Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τα εντυπωσιακά και σπάνια αστρονομικά φαινόμενα της εβδομάδας

"Πολυάσχολος"  θα είναι ο ουρανός αυτή την εβδομάδα, αφού προβλέπονται εντυπωσιακά και σπάνια αστρονομικά φαινόμενα.
Έτσι, εκτός από τη μερική έκλειψη Ηλίου της Κυριακής, θα δούμε αστρικές συναντήσεις, πρωινούς κομήτες αλλά και ζωδιακό φως στον ουρανό.
Σεληνιακό Τρίο
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, 29 Οκτωβρίου και της ... 
 
Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, το φεγγάρι θα δημιουργήσει ένα εκπληκτικό τριγωνικό μοτίβο με τον κατακόκκινο Αρη και το μπλε-άσπρο αστέρι Βασιλίσκος στον αστερισμό του Λέοντα.
Πρωινός κομήτης
Την Παρασκευή , 1η Νοεμβρίου ο διάσημος κομήτης της χιλιέτίας, ο ISON θα καλωσορίσει το χειμώνα και θα είναι ορατός στον ουρανό για όλο το μήνα. Στις αρχές του μήνα θα λάμπει σαν μια αχνή κηλίδα στον ουρανό, ορατή μόνο με κυάλια, ωστόσο σιγά σιγά θα γίνεται πιο έντονη και προς το τέλος του μήνα θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, ειδικά όταν φτάσει στην πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ηλιο στις 28 Νοεμβρίου.
Ζωδιακά φώτα
Μετά τη λήξη του λυκόφωτος γίνεται ορατό στον δυτικό πάντα ορίζοντα ένα υπόλευκο και διάχυτο, πολύ ζωηρό φως σε μορφή τριγωνικής στήλης, τα λεγόμενα ζωδιακά φώτα. Από το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι παρατηρητές του ουρανού θα μπορούν να δουν το εντυπωσιακό φαινόμενο δύο ώρες πριν από την τοπική αυγή στο ανατολικό ουρανό. Οι καλύτερες πιθανότητες να πιάσει αυτό το σχήμα πυραμίδας δέσμη φωτός θα έρθει στο σκοτάδι ύπαιθρο . Βοηθώντας να το εντοπίσουμε , ο Άρης θα λάμψει ακριβώς πάνω από την κορυφή του .
Σελήνη και Σπίκα
Το πρωί του Σαββάτου το μισοφέγγαρο θα συναντηθεί με το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού της Παρθένου. Η Σπίκα θα είναι πολύ χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα πριν από την τοπική αυγή τοπικές αυγή και το φεγγάρι θα είναι περίπου 20 ώρες από τη νέα φάση της σελήνης του.
Έκλειψη Ηλίου
Στην ανατολή την Κυριακή , 3 Νοεμβρίου οι παρατηρητές του ουρανού θα δουν μια μερική ηλιακή έκλειψη. Το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται από την τοποθεσία σας . Στην Ελλάδα, θα είναι ορατή γύρω στις 3 μ.μ. ως μερική έκλειψη με μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη. Συγκεκριμένα, ανάλογα και με το γεωγραφικό πλάτος, η Σελήνη θα καλύψει έως και 10% τον ηλιακό δίσκο στη νότια Ελλάδα ενώ στα βόρεια το ποσοστό θα είναι σταδιακά μικρότερο.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο