Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Φόρο με το τετραγωνικό θα πληρώσουν μαντριά και αποθήκες!

      «Κανονικό φόρο», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα κληθούν να καταβάλουν το 2014 τα μαντριά αλλά και τα υπόλοιπα γεωργικά κτίσματα (αγροτικές αποθήκες) στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση στη δημοσιότητα την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.
    Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, δεν υπάρχει συντελεστής πρόσοψης για ακίνητα που “βλέπουν” σε αγροτική οδό.
   Ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα...........   Όσον αφορά στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ το στρέμμα και, εν συνεχεία, υπολογίζεται αναλόγως της Αρχικής Βασικής Αξίας (η οποία περικλείει τα βασικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του γηπέδου), καθώς και μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως το είδος χρήσης του γηπέδου (συντελεστές χρήσης για: μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια 2,5), η απόστασή του από τη θάλασσα και η πρόσοψη στο οδικό δίκτυο.
      Ειδικά όσον αφορά στο συντελεστή πρόσοψης, σε σχέση με το σχέδιο που είχε διαρρεύσει στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει προσαύξηση του φόρου σε περίπτωση που ένα οικόπεδο «βλέπει» σε αγροτικό δρόμο, ενώ για πρόσοψη σε εθνική και επαρχιακή οδό οι συντελεστές είναι 1,2 και 1,1 αντίστοιχα.
        Οι βοηθητικοί χώροι εντός αγροτεμαχίου αυξάνουν το φόρο σε ποσοστό 10%, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει κατοικία η οποία δεν είναι η μοναδική για την οικογένεια, η φορολογική επιβάρυνση του γηπέδου αυξάνεται.
       Για μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες πάνω από τα 130 στρέμματα υπάρχει μείωση του φόρου αφού για εκτάσεις από 130.001 έως 500.000 στρέμματα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,6 και για εκτάσεις άνω των 500.000 συντελεστής απομείωσης 0,4.

     Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει, σχετικά με τα αγροτεμάχια και τα αγροτικά κτίσματα:
“Το 90% των μην αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
Θα υπάρχουν 10 ζώνες
Θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης (μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5)
Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο : φόρος 10%
Τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο”.

Εντύπωση, επίσης προκαλεί το απόσπασμα της ανακοίνωσης στο οποίο γίνεται προσπάθεια να “δικαιολογηθεί” η μη εξαίρεση των αγροτών από τον νέο φόρο:
      Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “ για τους αγρότες όπου για πρώτη φορά πληρώνουν, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
     Αυτό δεν συνιστά υπερφορολόγηση των αγροτών, καθώς καλούνται να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο για να μπορέσει να μειωθεί η επιβάρυνση στα αστικά ακίνητα.
        Οι αγρότες δεν είναι μια ομάδα περιθωριοποιημένων που χρήζουν ιδιαίτερης προστατευτικής μεταχείρισης. Είναι ένας από τους πιο χρήσιμους και περήφανους κλάδους. Είναι ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Ελλάδας και οφείλουν όπως όλα τα υπόλοιπα κύτταρα να συνεισφέρουν στην επιβίωση και την εύρυθμη λειτουργία της χώρας μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Κατανοώντας όμως τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο αγροτικός κλάδος η Κυβέρνηση αποφάσισε  την ελάχιστη φορολογία των αγροτεμαχίων για πρώτη φορά ενώ εξαιρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε μια εξαιρετικά κατάσταση επιλέγονται και έκτακτες λύσεις. Ο αγροτικός κόσμος καλείται μέσα σε μια χειμαζόμενη κατάσταση να συνεισφέρει το ελάχιστο ώστε όλοι μαζί να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα.”

 http://www.agronews.gr
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο