Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Εξελέγη το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων» - Πρόεδρος ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης


Με την συμμετοχή πλέον των 100 Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων - Μελών του, το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων» (Ελ.Δ.Α.Π.) πραγματοποίησε την Α’ Γενική Συνέλευσή του, στις 29 Μαΐου 2024, στο χώρο που στεγάζεται το Πρότυπο Αυτοδιοικητικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του ΣΠΑΥ, στην Αργυρούπολη.....

Το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ελ.Δ.Α.Π. αποτελείται από τους:


 Γιάννη Κωνσταντάτο, Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Πρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.)

Ισίδωρο Μάδη, Δήμαρχο Παιανίας, Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.)

 Ανδρέα Στεργίου, Δήμαρχο Αργιθέας

Γιάννη Ζαμπούκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Παρασκευά Παπαγεωργίου, Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου

Θεόφιλο Μιχαλάτο, Δήμαρχο Αργοστολίου

Αναστάσιο Χρόνη, Δήμαρχο Επιδαύρου

Αθανάσιο Ζεκεντέ, Δήμαρχο Λοκρών

Γεώργιο Τσαπουρνιώτη, Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Γιάννη Μαλανδράκη, Δήμαρχος Πλατανιά

Ιωάννη Μαλλίνη, Δήμαρχο Σιθωνίας

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Αναστασία Χαλκιά, Δήμαρχος Κασσάνδρας, Γεώργιος Εμμανουήλ, Δήμαρχος Πολυγύρου, Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, και Γεώργιος Μανώλης, Δήμαρχος Τεμπών.

 

Το  νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και εξέλεξε Πρόεδρο, τον Γιάννη Κωνσταντάτο Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης, Αντιπρόεδρο, τον Ανδρέα Στεργίου Δήμαρχο Αργιθέας και Γραμματέα, τον Ιωάννη Μαλλίνη Δήμαρχο Σιθωνίας.

 

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της δημιουργίας του Ελ.Δ.Α.Π., αναφέρθηκε στην επείγουσα αναγκαιότητα του κοινού εγχειρήματος μικρότερων και μεγαλύτερων δήμων της Ελλάδας που ενώνουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

 

Βασικός σκοπός του Ελ.Δ.Α.Π. είναι να αναπτυχθεί στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών, στοχεύοντας στην στήριξη και την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.

 

Μεταξύ των άλλων, επεσήμανε ότι: «Η λογική μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ασπίδα για τους κινδύνους που απειλούν τις πόλεις μας και παράλληλα να εξασφαλίσουμε μια προνομιακή σχέση με το κράτος στα θέματα διαχείρισης δασών και πολιτικής προστασίας».

 

Η πρωτοβουλία του δικτύου, όπως τόνισε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, «έχει ως αφετηρία της, τις μεγάλες επιτυχίες που κατέγραψε ο Σ.Π.Α.Υ. τα τελευταία 4 χρόνια στον τομέα της πρόληψης, οι οποίες τον καθιστούν πλέον παράδειγμα καλής πρακτικής με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων εφαρμογών στην δασοπροστασία, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέσω του δικτύου το μοντέλο συνεργασίας – λειτουργίας του ΣΠΑΥ, να καθιερωθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».

 

Ο Πρόεδρος του Ελ.Δ.Α.Π. έθεσε ως προτεραιότητα την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ελ.Δ.Α.Π. και του ΥΠΕΝ, με την οποία θα δοθεί στο δίκτυο η δυνατότητα να προχωρήσει σε:


Μελέτες και Έργα Προστασίας Δασών, Δασικής Αναψυχής, Κατασκευής μονοπατιών, Αθλητικών εγκαταστάσεων

Δράσεις Παρακολούθησης (monitoring) και επιτήρησης συμβάντων πυρκαγιών, Παρακολούθησης της υγείας του δάσους, μέσω συστήματος παρακολούθησης  δεικτών, Ελέγχου Πανίδας (Αγριογούρουνα).

Δράσεις Διαχείρισης Δασών και Παραγόμενης Βιομάζας

Δράσεις Οργάνωσης και λειτουργίας εθελοντικών ομάδων φύλαξης και επέμβασης,

Δημιουργία και Λειτουργία Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, έγιναν δύο σημαντικές παρεμβάσεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ελ.Δ.Α.Π.:

 

Η κ. Πέπυ Θεοδώρου παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη μέσω Ερωτηματολογίου για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών των δήμων – μελών του, βάσει των οποίων καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι στόχοι και οι δράσεις του Ελ.Δ.Α.Π. σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την επόμενη περίοδο.

 

Ο κ. Νίκος Χλύκας, Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος, παρουσίασε τις δυνατότητες αξιοποίησης του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων προς όφελος της πράσινης πολιτικής που ασκεί το Ελ.Δ.Α.Π., ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα των διαδικασιών ανάθεσης της διαχείρισης των δασών από Υβριδικά, Συνεργατικά Σχήματα (Ν. 5106/24 - ΦΕΚ 63/Α/2024) με επίκεντρο τα αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη που μπορούν να έχουν οι ΟΤΑ που βρίσκονται πλησίον των δασών.

 

Την έναρξη των εργασιών της Α’ Γενικής Συνέλευσης του Ελ.Δ.Α.Π. χαιρέτισαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι:

 

Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος τόνισε ότι: «Χαιρετίζω και υποστηρίζω προσωπικά αυτή την προσπάθεια, η οποία θα έχει και την υποστήριξη της κυβέρνησης. Είναι εξαιρετική, είναι πολύ σοβαρή, είναι εμπεριστατωμένη, έχει σχέδιο και θα έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

 

Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν επίσης, δηλώνοντας  τη στήριξή τους στα επόμενα βήματα, ο π. Υπουργός Εσωτερικών και Βουλευτής ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ραλλία Χρηστίδου, ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο καθηγητής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης, Σταύρος Σαλαγιάννης.

 

Παρόντες ήταν επίσης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, οι Διοικητές των ΠΣ που πλαισιώνουν τον Υμηττό, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πλήθος αυτοδιοικητικών, εθελοντών και εκπρόσωποι φορέων.

 

Στο Ελ.Δ.Α.Π. συμμετέχουν ήδη 107 Δήμοι, ενώ πλέον των 35 ακόμα δήμων ετοιμάζονται να ενταχθούν σε αυτό. Μια νέα ημέρα ξημερώνει για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον Πρόεδρο του Ελ.Δ.Α.Π. να ξεκινά σειρά επισκέψεων σε όλες τις περιοχές του δικτύου, με πρώτους σταθμούς τα Μετέωρα και το Βελβεντό!


energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο