Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο Δήμος Ξηρομέρου αγοράζει πολυτελές τζιπ, ενώ ο Δήμος Βόλβης μετατρέπει παλαιό Δημοτικό Σχολείο σε χώρο πολιτισμού!!!


    Με ευρωπαϊκά εξολοκλήρου κονδύλια 299.840,42 ευρώ ο Δήμος Βόλβης προωθεί ένα τέτοιο σημαντικό πολιτιστικό έργο, ενώ, ένα εκπληκτικό σχολικό κτίριο του Συγγρού στην Παλαιομάνινα (φωτογραφία),  για παράδειγμα, παραμένει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο…

Του Δημήτρη Στεργίου*

Την ημέρα που διάβαζα τις ανακοινώσεις της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ότι, με τις περικοπές των κρατικών πόρων οι Δήμοι της χώρας θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία, την ίδια ημέρα διάβαζα στα τοπικά ιστολόγια ότι ο Δήμος Ξηρομέρου αγόρασε πολυτελές τζίπ για τις μετακινήσεις του δημάρχου.
Και τώρα η μέγιστη πρόκληση: Την ίδια ημέρα που διάβαζα όλα αυτά, με Δελτίο Τύπου ένας άλλος Δήμος της χώρας μας, ο Δήμος Βόλβης, ενημέρωνε τους δημότες του και τους Έλληνες ότι «μετατρέπει με ευρωπαϊκά κονδύλια το παλαιό δημοτικό σχολείο Άνω Σταυρού σε εκθετήριο λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».....



Συγκεκριμένα, το Δελτίο Τύπου ανέφερε τα εξής:
«Το κτίριο του δημοτικού σχολείου Άνω Σταυρού, πρόκειται να αλλάξει χρήση, προσφέροντας με νέο τρόπο τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χρηματοδότηση –μέσω του προγράμματος Leader- του επενδυτικού σχεδίου του δήμου Βόλβης, για τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Άνω Σταυρού, σε εκθετήριο για την ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, προϋπολογισμού 299.840,42 ευρώ, ο οποίος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια
      Το σχέδιο προβλέπει την ανακαίνιση των κτιρίων και των χώρων υγιεινής, την προσθήκη ημιυπαίθριου χώρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η αποκατάσταση του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Άνω Σταυρού θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσει την προγενέστερη μορφή του ως προς τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τον τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του, μέσω επεμβάσεων στα υπάρχοντα κτίρια, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του οικισμού. Στον χώρο που θα διαμορφωθεί, πρόκειται να εκτεθεί μεγάλος αριθμός εκθεμάτων λαογραφικής κληρονομιάς της περιοχής, που παραμένει έως σήμερα αναξιοποίητος και μακριά από τα βλέμματα μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.
       Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, εδώ και χρόνια, με την ιδιότητα του βουλευτή, είχε προτείνει με σχετική ερώτηση του προς τα συναρμόδια υπουργεία, την αξιοποίηση όλων των ανενεργών παλιών δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης, ως κοιτίδων διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τώρα με την ιδιότητα του δημάρχου και τις νέες αρμοδιότητες των δήμων, εφαρμόζει στην πράξη εκείνη την πρότασή του. Αναφέρει μάλιστα σε δήλωση του, ότι «αποτελεί την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που θα καταβάλουμε, για τη μετατροπή των «άψυχων» σήμερα κτιρίων των πρώην δημοτικών σχολείων, σε ζωντανά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών, σε θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

   Και τώρα συνέχεια της πρόκλησης: Ο γράφων, ως πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, έχει προ πολλού καιρού ενημερώσει τη σημερινή Δημοτική Αρχή και είχε προτείνει την αξιοποίηση και τη μετατροπή του παραδοσιακού – λιθόκτιστου κτιρίου, το οποίο ανεγέρθηκε με χορηγία του Ανδρέα Συγγρού στην Παλαιομάνινα στις αρχές του περασμένου αιώνα,  και το οποίο από την αρχή εχρησιμοποιείτο ως Δημοτικό Σχολείο και τα τελευταία χρόνια ως Γυμνάσιο, σε χώρο πολιτισμού. Αμ δε! Καμιά συνέχεια. Το τζιπ να είναι καλορίζικο!!!
      Το κτίριο αυτό, μετά την κατάργηση του Γυμνασίου της Παλαιομάνινας παραμένει κλειστό και σίγουρα θα απαξιωθεί σε λίγο πλήρως.

*Δημοσιογράφος από την Παλαιομάνινα. Διετέλεσε διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και της «Απογευματινής» και στέλεχος – αρθρογράφος στις εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα»

3 σχόλια:


  1. Πρόκειται για την ειλικρινή φιλία και αγάπη,κατά την
    άποψη μερικών που έχει ο Δήμαρχος
    Ξηρομέρου προς το χωριό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΕ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΞΕΡΕΤΕ ΤΟΝ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ?
    ΑΝ ΟΧΙ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΑΓΝΟΙΑ)ΤΟΤΕ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗ.ΓΙΑΤΙ Η Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ.
    ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ, ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΕΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΣΑΣ ΦΙΛΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΙΟΥΦΑ, ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ? ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ ΣΑΣ.
    ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ.
    ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΗΚΑΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΤΕ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ, ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.
    ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΙΠ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΥΤΡΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΕΣ.
    ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤ/ΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ Δ.Σ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ.ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, ΔΗΛ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤ/ΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ.
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΩΣ ΟΦΕΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ "ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ" ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΙΤΩΝ ,ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΣΑΣ!!!ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο