Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ο θάνατος του «Καλλικράτη»


Ο επιθανάτιος ρόγχος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και της κοινωνίας επέρχεται. Πρέπει να τον σταματήσουμε!

του ΠΑΝΟΥ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

        Όταν κάποιοι πριν από δύο (2) περίπου χρόνια τονίζαμε σε όλους τους τόνους, ότι το εγχείρημα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο της Τ.Α. και κατ’ επέκταση στον στραγγαλισμό της τοπικής κοινωνίας και δημοκρατίας, οι θιασώτες και αυτής της “μεταρρύθμισης” γελούσαν ειρωνικά και μιλούσαν για μεγάλες “τομές”, οικονομίες “κλίμακας”, “ταχύτητα” λήψης αποφάσεων καταθέτοντας ένα σωρό μπουρδολογίες και μάλιστα με θεωρητικό – ιδεολογικό περιεχόμενο.....



       Σήμερα μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής του νέου θεσμού η κατάσταση αποτυπώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο: δήμοι και τοπικές κοινωνίες στα πρόθυρα της κατάρρευσης! Κερασάκι στην τούρτα η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπή των πόρων της Τ.Α. κατά 30% μέσα στον μήνα Αύγουστο. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

-Δραματική μείωση των πόρων για στοιχειώδη λειτουργία των δήμων στα έτη 2011-2012 μέχρι και 60%.
-Καμία πίστωση για εκτέλεση έργων και μελετών για το 2012.
-Παντελής έλλειψη εξυπηρέτησης των πολιτών των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και Κοινοτήτων.
-Στοχευμένες πολιτικές ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών της Τ.Α. (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ.).
-Εγκατάλειψη και παιδικών σταθμών, βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΑΠΗ, προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ΚΔΑΠ, Κοινωνικών Παντοπωλείων και Κέντρων αλληλεγγύης για ενίσχυση των φτωχών και αστέγων.
-Περαιτέρω συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ενός Δημαρχοκεντρικού συστήματος δομής και λειτουργίας με ταυτόχρονη εξαφάνιση των τοπικών κοινοτήτων.
-Απρόσωπη λειτουργία και εγκατάλειψη των Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων που νοσταλγούν τα κεκτημένα των δικών τους κατά ομολογία, περισσότερο συγκροτημένων και νοικοκυρεμένων Δήμων.

     Με δυο λόγια όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, προσδοκώντας την «βοήθεια της Παναγίας» και εάν κατά λάθος ο «στρατηγός άνεμος» φέρει καμιά καταστροφή, Κύριος οίδε ποιος, πότε, που και με ποια μέσα θα αποκαταστήσει τις πληγές μιας φυσικής καταστροφής. Ο στόχος της ασκούμενης πολιτικής, στον χώρο της Τ.Α. αυτή την περίοδο είναι εμφανής και ξεκάθαρος: η πτώχευση και η στάση πληρωμών να ξεκινήσει από τους Δήμους, να κτυπηθεί η τοπική κοινωνία αλύπητα σε κοινωνικό επίπεδο παροχών και υπηρεσιών και με το ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά τους, να οριστικοποιηθεί ο θάνατός της! Δεν είναι μακριά η ημέρα που οι Δήμαρχοι θα επανέλθουν στον παλαιό ρόλο του παραδοσιακού κοινοτάρχη: έκδοση πιστοποιητικών και αποκομιδή απορριμμάτων (αν μπορούν και τους επιτρέπεται…).

      Για όλους τους παραπάνω λόγους οι Δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συνταχθούν σε ένα κοινό μέτωπο με στόχο την προάσπιση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αυτοί ήταν και είναι το πρωτογενές “μαξιλάρι” προστασίας για τους δημότες τους και διότι κυρίως είναι εκλεγμένοι μέσω της λαϊκής βούλησης και ετυμηγορίας.

      Στην παραπάνω κατεύθυνση το κλείσιμο των Δήμων αποτελεί το μόνο δρόμο για την διασφάλιση όλων όσων προεκτέθηκαν. Είναι ώριμο όσο ποτέ και πρέπει να υπάρξει ανάλογη κλιμάκωση σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Και αφού ουσιαστικά αυτοκαταργείται ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η Τ.Α., ελέω Μνημονίου καιρός να συζητήσουμε για την οριστική του κατάργηση και την επαναχωροθέτησή του σε πραγματική αυτοδιοικητική και τοπική κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω ότι ο κοινοτισμός σ’ αυτή τη χώρα είχε και έχει ισχυρές κοινωνικές πολιτιστικές και αυτοδιοικητικές ρίζες και δεν μπορεί να ισοπεδώνεται στην λογική εννοιών και λέξεων που έχασαν το νόημα και το περιεχόμενό τους την τελευταία δεκαετία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο