Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Τα δεδομένα και η επώνυμη γνώμη μας για την υπόθεση δημοτικά τέλη Δήμου Ξηρομέρου.




Του Βασίλη Σούλα.
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. - Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.



Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου της Παρασκευής 12 Απριλίου, εκτός από την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, του μεγαλύτερου στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου, με νέα και συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, ύψους 24.540.284,81 €, που δείχνει ότι η παρούσα δημοτική αρχή διαθέτει όραμα για τον τόπο και δίνει αναπτυξιακή προοπτική, είχαμε και την σημαντική αύξηση του τέλους ύδρευσης και του τέλους φωτισμού και καθαριότητας......
Καταρχήν, για την βάση της συζήτησης, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να είναι ευχαριστημένος με την οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών και με την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, που αθροιστικά με όλες τις μεγάλες αυξήσεις αγαθών και υπηρεσιών των τελευταίων δύο χρόνων, δυσκολεύει τις ζωές όλων μας. Είναι σίγουρα μία αρνητική εξέλιξη, που προσωπικά μας στενοχώρησε πάρα πολύ.
Τους περισσότερους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει το πως και το γιατί έρχεται μία αύξηση δημοτικών τελών, αλλά βλέπουν τον φουσκωμένο τελικό λογαριασμό που λαμβάνουν και αυτό δεν αρέσει σε κανέναν.

Σταχυολογώντας τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και με πραγματικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, θα λέγαμε τα εξής:
Η Δημοτική Αρχή, που τα 2 τελευταία χρόνια με τα υγιή οικονομικά και το νοικοκυριό, ενίσχυε με 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο τα ανταποδοτικά τέλη, δείχνοντας έμπρακτα και όχι με κούφια λόγια την στήριξη της στους δημότες, κρατούσε τα δημοτικά τέλη σταθερά, παρά την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους από το 2021 (2 φορές πάνω, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα), όταν άλλοι Δήμοι είχαν προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις το 2022 και το 2023.
Αυτή είναι η απτή απόδειξη του οικονομικού νοικοκυριού.
Παρά τον διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους, τα δημοτικά τέλη σταθερά, με τα υπαρκτά ταμειακά υπόλοιπα και την συνετή οικονομική διαχείριση.
Φέτος ενίσχυσε πάλι τα δημοτικά τέλη, αλλά πολύ πιο λίγο, με περίπου 470 χιλιάδες ευρώ και αυτό λόγω των έκτακτων απαιτήσεων για χρέη του παρελθόντος ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, που ξαφνικά παρουσιάστηκαν. Τα στοιχεία παρατέθηκαν από την δημοτική αρχή, ήταν πολύ συγκεκριμένα και πειστικά.
Το οικονομικό νοικοκυριό του Δήμου Ξηρομέρου είναι μία πραγματικότητα, είναι αλήθεια και όχι ψέμα, ούτε οικονομικά ο Δήμος καταρρέει ούτε τίποτα. Το γνωστό ταμειακό υπόλοιπο που αναφέρθηκε προεκλογικά, υπήρχε και ο Δήμος το χρησιμοποιεί όπως θέλει και αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία που πηγαίνει. Του χρόνου πάλι θα υπάρχει, γιατί η νοικοκυρεμένη οικονομική διαχείριση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.
Χρεοκοπημένος ήταν ο Δήμος το 2019 όπως παρελήφθηκε από τον κ. Γαλούνη και τους συνεργάτες του και εκεί ο Δήμος δεν θα ξαναφτάσει ποτέ. Ο Δήμος να χρωστά στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στο ΦΟΣΔΑ για τα σκουπίδια, σε σωρεία ανθρώπων με αναθέσεις προφορικές και να ξεφτιλίζεται στις αίθουσες των Δικαστηρίων..... αυτό δεν θα ξαναγίνει ποτέ.
Αν δεν ήταν αυτές οι ξαφνικές ανάγκες των 700 χιλιάδων ευρώ, πάλι θα στηρίζονταν τα δημοτικά τέλη με περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και δεν θα είχαμε αυξήσεις. Τώρα τα χρήματα αναγκαστικά μπαίνουν αλλού, για να ξεχρεωθούν αμαρτίες του παρελθόντος με χρέη, που με ατράνταχτα στοιχεία η δημοτική αρχή απέδειξε ότι έχει συμμετοχή σε αυτό ο κ. Γαλούνης.
Ο κ. Γαλούνης μπορεί να έφυγε από την διοίκηση του Δήμου περίπου 5 χρόνια, αλλά «κατάφερε» να αφήσει τις οικονομικές του αμαρτίες, οι οποίες ταλαιπωρούν ακόμα τον Δήμο Ξηρομέρου. Σας έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές την λίστα των προφορικών αναθέσεων που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του, που ποτέ δεν αμφισβήτησε (δεν μπορεί) και ποτέ δεν έχει απαντήσει ΓΙΑΤΙ τέτοια αδιαφάνεια και τόσες προφορικές αναθέσεις. Κανένας από την παράταξη του δεν έχει απαντήσει ΓΙΑΤΙ.
Ίσως αυτό το ΓΙΑΤΙ, το απαντήσει ο έλεγχος του Υπουργείου Οικονομικών που πρόσφατα διατάχθηκε και που πάρα πολύ άργησε.
Επίσης η δημοτική αρχή προς επίρρωση της επιχειρηματολογίας της, εκτιμά ότι του χρόνου, αν δεν έχει πάλι να αντιμετωπίσει ξαφνικά εμφανιζόμενα ποσά από χρέη του παρελθόντος, θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα δημοτικά τέλη, όπως αναφέρθηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η αντιπολίτευση ήταν φυσιολογικό να ασκήσει σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της, να ελέγχει και να κριτικάρει και ξαναλέμε, είναι αντικειμενικά αρνητική εξέλιξη η αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν ξέρουμε βέβαια πόσο αξιόπιστος είναι ο αντιπολιτευτικός λόγος και πόσο τους παίρνει κάποιους να ασκήσουν κριτική, όταν με συγκεκριμένα στοιχεία φαίνονται να είναι οι δημιουργοί των επίμαχων χρεών. Εκεί πάμε σε άλλα επίπεδα, της αμετροέπειας και του θράσους.

Προσωπικά θέλουμε να επαναφέρουμε ξανά στη δημόσια συζήτηση και επιμένουμε, παλαιότερη δημόσια μας πρόταση για καθορισμό δημοτικών τελών με διπλό τιμολόγιο. Ένα χωρίς καμία αύξηση για αυτούς που είναι συνεπείς και δεν χρωστάνε και ένα υψηλότερο τιμολόγιο για αυτούς που χρωστάνε και φυσικά περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού τιμολογίου, πιθανό και με απαλλαγή τελών σε ορισμένες κατηγορίες δημοτών, γιατί μία δημοτική αρχή πρέπει πάντα να δείχνει την αλληλεγγύη και τη στήριξη της στους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας. Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο κώλυμα από την νομοθεσία και με μία ρύθμιση του λογισμικού εσόδων του Δήμου, μπορεί να είναι λειτουργικότατο.

Η συγκεκριμένη αυτή πρόταση μας, έρχεται να εξυπηρετήσει 2 συγκεκριμένους στόχους:
α) Την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης γι αυτούς που είναι συνεπείς και δεν χρωστάνε, για να μην νιώθουνε/με δικαίως τα κορόιδα της υπόθεσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και
β) Την απόδοση κινήτρου σε αυτούς που χρωστάνε, να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους και άμεσα να μεταβούν στο φθηνότερο τιμολόγιο, με όφελος και δικό τους και για το Ταμείο του Δήμου.

Κλείνουμε την διατύπωση της επώνυμης γνώμης μας με την επισήμανση ότι τα υγιή οικονομικά είναι η βάση, το πιο κρίσιμο προαπαιτούμενο για να πάει ο Δήμος παρακάτω και αυτή η δημοτική αρχή του Γιάννη Τριανταφυλλάκη που το υποσχέθηκε και το κατάφερε όπως μαρτυρούν τα οικονομικά στοιχεία, για όσους ξέρουν να τα διαβάζουν, θα πρέπει να μην παρεκκλίνει ποτέ από αυτή την πορεία.
Προσωπικά την εμπιστευόμαστε, γιατί απέδειξε ότι και θέλει και μπορεί και κυρίως την εμπιστεύτηκαν οι πολίτες του Ξηρομέρου με το τιμητικό και συντριπτικό 63% του Οκτωβρίου του 2023, που πρέπει να λειτουργεί συνέχεια και αποκλειστικά ως βάρος μεγάλης ευθύνης και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. 
Η προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης των οικονομικών του Δήμου πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, με ακόμη περισσότερη διαφάνεια, με συνέχιση του σημερινού πραγματικού δεδομένου οι δημοπρασίες να είναι πολλές περισσότερες από τις απ' ευθείας αναθέσεις και αυτή η διαφορά να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με περισσότερες ακόμα δημοπρασίες και λιγότερες απ' ευθείας αναθέσεις.
Υγιή οικονομικά, σημαίνει ότι ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνει όλα όσα απαιτούνται για να βελτιώνει συνεχώς την καθημερινότητα των δημοτών του, το οποίο είναι και το τελικό ζητούμενο, για να μην ξαναφτάσει ποτέ ξανά ο Δήμος Ξηρομέρου να παραδοθεί χρεοκοπημένος, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2019 από την ομάδα του ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ.
  • Συνέπεια και συνέχεια στη προσπάθεια είσπραξης των εσόδων, χωρίς να μπαίνει στη εξίσωση το δήθεν πολιτικό κόστος, που για εμάς δεν υφίσταται. Η δικαιοσύνη στο καταμερισμό των οικονομικών βαρών στους δημότες, μόνο πολιτικό όφελος θα αποφέρει στο τέλος της ημέρας.
  • Νηστεία και προσευχή στα έξοδα. Έλεγχος και επανεξέταση σε κάθε έξοδο, αν υπάρχει κάτι λάθος, κάτι που είναι περιττό, κάτι που δεν πάει καλά ή δεν εκτιμήθηκε σωστά, απλά με θάρρος θα πρέπει να ειπωθεί ότι έγινε λάθος και να διορθωθεί. Η επιμονή στο λάθος, είναι άλλο ένα μεγαλύτερο λάθος. Ιεράρχηση εξόδων και σκληρή διαπραγμάτευση και για το τελευταίο ευρώ του Δήμου.
  • Δημοτική Αρχή συμπαγής ομάδα, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, με συνεργασία, με γνώση, με αλληλοενημέρωση, με διαφάνεια, με όραμα, με γνώση και προπάντων με πολύ δουλειά.

 mytikaspress.

2 σχόλια:

  1. Κύριε Σούλα,πάντα αρθρογραφείτε υπέρ της δημοτικής αρχής για τους λόγους σας, αλλά η αντικειμενικότητα είναι που ενδιαφέρει τους πολίτες και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο ρολόι χειρός φοράει ο δήμαρχος μας μήπως ξέρει κάποιος πόσο κοστίζει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο