Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: Την τελευταία στιγμή η αρμοδιότητα ξανά στις Περιφέρειες


ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

     Στη προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που συνεκλήθη στην Πάτρα, μετά το θέμα για τις περικοπές των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών κατά το επικείμενο σχολικό έτος, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.
 Μετά την εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Γιώργου Γεωργιόπουλου, στη συζήτηση παρενέβη ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας που ενημέρωσε το Σώμα, για όσα διαμείφθηκαν επ’ αυτού του θέματος στην τελευταία συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη...



    Ο Υπουργός, απευθυνόμενος προς τους Περιφερειάρχες, επεσήμανε ότι μόνο 25 Δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να αναλάβουν και για το σχολικό έτος 2012-2013 την ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών.

     Ο Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε προς τον Υπουργό και αποσαφήνισε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο τις παρακάτω θέσεις του:

Πρώτον, συνιστά απαράδεκτη αδυναμία του κράτους το γεγονός ότι η αρμοδιότητα για τη μεταφορά των μαθητών επί τρία χρόνια πηγαινοέρχεται μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, ορθώς η αρμοδιότητα έχει ανατεθεί στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα προς το αντικείμενο, διαθέτει Σχολικές Επιτροπές, διατηρεί την ευθύνη συντήρησης των σχολικών κτιρίων και άρα μπορεί, εξ αντικειμένου, να οργανώσει καλύτερα το έργο της μεταφοράς των μαθητών.

Τρίτον, για τις περιπτώσεις των Δήμων που έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες είναι τουλάχιστον άκομψο από πολιτικής πλευράς να τους αφαιρεθεί τώρα αυτή η αρμοδιότητα και να ακυρωθεί η προετοιμασία που έχουν ολοκληρώσει.

Τέταρτον, δεδομένου ότι σε δέκα περίπου ημέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, τα χρονικά περιθώρια που υφίστανται για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους μεταφορείς είναι από ασφυκτικά έως ανύπαρκτα.

Πέμπτο και σημαντικότερο, ανεξάρτητα από τις ευθύνες και τις παλινωδίες της Πολιτείας, είναι αδιανόητο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και να μείνουν στο δρόμο οι μαθητές που με αυτήν την εξέλιξη θα στερηθούν το πραγματικά ιερό δικαίωμα στη μόρφωση.

Έκτον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι διατεθειμένη να αναλάβει αυτό το έργο και για τη νέα σχολική χρονιά υπό μία ρητή και ξεκάθαρη προϋπόθεση: Να εξοφληθούν προηγουμένως οι οφειλές προς τους μεταφορείς οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από την παρατεινόμενη αυτήν εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γεωργιόπουλου, οι συσσωρευμένες οφειλές προς τους μεταφορείς και για τις τρεις περιφερειακές ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) ανέρχονται συνολικά στο ποσόν των 13.467.509 ευρώ και αυτές αφορούν συνολικά τόσο το χρονικό διάστημα έως 31.12.2011 όσο και το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2012.

«Υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να υπογραμμιστούν με έμφαση» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και κατέληξε: Το πρώτο είναι ότι, ανεξάρτητα από τις ευθύνες, τις καθυστερήσεις και τις ανεπάρκειες, είναι αδύνατο να πούμε σε μερικές χιλιάδες παιδιά και στις οικογένειές τους ότι φέτος δεν θα πάνε σχολείο. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει καίρια τις οικονομικά πιο αδύνατες οικογένειες και τους μαθητές που κατοικούν σε απομακρυσμένα χωριά και μικρούς οικισμούς. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με τη διάλυση κάθε έννοιας συντεταγμένης Πολιτείας και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Το δεύτερο είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μεν πρόθυμη να αναλάβει για μια ακόμα χρονιά αυτήν την ευθύνη, όμως μας είναι αδύνατο να προχωρήσουμε χωρίς πρώτα να τακτοποιηθούν οι προηγούμενες οφειλές προς τους μεταφορείς. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και η ευθύνη της Πολιτείας πελώρια. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι θα βάλουμε πλάτη, αλλά αυτό έχει τις προϋποθέσεις του χωρίς τις οποίες μας είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο