Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου: Επιφυλάξεις για την απόφαση της Συνέλευσης στην Κανδήλα για τις Ιχθυοκαλλιέργειες

     Ως Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου θέτουμε ερωτήματα και έχουμε κάποιες επιφυλάξεις για την απόφαση της Συνέλευσης στην Κανδήλα.
Συγκεκριμένα:

Α)-Αναδείχθηκε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα αλλά και στην προχθεσινή Συνέλευση ο προβληματισμός κι αντίθεση στο Ειδικό Χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στην τελική απόφαση δεν γίνεται καμιά αναφορά σ΄αυτό.
Ρωτάμε: Η επερχόμενη υπερσυγκέντρωση μονάδων στις Εχινάδες μας αφήνει αδιάφορους; Για την περιοχή δηλ. που έχει τις κύριες δραστηριότητές του ο «Νηρέας» δεν λέμε τίποτα; Το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών εντοπίζεται μόνο στην παράλια διαδρομή Αστακού- Μύτικα;..............



Β)-Είναι γνωστή τοις πάσι η τοπική διαπλοκή με τις μεγάλες μονάδες. Είναι γνωστή η σχέση Δήμου - «Νηρέα». Αυτά ειπώθηκαν απ΄όλους σχεδόν τους ομιλητές. Η Επιτροπή Αγώνα δεν θα έχει καμία παρέμβαση σ΄αυτό; Πάντως στην απόφαση δεν γίνεται καμιά αναφορά.

Γ)-Υποστηρίξαμε την θέση για άμεσο έλεγχο της νομιμότητας των μονάδων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης με μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων (απ΄ τους φορείς και το κράτος).
      Το μπάχαλο είναι γνωστό και δεν χρειάζεται ανάλυση. Το καθεστώς των αδειοδοτήσεων είναι σκοτεινό, οι επεκτάσεις, κατά το δοκούν, συνεχείς, η αυθαιρεσία είναι παγιωμένος νόμος. 
       Ούτε για τέτοιου τύπου κινητοποίηση της επιτροπής αγώνα γίνεται λόγος, ούτε σχετική απόφαση ελήφθη απ΄ την Συνέλευση.

Δ)-Επισημάναμε κάποιοι στην Συνέλευση πως η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα μόνο απ΄ την Αλυζία αδυνατίζει πολιτικά την εγχείρημα, γι αυτό προτείναμε Επιτροπή που θα συντονίζει δράσεις σ΄ όλη την ΠΟΑΥ.

Ε)-Πιστεύει κανείς αλήθεια σήμερα πως μπορεί να βάλει τον μαξιμαλιστικό στόχο της άμεσης εκδίωξης των μονάδων απ΄ την παραλιακή διαδρομή Αστακού – Μύτικα; 
       Μια τέτοια δυναμική μόνο μέσα από ένα ευρύ κίνημα όλης της περιοχής μπορεί να προκύψει, ένα κίνημα όμως που θα ιεραρχήσει στόχους.
     Υπάρχει η δυναμική σήμερα να αντιπαλέψεις τις υπαρκτές θέσεις εργασίας με νεφελώδεις εκκλήσεις για Τουριστική ανάπτυξη;

Στ)-Τέλος υπάρχουν κι οι εργαζόμενοι. Με άθλιες συνθήκες εργασίας, κακοπληρωμένοι (όταν πληρώνονται), χωρίς σωματείο, με δίμηνες ή τρίμηνες (προσφάτως) συμβάσεις.

     Η παρτίδα μπορεί να σωθεί απ΄ την ίδια την Επιτροπή Αγώνα εφ΄ όσον αναπροσαρμόσει και εξειδικεύσει τις αποφάσεις τις Συνέλευσης.
      Πέρα απ΄ όλα όμως αξίζουν συγχαρητήρια σ΄ αυτούς που πήραν την χθεσινή πρωτοβουλία και αγωνίστηκαν για την παρουσία των πολιτών. Σ΄ αυτούς που χειρίστηκαν μια συζήτηση ανοικτή (που σχετική είχε χρόνια να γίνει) και τέλος στους πολίτες που έδειξαν έτοιμοι και παρόντες.

Ηλίας Γεωργαλής

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου

2 σχόλια:

  1. Κύριε Γεωργαλή βιάζεστε και προτρέχετε. Μόλις την Παρασκευή συστήθηκε η επιτροπή αγώνα. Σε λίγο θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι ενέργειες τις επιτροπής και θα καλύψουν και αυτά που εσείς αναφέρεται αλλά και άλλα που δεν αναφέρεται.
    Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ποτέ μέχρι τώρα από κανέναν, είτε αυτό λέγεται οποιαδήποτε δημοτική αρχή μέχρι σήμερα ή αιρετούς ή μεμονωμένοι ενεργοί δημότες.
    Περιμένετε να δείτε λοιπόν και στηρίξτε έμπρακτα.

    Μέλος επιτροπής αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητέ φίλε/η,
    Οι επιφυλάξεις αφορούσαν την απόφαση της Συνέλευσης όπως επιγραμματικά διατυπώθηκε. Επισημάναμε απλώς κάποια σημαντικά -κατά την άποψή μας- στοιχεία τα οποία άλλωστε τέθηκαν στη Συνέλευση από πολλούς ομιλητές και απουσίαζαν από την τελική απόφαση. Προφανώς ελπίζουμε και πιστεύουμε πως η Επιτροπή Αγώνα -εξάλλου το αναφέρουμε- θα ορίσει το διευρυμένο πλαίσιο.
    Σε κάθε περίπτωση η Κίνηση Πολιτών στηρίζει ενεργά την Επιτροπή Αγώνα και τις προσπάθειές σας και θα συμβάλλει στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στις άλλες δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

    ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο