Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Διαμαρτυρία για τη κατάργηση των Εφορειών στο νομό μας


Γράφει ο: Δημήτριος Θ. Λύσσαρης*

         Αγαπητό xiromeronews γράφω αυτό το γράμμα για να σας ενημερώσω για τα αίσχη του Υπουργείου οικονομικών, το οποίο αποφασίσει και διατάσσει, σαν δικτάτορας, την κατάργηση των ΔΟΥ για οικονομικούς λόγους. Αυτό βέβαια είναι κάτι συζητήσιμο, όπως θα δούμε στην συνέχεια.
     Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: με την ίδρυση του 1ου Ελληνικού κράτους, ή μάλλον με την τροποποίηση των συνόρων, διότι η Ακαρνανία ήταν ΕΚΤΟΣ των πρώτων συνόρων, αλλά την έβαλε ο Καποδίστριας εκ των υστέρων, ιδρύθηκε ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, στον οποίο ανήκουμε έκτοτε....



      Δηλαδή, από το 1833 η Ακαρνανία ανήκει στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, και παρόλο που έχουν περάσει βουλευτές και βουλευτές από τον τόπο μας, κανένας δεν διανοήθηκε να κάνει το αυτονόητο: να ζητήσει την δημιουργία χωριστού νομού Ακαρνανίας. Ένα έγκλημα εις βάρος του Ξηρόμερου το οποίο ολοκληρώθηκε με τον Καλλικράτη. Το γιατί είναι έγκλημα θα εξηγήσω ευθύς αμέσως.
     Αν παρατηρήσετε στον χάρτη τα όρια των νομών οποιουδήποτε κράτους, θα δείτε ότι αυτά δεν είναι ευθείες γραμμές, αλλά ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο. Έτσι είναι κύριοι, τα όρια των νομών, και των δήμων, δεν τα χαράζει η επιθυμία του καθενός, αλλά η φύση και οι ανάγκες της ζωής των ανθρώπων. Για να συνεννοηθούμε καλύτερα, να σας πω ένα απλό και ακραίο παράδειγμα: φανταστείτε η Θεσσαλία να υπαγόταν διοικητικά στην ...Ήπειρο!
     Ποιος θα ξεκίναγε από τον Βόλο ή την Λάρισα να πάει να κάνει χαρτιά στα Γιάννενα;
     Δεν θα είχαν δίκιο να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, διαμαρτυρόμενοι για την αδικία;

     Ακριβώς αυτό έχει γίνει και σε μας, με την ένωση των δύο νομών, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η ένωση αυτή δημιούργησε τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, αλλά οι υπηρεσίες έπρεπε να απλωθούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Αν οι νομοί ήταν δύο, δεν θα φαινόταν μεγάλο το άπλωμα αυτό, το οποίο αφορά τον νομό με το χειρότερο οδικό δίκτυο της χώρας, μην το ξεχνάμε.

      Τώρα λοιπόν, από 1η Νοεμβρίου θα κλείσουν πολλές εφορίες σε ολόκληρη την χώρα, στον ένα νομό μας, θα κλείσουν οι ΔΟΥ Αγρινίου (μαζί με τα υποκαταστήματα Αστακού και Θέρμου), Αμφιλοχίας, Βόνιτσας και Ναυπάκτου, συνολικά έξι δηλαδή, αφήνοντας μία και μοναδική ΔΟΥ στο Μεσολόγγι!
     Η εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος θα είναι μηδενική, αφού το προσωπικό από τις ΔΟΥ που κλείνουν θα μετατεθεί σε αυτήν που μένει ανοικτή, στου Μεσολογγίου!
Μόνο από τα κτίρια αν βγει κάτι, δηλαδή.
      Οι υπάλληλοι θα τραβήξουν τα μεγάλα μαρτύρια, επειδή φυσιολογικά, ένας υπάλληλος στην ΔΟΥ Βόνιτσας ο οποίος είναι 10-20 χρόνια εκεί, θα έχει πάρει σπίτι, θα έχει φτιάξει την σειρά του. Τώρα τι κάνει; τα πουλάει όλα και φτου κι απ' την αρχή, ή χαλάει τον μισθό του σε βενζίνες αφού η απόσταση Βόνιτσα – Μεσολόγγι είναι 100 χιλιόμετρα περίπου, άρα πρέπει να κάνει 200 χλμ. την ημέρα πήγαινε - έλα.
Ο κόσμος δε πως θα εξυπηρετηθεί;
   Πως θα πάει ο δικός μου λογιστής, ο Γιώργος, από την Κατούνα στο Μεσολόγγι;
    Θα τον χάνει το χωριό για μια μέρα. Δεν μπορεί να πετάγεται “για ψύλλου πήδημα” μέχρι την Αμφιλοχία να φτιάξει κάποια χαρτιά, να εξυπηρετήσει έναν γέροντα, κλπ.

     Αν οι κύριοι Υπουργοί δαπανούσαν λίγη φαιά ουσία σε κάτι άλλο εκτός από την δημόσια εικόνα τους, θα έβλεπαν ότι λόγω του κακού οδικού δικτύου και των πολύ μεγάλων αποστάσεων, πρέπει υποχρεωτικά να μείνουν δύο τουλάχιστον ΔΟΥ στον νομό, αν και πάλι το Ξηρόμερο με το να μην είναι νομός, δεν έχει πρωτεύουσα και έτσι δεν θα εξυπηρετηθούν όλοι.
      Απευθύνω έκκληση σε όλα τα δημόσια πρόσωπα να ασκήσουν πίεση ούτως ώστε να μην κλείσουν όλες αυτές οι εφορίες. Είμαστε που είμαστε πίσω οικονομικά από την μέσο όρο της χώρας, βοηθήστε μας και μην μας δίνετε την χαριστική βολή.

Ευχαριστώ,
Δημήτριος Θ. Λύσσαρης
Κατούνα Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο