδειξη
ότι μπορούμε να ανοίξουμε την χύτρα, αφαιρούμε το νερό και με γάντια φούρνου
βγάζουμε το κουτάκι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλα.
Στη συνέχεια
ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη με το κακάο πολύ
καλά. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη μαργαρίνη να λιώσει και προσθέτουμε το κακάο με
την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσει το σιρόπι
μόνο δύο λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Προχωράμε να
φτιάξουμε το κεικ χρησιμοποιώντας το ίδιο μπολ που ανακατέψαμε το κακάο με την
ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το
μίξερ την ζάχαρη με τα αυγά να γίνουν κρέμα άσπρη.
Προσθέτουμε το
γιαούρτι κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε πάνω από το μπολ το κόσκινο και
κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking και το αλάτι. Τελειώνουμε με το
ξύσμα και το κονιάκ.
Βουτυρώνουμε πολύ
καλά το ταψάκι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30
λεπτά. Θα δείτε θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Το βγάζουμε από
τον φούρνο και το αφήνουμε πέντε λεπτά να σταθεί.
Με ένα μαχαιράκι
το χαράζουμε σε κομμάτια μέχρι την μέση (Προσοχή, όχι μέχρι τον πάτο γιατί θα
μας πάει όλο το σιρόπι εκεί) και ρίχνουμε το σιρόπι μας το οποίο είναι πια
χλιαρό, με ένα κουτάλι σούπας να πάει παντού.
Χτυπάμε με το
μίξερ την καραμέλα γάλακτος με τη μαργαρίνη, δε θέλει πολύ, να ομογενοποιηθούν
τα υλικά και περιχύνουμε το κεικ μας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η ιδέα μου ήρθε όταν έκανα την σιροπιαστή σοκολατόπιτα
γνωστής εκπομπής του Skai και την πέταξα στα σκουπίδια... Ήταν πολύ βαριά
συνταγή -η ίδια ανέφερε ότι είναι για παιδικά γενέθλια!- μου λάσπωσε και η
κρέμα καραμέλας μου κάηκε! (Αφού ανέφερε 2 1/2 ώρες βράσιμο στην χύτρα!!!) Αφού
ηρέμησα από τον εκνευρισμό μου, που πέταξα τόσα υλικά κάθησα κι έκανα αυτήν την
παραλλαγή κι έχουν όλοι ξετρελαθεί. Καθώς μου ζητάνε την συνταγή σκέφτηκα να
την αναρτήσω εδώ να την δουν όλοι.... Είναι εύκολη στην παρασκευή και τα υλικά
που δίνω είναι για ταψάκι περίπου 27 εκατοστών.
Προσοχή στο κουτάκι ζαχαρούχου ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΜΟΛΙΣ
ΤΟ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΥΤΡΑ!!! Αν βιάζεστε αφήστε το να σταθει 10 λεπτά εκτός
χύτρας και βάλτε το κάτω από την βρύση για να σας κρυώσει. Επίσης αν το σιρόπι
σας έχει πιάσει κρούστα ρίξτε απλά ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό κι ανακατέψτε
το καλά. Είναι έτοιμο για χρήση...
Είμαι νέα σαν μέλος όμως χρόνια τώρα κλέβω συνταγές, καιρός
να μοιραστώ κι εγώ τις δικές μου...Καλή επιτυχία και καλή μας παρέα....
http://www.sintagespareas.gr
πολύ ωραία γίνετε απλά σε λιγώνει θέλει πολύ λιγότερη ποσότητα ζάχαρη για να είναι απολαυστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφή