Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η τοπική αυτοδιοίκηση σε τεντωμένο σχοινί


Από την Τριανταφύλλου Μαρία
βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ

      Από τη μεταπολίτευση και ύστερα με επιστέγασμα τους νόμους “Καποδίστρια” ολοκληρώθηκε ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας των δήμων από την κεντρική εξουσία. Σταδιακά συρρικνώθηκαν τα λαϊκά χαρακτηριστικά και ο αυτοδιοικητικός ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) αλλοιώθηκε.
   Οι Δήμοι και οι Νομαρχίες έγιναν άλλο ένα βάθρο φορομπηξίας,  μηχανισμός ανακατανομής πλούτου σε όφελος των Ιδιωτικών Συμφερόντων, των Ολίγων και Ημετέρων. Μετατράπηκαν σε εκτροφεία κακοπληρωμένων παραγόντων δημοτικοπατέρων, τοποτηρητών του διεφθαρμένου (παλαιοκομματικού) συστήματος....



     Ο λαός και οι δημότες απουσίαζαν από τις δραστηριότητες των Δήμων και παραγκωνίζονταν η συμμετοχή τους στα Αυτοδιοικητικά Δρώμενα.
     Ο «Καλλικράτης» το 2010 ενοποιεί Δήμους και καταργεί Κοινότητες με στόχο τη δημιουργία μεγάλων και ισχυρών Δήμων.
      Στην πραγματικότητα οι Δήμοι είναι μεν μεγαλύτεροι, με περισσότερες αρμοδιότητες. Με μια λεπτομέρεια όμως:  δε χρηματοδοτούνται για να στηρίξουν τις πρόσθετες αρμοδιότητες. Επιπλέον χάνονται από την αυτοδιοίκηση και τα όποια ψήγματα άμεσης δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής υπήρχαν.  
     Οι Δήμοι στενάζουν μέσα στα ασφυκτικά όρια χρηματοδότησης, που το 2010 ήταν τα χαμηλότερα των τελευταίων δεκαετιών. Όσοι μιλούσαν και μιλάνε για ισχυρούς Δήμους ήταν αφελείς ή  λένε ψέματα. Κυρίως κρύβουν τη φοροεπιδρομή που θα ακολουθήσει την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και που δε θα αργήσει πολύ.
      Ο «Καλλικράτης» αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του Μνημονίου και ταφόπλακα της Αυτοδιοίκησης. Είναι η γέφυρα την οποία η ντόπια κυβερνητική τρόικα αξιώνει από τους Δήμους να την διαβούν για να φτάσουν στην Αντίπερα Όχθη: Τη Στάση Πληρωμών.
    Σήμερα ζούμε μια βαθύτατη οικονομική κρίση , που μεταφράζεται σε συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σε υφαρπαγή κάθε δικαιώματος των εργαζομένων.
    Σήμερα, ζητιέται επί πίνακι και το κεφάλι της Τ.Α. Στην αρχή μειώθηκε η χρηματοδότηση της κατά 60%. Τώρα , τον Αύγουστο που διατρέχουμε, αποφασίστηκαν επιπλέον περικοπές 30%.
      Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι Δήμοι οδηγούνται σε κατάρρευση. Ότι η Τ.Α., που είναι το τελευταίο ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, χάνει τη δυνατότητα να προσφέρει οτιδήποτε.
    Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες – κοινωνικές υπηρεσίες στη δικαιοδοσία των Δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, κοινωνικά παντοπωλεία, παροχές καθαριότητας, λειτουργία σχολείων κ.α.). Όλα αυτά απευθύνονται στους πολίτες και κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους που ολοένα πληθαίνουν και που τις έχουν άμεση ανάγκη. Με τις περικοπές που δρομολογήθηκαν, όχι μόνο οι υπηρεσίες αυτές δεν θα υπάρχουν, αλλά δε θα είναι δυνατό να πληρωθούν ούτε οι Δημοτικοί Υπάλληλοι.
     Επιπρόσθετα, αν όλα τα προγράμματα των Δήμων τιναχθούν στον αέρα, σταματήσουν να λειτουργούν, οδηγούμαστε και σε εργασιακό αδιέξοδο, αφού χιλιάδες άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτά θα βρεθούν στον αέρα.
     Ο στόχος είναι προφανώς  η Τ.Α. να απολέσει τη δυνατότητα οποιουδήποτε σχεδιασμού ή προγραμματισμού επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με την στήριξη  των δημοτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
     Επιδιώκουν δηλαδή με τον πιο αυταρχικό τρόπο την εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α. την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού, απορριμμάτων κ.α. τη συρρίκνωση των όποιων συμμετοχικών θεσμών. Θέλουν μια Τ.Α. πλήρως υποταγμένη στην κεντρική εξουσία, φοροεισπράκτορά της, αδύναμη και ανίκανη θεσμικά και οικονομικά για οποιαδήποτε απόφαση.
     Στην συνεδρίαση των περιφερειακών ενώσεων δήμων (Π.Ε.Δ.) αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις: διήμερο κλείσιμο Δήμων, έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στις 30/8 στην Αθήνα συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων κ.α.
       Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, όπου κυριολεκτικά διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και οδηγείται ο ελληνικός λαός στον αφανισμό για να κερδηθεί οποιοσδήποτε αγώνας πρέπει να βάλουμε στην άκρη  διαχειριστικές λογικές και αποπροσανατολιστικές κινήσεις. Οι Δήμοι, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να αντισταθούν στις πολιτικές που οδηγούν τους πολίτες στη εξαθλίωση. Η πλειοψηφία των δημάρχων που δεν ήταν μαζί με τους πολίτες στους αγώνες ενάντια στα χαράτσια, ενάντια στα φορομπηχτικά μέτρα, ενάντια στις Μνημονιακές επιλογές είναι καιρός να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
     Χθες (29/8) πήραμε μια γεύση από το πώς οι συγκυβερνήτες (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ) έχουν συμφωνήσει να αντιμετωπίζουν τους αγώνες των εργαζομένων. Η κυβερνητική τρόικα απάντησε με συλλήψεις και καταστολή στη κινητοποίηση που διοργανώθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Αθήνα. Η γελοία κατηγορία «παρακώλυση της δημόσιας συγκοινωνίας» που ασκήθηκε στους συλληφθέντες δείχνει τις προθέσεις τους.
   Στα κοινωνικά αδιέξοδα, στα κοινωνικά προβλήματα απαντήσεις δε δίνονται.
   Τη λύση καλείται να τη δώσει με ενότητα και αγώνα ο Ελληνικός λαός.

30-8-2012 
 Τριανταφύλλου Μαρία
βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο