Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΚΕ ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΑΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
    Κύριε Υπουργέ, σε τραγική κατάσταση πραγματικά βρίσκονται οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί σε όλη τη χώρα. Βιώνουν τις επιπτώσεις, τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής, της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ελληνικών κυβερνήσεων, των μνημονίων, πολιτικές που εξυπηρετούν και στηρίζουν τα κέρδη, τα προνόμια και των τραπεζών, αλλά και των καρτέλ στο γάλα, στη ζάχαρη και αλλού.
   Η κατάσταση αυτή, κύριε Υπουργέ, επιδεινώνεται δραματικά μετά τη διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας και το φόβο που έχει σκορπίσει σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, το φόβο της δήμευσης περιουσιών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι υποθηκευμένες στην τράπεζα.....



   Η πολιτική αυτή γίνεται πιο αντιλαϊκή, πιο βάρβαρη με το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που κτίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τον ιδρώτα και τον κόπο των γεωργών και των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα. Πέρασαν στην ΑΤΕ και από εκεί τις τζογάρατε -όχι εσείς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις- στο Χρηματιστήριο.
     Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ στη ΔΩΔΩΝΗ, γιατί περιόδευσα στην περιοχή πριν λίγες μέρες. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Η ΔΩΔΩΝΗ κτίστηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου και όχι μόνο. Εδώ πρέπει να καταγγείλουμε και τη στάση των ξεπουλημένων ηγεσιών των ενώσεων, που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, αλλά πριν λίγα χρόνια πωλούσαν τις μετοχές, τότε οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου τους έλεγαν: «Δώστε τις μετοχές στην Αγροτική Τράπεζα να έχει το 67% για να υπάρχει σιγουριά». Και να που είναι η σιγουριά σήμερα: Ξεπουλιέται αυτή η γαλακτοβιομηχανία και οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, οδυνηρές, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, αλλά και για τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας. Ήδη στην περιοχή τα καρτέλ του γάλακτος γκρεμίζουν τις τιμές από 5 έως 15 λεπτά και οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Είναι ένα έγκλημα -κατά τη γνώμη μας- εκ προμελέτης.
       Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου απαντήσετε συγκεκριμένα εάν θα μειωθούν οι υποθήκες και τα χρέη στο αντίστοιχο ποσό των δανείων. Ζητάμε να μην υπάρχει καμία υποθήκη σε καλλιεργητικά βραχυπρόθεσμα δάνεια. Για όσους έχουν πληρώσει τουλάχιστον το διπλάσιο του δανείου να διαγραφούν οριστικά τα επόμενα χρέη. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάγωμα των χρεών όσο διαρκεί η κρίση για όλους τους φτωχομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Να υπάρξει άμεση και επαρκής χρηματοδότηση των αγροτοκτηνοτρόφων, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν καλλιέργειες, δεν μπορούν οι αγρότες να καλλιεργήσουν, γιατί υπάρχει έλλειψη δανεισμού. Επίσης, ζητάμε να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός στην κύρια κατοικία που καλύπτει στεγαστικές ανάγκες της αγροτικής οικογένειας και της αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κρατικών μεταποιητικών βιομηχανιών, όπως ανέφερα, της ΔΩΔΩΝΗΣ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της ΣΕΚΑΠ και άλλων και να σχεδιαστεί η ανάπτυξη της παραγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας, καλύπτοντας και τις διατροφικές ανάγκες.
Επίσης, τα χρέη των συνεταιρισμών να ελεγχθούν κατά περίπτωση και να δοθούν άμεσα δάνεια στους συνεταιρισμούς για να συγκροτηθεί η αγροτική παραγωγή, γιατί σήμερα οι γεωργοί είναι έρμαια στα χέρια των εμπόρων και των μεσαζόντων που παίρνουν τη σοδειά κοψοχρονιά και δεν πληρώνουν.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Βουλευτά του Κομμουνιστικού Κόμματος θα ήθελα καταρχάς να ξεκινήσω με την υπενθύμιση ότι υπήρξε πολύ πρόσφατα αναλυτική ενημέρωση της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και πιο συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου για όλες τις εκφάνσεις του θέματος της εξυγίανσης της Αγροτικής Τράπεζας από τον καθ’ ύλην αρμόδιο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από εμένα.
Θα επαναλάβω εδώ τα βασικότερα σημεία. Καταρχάς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όταν μια τράπεζα κριθεί μη βιώσιμη, όπως κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα, η Κυβέρνηση δεν έχει τυπική αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση του θέματος. Το θέμα εμπίπτει αποκλειστικά πλέον στην αρμοδιότητα της εποπτικής αρχής, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εκτιμώ όμως ότι η εποπτική αρχή χειρίστηκε το θέμα με τρόπο που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το δημόσιο και την ελληνική κοινωνία και θα σας πω το γιατί. Βέβαια, όλες οι λύσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά. Καμία λύση δεν είναι πιο προφανής από την άλλη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα παρείχε πλέον ρευστότητα στην Αγροτική Τράπεζα, διότι η τράπεζα κρίθηκε, όπως είπα πριν, μη βιώσιμη, κάτι που το αποδέχθηκε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Νομίζω ότι μπορείτε να φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό, κατάρρευση και μάλιστα όχι μόνο της Αγροτικής Τράπεζας. Φανταστείτε εκείνη τη Δευτέρα να άνοιγε η Αγροτική Τράπεζα και να υπήρχε ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν παρείχε πλέον ρευστότητα.
Οι δραματικές συνέπειες που θα είχαμε θα αφορούσαν κυρίως τους καταθέτες της Τράπεζας, που της είχαν εμπιστευτεί περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ, τους πέντε χιλιάδες και πλέον εργαζόμενους της Τράπεζας, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, το ελληνικό δημόσιο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος λοιπόν, για να αποτρέψει τον τεράστιο αυτό συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της χώρας στις 27 Ιουλίου, ανακάλεσε την άδεια της Αγροτικής Τράπεζας σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και εφάρμοσε τα μέτρα εξυγίανσης.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διαδικασία εκκαθάρισης ή αξιοποίησης από το δημόσιο των μη υγιών περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές εταιρίες.
Ως προς τις θυγατρικές εταιρίες τώρα, η αξιοποίησή τους δεν είναι σημερινό ζήτημα. Η Αγροτική Τράπεζα υλοποιούσε ήδη πρόγραμμα αναδιάρθρωσης σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη χρηματοδότηση που έλαβε, βάσει των διατάξεων του ν.3723/2008, από τότε δηλαδή.
Το εγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ρητά την απεμπλοκή της Αγροτικής Τράπεζας από όλες τις συμμετοχές της που δεν ανήκουν στο στενό χρηματοπιστωτικό τομέα. Η αξιοποίηση αυτών των εταιρειών είχε και έχει ως στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να συνεχίσουν να παίζουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο για τον αγροτικό παραγωγικό ιστό.
Τώρα, όσον αφορά την υποθηκευμένη αγροτική γη, οι υποθήκες αποτελούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα, παρεπόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων και κατά συνέπεια είναι άρρηκτα δεμένα με τα δάνεια αυτά. Ωστόσο, όπως είπα και τότε –δηλαδή στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- θα καταθέσουμε μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το συντομότερο δυνατό, ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια με τα οποία η αγροτική γη έχει υποθηκευτεί.
Σας διαβεβαιώνω ότι η νομοθετική πρωτοβουλία θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς, με στόχο την ανακούφιση των αγροτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς όμως να αδικήσουμε και όλους τους δανειολήπτες που ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Μωραΐτης για τρία λεπτά.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Με τις σημερινές απαντήσεις, κύριε Υπουργέ, και οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΩΔΩΝΗΣ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της ΣΕΚΑΠ, πρέπει να ανησυχήσουν και να βγάλουν και συμπεράσματα, να οργανώσουν τον αγώνα, την πάλη τους ενάντια σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα που θα φέρουν –παρά όσα λέτε- απολύσεις και εργασιακό μεσαίωνα, βίαιο παραπέρα ξεκλήρισμα των φτωχών και μεσαίων γεωργών και κτηνοτρόφων, θα χτυπήσουν την ντόπια παραγωγή.
     Πριν λίγο εδώ ήταν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μιλάει για ανάπτυξη της παραγωγής, ενώ τέτοιες ενέργειες χτυπούν την εναπομείνασα αγροτική παραγωγή. Θα αυξήσουμε το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο, ενώ θα αυξηθεί και η διατροφική εξάρτηση της χώρας.
    Η συγκυβέρνηση προχωράει πραγματικά με αποφασιστικότητα και ταχύτατα το πρόγραμμα της αποκρατικοποίησης, δίνοντας εξετάσεις πραγματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπηρετώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου σε νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης. Παραδίδει στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, στους μεγαλεμπόρους, στους εφοπλιστές ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα των εργαζομένων και των φτωχομεσαίων αγροτών, που είναι συγκεντρωμένο στις τράπεζες, εκτός από το ζεστό χρήμα που έχουν πάρει κι από τη σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παραδίδει τομείς στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσαν πραγματικά με κεντρικό σχεδιασμό όχι μόνο να καλύψουν τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας αλλά, αξιοποιώντας και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα μπορούσαν να δώσουν ανάπτυξη και να έχουμε κι εξαγωγές, δηλαδή όχι μόνο να έχουμε αυτάρκεια, αλλά να ανοίξουμε, όπως είπα, και δρόμο για εξαγωγές.
     Οι εξελίξεις αυτές για μας δεν είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης της  Κυβέρνησης και της τρόικας για να περιμένουμε κάτι καλό, όπως μας λένε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι μέτρα που εντάσσονται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, και εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες, είτε υπάρχει Μνημόνιο είτε όχι. Αυτό που πραγματικά σας απασχολεί είναι το να γίνει η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος του λαού. 
      Εμείς θεωρούμε ότι τα μέτρα που παίρνονται σήμερα από την Κυβέρνηση, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να έχουν θύματα τους εργαζόμενους και τη φτωχομεσαία αγροτιά, τη νεολαία και το λαό γενικότερα. Γι’ αυτό χρειάζεται, κατά τη γνώμη μας, αποδέσμευση τώρα από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μονομερής διαγραφή του χρέους, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού. Αυτή, κατά τη γνώμη μας, είναι η λύση που πρέπει να παλέψουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά, για τη δευτερολογία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν θέλω να παραγνωρίσω το γεγονός ότι η Αγροτική Τράπεζα είναι στενά συνδεδεμένη με τον αγροτικό κόσμο και με τη στήριξη της υπαίθρου. Ωστόσο να μου επιτρέψετε να πω ότι είχε πάψει να είναι αμιγώς αγροτική τράπεζα εδώ και πολύ καιρό, αφού μόνο το 13% των χορηγήσεων που είχε δώσει κατευθύνονταν στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς. Να σας θυμίσω ότι από τα εκατό δάνεια που έδινε σε συνεταιρισμούς τα ογδόντα περίπου ήταν -και είναι- μη εξυπηρετούμενα.
Κι εγώ από επαρχία κατάγομαι, από τη Φθιώτιδα, και ξέρω πάρα πολύ καλά το πρόβλημα της Αγροτικής Τράπεζας, εκεί που έχει να κάνει με τους συνεταιρισμούς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Δεν την χρεοκόπησαν οι αγρότες την Αγροτική Τράπεζα, κύριε Υπουργέ. Οι πολιτικές σας την χρεοκόπησαν!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Επιπλέον, νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να ξέρει ότι πλήρωσε για την Αγροτική Τράπεζα, μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ετών, κεφαλαιακές ενισχύσεις που ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές, έχοντας αποκομίσει αρνητική απόδοση για τα χρήματα αυτά λόγω της σωρευτικής ζημιάς της Τράπεζας.
Επιπλέον, για να συνεχίσει η Τράπεζα τη λειτουργία της, έπρεπε να τον επιβαρύνουμε με άλλα 5 δισεκατομμύρια. Νομίζω ότι όλα αυτά λένε πολλά.
Τώρα, για το ξεπούλημα της Τράπεζας, που είπατε, για το «δήθεν» ξεπούλημα σε ιδιώτες, θα ήθελα να πω το εξής. Πολλοί τείνουν να ξεχνάνε, ηθελημένα ίσως ή και άθελά τους, ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιωτική τράπεζα μόνο κατ’ όνομα αφού, όπως κι οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες, έχει κεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο είναι μέσω του Ταμείου ο βασικός μέτοχος και στην Τράπεζα αυτή, όπως και σε άλλες τράπεζες, και άρα ο κύριος ωφελούμενος από την επιτυχή μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αστειεύεστε τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν αστειεύομαι καθόλου.
Όσον αφορά τις θυγατρικές της Τράπεζας, όπως ανέφερα και στην πρωτολογία μου, η Αγροτική εφάρμοσε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που μεταξύ άλλων είχε στόχο την αποεπένδυση από επτά χρηματοοικονομικές και μη συμμετοχές έως τις 30-6-2012. Από αυτές τελικά μόνο μία ολοκληρώθηκε στο προβλεπόμενο διάστημα. Αν υπήρχε πρόθεση ξεπουλήματος, γιατί αυτό δεν έγινε; Γιατί αφού ξεπουλάμε αντί πινακίου φακής, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, δυσκολευόμαστε να βρούμε αγοραστές; Όπως και να έχει, οι διαγωνισμοί για τις θυγατρικές, που έχουν δρομολογηθεί, συνεχίζονται.

Μέλημα της Κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν με πλήρη διαφάνεια, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να πολλαπλασιαστεί η συμβολή τους στην τοπική οικονομία και να εξασφαλιστεί η απασχόληση.
Ως προς το ζήτημα της ρύθμισης των θεμάτων της αγροτικής γης, η γη που έχει υποθηκευτεί σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, δεν θα πάει στον εκκαθαριστή. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όπως σας είπα πριν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταλαβαίνω την επιμονή σας να μάθετε λεπτομέρειες για το θέμα αυτό. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προχωρήσουμε στην απαραίτητη διαβούλευση.
Πάντως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα εξυπηρετούμενα δάνεια στα οποία δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι το 80% του συνόλου. Άρα, μιλάμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό δανείων, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και έχουν ως εγγύηση αγροτική γη.
(Στο σημείο αυτό κτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα. Όπως είπαμε και στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπάρχει μια πρώτη αίσθηση ότι οι εγγυήσεις σε αγροτική γη που έχουν δοθεί για ενήμερα δάνεια είναι πολλαπλάσιας αξίας από τα ίδια τα δάνεια. Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει περιθώριο αποδέσμευσης σημαντικής αγροτικής γης προς όφελος των αγροτών μας. Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού.
Δεν θα ήθελα να πάρω παραπάνω από το χρόνο και γι’ αυτό σταματώ εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο