Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πήραν φωτιά τα καζάνια στο Αγράμπελο!


Για πέμπτη συνεχή χρονιά πήραν φωτιά τα καζάνια στο Αγράμπελο Ξηρομέρου. Φέτος οι κάτοικοι του χωριού μαγείρεψαν 5 καζάνια με το πατροπαράδοτο βλάχικο γαμήλιο γεύμα (κρέας με χοντρά μακαρόνια και πικάντικη κόκκινη σάλτσα), το οποίο μοίρασαν δωρεάν σε όλους τους καλεσμένους......

    Οι «Αυγουστιάτικες νύχτες πολιτισμού» που έγιναν  με επιτυχία από από τον Σύλλογο Αγραμπελιωτών από 8 έως 15 Αυγούστου στο χωριό Αγράμπελο του Δήμου Ξηρομέρου περιελάμβαναν μουσική βραδιά με ζωντανή ορχήστρα,  αναβίωση του γαμήλιου βλάχικου  γεύματος, εκδρομή στα Μετέωρα, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Αγραμπέλου και Γουριώτισσας,   Εθελοντικός Καθαρισμός του Βελανιδοδάσους από Αγράμπελο μέχρι Γουριώτισσα, κ.α.
    Ειδικότερα τη Τετάρτη  15 Αυγούστου,  που πραγματοποιήθηκε  το παραδοσιακό μαγείρεμα και μοίρασμα δωρεάν του γαμήλιου βλάχικου φαγητού, ακολούθησε ένα πανέμορφο γλέντι με χορό  και κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εδώ να σημειώσουμε ότι το γλέντι για πρώτη φορά έγινε στη πλατεία του χωριού μας και όχι στο προαύλιο της Εκκλησίας όπου γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών αναβίωσε και πάλι το έθιμο του βλάχικου γαμήλιου γεύματος

Η ανάγκη να παρουσιάζονται, πέρα από τους χορούς και τα τραγούδια, που ως τώρα αποτελούσαν τα κύρια στοιχεία των τοπικών εκδηλώσεων και ήθη έθιμα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, οδήγησαν τον Σύλλογο Αγραμπέλου να αναβιώσει ξανά για πέμπτη συνεχή χρονιά το βλάχικο γαμήλιο γεύμα με στόχο τη διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, έτσι ώστε οι παλαιότεροι να «ξαναζήσουν» ξεχασμένες γεύσεις της νεότητάς τους αλλά και των νέων να γνωρίσουν άγνωστες τεχνικές μαγειρέματος σε καζάνια.

Ευχαριστίες
Τους καλεσμένους καλωσόριζε ο Γενικός γραμματέας του συλλόγου μας Δημήτρης Καμπέρης  και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν το σύλλογο μας. Τον Δήμο Ξηρομέρου για την οικονομική ενίσχυση επίσης τον  Δικηγόρο Κυριάκο Ξενάκη που έδωσε στο σύλλογο μας  ένα καλό ποσό για της Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις, αντί μνημόσυνου της πεθεράς του Ελένη Ε. Μπαμπάνη, το ΝΗΡΕΑ για το πάγο και το Βασίλη Μορκούση πρόεδρο Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Ξηρομέρου.  Σε όσους πρόσφεραν προβατίνες για το γαμήλιο γεύμα: Κωνσταντίνου Αποστόλη, Κωνσταντίνου Κώστας, Φλώρο Γιάννη, Μπλαχούρα Αρτέμη από Πεντάλοφο  δυο προβατίνες και Κουτρομάνος Κώστας. Επίσης να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους μαγείρους, Δημήτριο Τάγκα, Γιάννη Φλώρο και η Ευτυχία Βενετίκου, τους βοηθούς Βασίλη Τσέλιο και τον γαμπρό του χωριού μας  Θανάση Εγγλέζο, τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Γουριώτισσας ''Αγιος Δημητριος'' για την προσφορά των Καζανιών και  δίσκων κ.α. Επίσης ευχαριστούμε θερμά το ηλεκτρολόγο  Ζορμπά Τάκη, και τα δυο παιδιά του Αχιλλέα και Σπύρο, τον αρτοποιό Κώστα Μίχα από την Παλαιομάνινα για το ψωμί τα κουλούρια και τα καλά του λόγια που λέει πάντα για το χωριό μας,  όλους όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωση και την επιτυχία των εκδηλώσεων και όσους τις υποστήριξαν με την παρουσία τους, με την προσφορά δώρων, με την αγορά λαχείων και οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Ευχαριστούμε όλους όσους εργάστηκαν για τη διοργάνωση και την επιτυχία των εκδηλώσεων.
Και του χρόνου!!!










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο