Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΠANOΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρέμβαση για τη «Γαλάζια ανάπτυξη» και το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Μεσολογγίου

         Όταν κανείς – κατά την άποψή μου – θέλει να προσπεράσει και να καλύψει τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες του σχετικά με την πρακτική υλοποίηση των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, στο θέμα που συζητάμε σήμερα, εφευρίσκει ένα τίτλο όπως η «Γαλάζια ανάπτυξη» για να επανέλθει πομπωδώς – έστω και αργά στο προσκήνιο. 
 
     Σε κάθε όμως περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε και να καταθέσουμε υλοποιήσιμες προτάσεις.
    Ξεκινάω από κάποιες διαπιστώσεις και κοινές παραδοχές:
1.Η παντελής αδιαφορία μέχρι σήμερα των Δημοτικών Αρχών για την προσέγγιση του μεγάλου αυτού ζητήματος.
2.Η εγκατάλειψη στην τύχη της του πλουτοπαραγωγικού ιστού της Λιμνοθάλασσας και των Αλυκών με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. Leader αλιείας).
3.Η ανυπαρξία προτάσεων στον τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η κατάθεσή τους απευθείας προς χρηματοδότηση από την Ε.Ε. μέσω συγκεκριμένων εργαλείων – προγραμμάτων........



4. Η μη διεκδίκηση του μετώπου της Τουρλίδας από τα τουριστικά Ακίνητα, όταν ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος (2012).
5.Ο μη χαρακτηρισμός μέχρι σήμερα των ιαματικών πηγών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
6. Η μη παραχώρηση της χερσαίας ζώνης Λιμένος αλλά και των εκτάσεων της ΚΕΔ στο Δήμο.

     Το παραπάνω σκηνικό ουσιαστικά σηματοδοτεί τον αποκλεισμό του Δήμου από το θαλάσσιο μέτωπο και επιτάσσει ενέργειες και δράσεις διεκδίκησης όλου του ζωτικού αυτού χώρου. Μια πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι η σύνθεση συγκεκριμένων δράσεων σε όλους τους παραπάνω τομείς θα αποφέρει έσοδα κατ’ έτος 1,5 – 2 εκατομμύρια στον Δήμο Μεσολογγίου.

Επομένως σε θεσμικό επίπεδο απαιτούνται:
α)Η διεκδίκηση και παραχώρηση του μετώπου της Τουρλίδας και της χερσαίας ζώνης Λιμένα στον Δήμο με την δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
β) Η παραχώρηση και διεκδίκηση των τεράστιων εκτάσεων της ΚΕΔ με μπροστά την κοινωνία και τους δημότες (αναγνωριστικές αγωγές και καταλήψεις χώρων).
γ) Η επανεξέταση του νομικού καθεστώτος προστασίας της Λιμνοθάλασσας και του Οικοσυστήματος.
δ) Η δυναμική είσοδος του Δήμου στις ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. και η μετατροπή τους σε Μονομετοχική Α.Ε. του Δήμου.
ε) Ο χαρακτηρισμός των ιαματικών πηγών Αγίας Τριάδας και Φοινικιάς και η ένταξή τους στο σχετικό δίκτυο (Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος).
Πρακτικά ζητήματα που πρέπει να γίνουν όπως:
α) Η επανεξέταση του Leader αλιείας στην κατεύθυνση ανάπτυξης του παραγωγικού πλούτου και του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας.
β) Η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για σύνταξη τεχνικών δελτίων έργων για τη νέα προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
γ) Η διατήρηση των δομών υποστήριξης στην Ε.Ε. και η βελτίωσή τους και όχι η πολυπλοκότητά τους (π.χ. διαχειριστική αρχή και απλούστευση διαδικασιών υποβολής προτάσεων για την Τ.Α.).
δ) Η δημιουργία και άλλων υποδομών, όπως στις Οινιάδες κοντά στο ΙΧΘΥΚΑ (Μαρίνα ή Λιμάνι).
ε) Η ετοιμότητα του Δήμου για την υποδοχή ενδεχόμενα των επισκεπτών στη νήσο Οξυά.
στ) Η διάνοιξη του διαύλου Αιτωλικού και η ανανέωση των νερών της Λιμνοθάλασσας.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι:
i.Η λιμνοθάλασσα πρέπει να ειδωθεί ως οικοσύστημα από τις εκβολές του Ευήνου μέχρι τις εκβολές του Αχελώου ποταμού και όχι αποσπασματικά (συνολική αναβάθμιση με στοχευμένες παρεμβάσεις).
ii.Οι προτάσεις εθελοντικών ομάδων και δράσεων όπως οι «ΕΡΩΔΙΟΙ» πρέπει να “καθίσουν” εις ώτα ακουόντων και όχι να πεταχθούν στο καλάθι των αχρήστων.
iii.Η αναθεώρηση του ΓΠΣ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της και τις ανάγκες της περιοχής και τις ήπιες χρήσεις στο συγκεκριμένο χώρο του λιμανιού.
iv.                        Ο προσδιορισμός της ταυτότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, πέραν της ιστορικότητάς της, έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω.
v.Μείζον ζήτημα λοιπόν είναι η ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού προορισμού και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν σε βάθος χρόνου.
vi.Τέλος πρέπει να αντιληφθούμε ότι λειτουργούμε σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και ότι αν εμείς δεν κάνουμε αυτό που πρέπει κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα.

   Εν κατακλείδι εάν δεν γίνουν τα παραπάνω, δεν θα έχει καμία τύχη οποιαδήποτε ανάπτυξη, όπως κι αν λέγεται, είτε πράσινη, είτε γαλάζια, είτε γκριζοπράσινη. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε.

Πάνος Παπαδόπουλος
Υπ. Δήμαρχος

Ι.Π. Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο