Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Το χρονικό της εποποιΐας του Ολυμπιακού: Ο θρίαμβος, η απονομή του Conference League και το μεθύσι χαράς στον «φλεγόμενο» Πειραιά (video)





CONFERENCE LEAGUE 2023-2024 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ – ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ / ΛΗΨΕΙΣ ΜΕ DRONE


Στους επτά ουρανούς βρίσκονται τα εκατομμύρια φίλων του Ολυμπιακού σε όλη την Ελλάδα, μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στον τελικό του Conference League επί της Φιορεντίνα. Το σφύριγμα της λήξης του αγώνα στην ΑΕΚ Arena και όσα ακολούθησαν εντός και εκτός γηπέδου θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων!....
Οι παίκτες του Ολυμπιακού μέσα σε δάκρυα χαράς και συγκίνησης για την κατάκτηση του πρώτου τους ευρωπαϊκού κυπέλλου, που είναι συγχρόνως και το πρώτο για την Ελλάδα σε συλλογικό επίπεδο, αδυνατούσαν να συνειδητοποιήσουν τον άθλο που πέτυχαν ακόμη και όταν ανέβηκαν στο πούλμαν της επιστροφής στον Πειραιά.


Μέσα σε παζουρλισμό από επευφημίες, καπνογόνα, πυροτεχνήματα, συνθήματα οι φίλοι του Ολυμπιακού έκαναν… τη νύχτα μέρα σε όλον τον Πειραιά και φυσικά στις περισσότερες πολεις της Ελλάδος περιμένοντας το ανοιχτό λεωφορείο στο οποίο μετεπιβάστηκαν οι νέοι Κυπελλούχοι Ευρώπης και κατευθύνονται προς το Δημοτικό Θέατρο όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των περίπου 150.000 φιλάθλων!

Οι παίκτες του Ολυμπιακού με τα κινητά τους τηλέφωνα απαθανατίζουν τις έντονες στιγμές της πομπής μέχρι τον Πειραιά πάνω στο ανοιχτό λεωφορείο συνοδεία πολλών φιλάθλων με τις δίκυκλες μηχανές τους.


Τους παίκτες και την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, μαζί με τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη περίμενε στο Δημοτικό Θέατρο ο δήμαρχος Πειραιά και λίγο αργότερα μπροστά από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Κοραή ο κ. Μαρινάκης αλλά και ο αρχηγός Κώστας Φορτούνης μίλησαν μπροστά στους χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού με πυροτεχνήματα και καπνογόνα.


Tι έγινε νωρίτερα στον τελικό

Μετά από 120 λεπτά αγώνα ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 στον τελικό του Conference League την Φιορεντίνα και έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το χρυσό γκολ που έκρινε τον τελικό πέτυχε ο Ελ Κααμπί στο 116΄ της παράτασης (0-0 στα 90 λεπτά του αγώνα).

Ο προπονητής της Φιορεντίνα είχε πει στη συνέντευξη Τύπου ότι έφεραν λουκέτα και αλυσίδες για να «δέσουν» τον Ελ Κααμπί, αλλά ο Μαροκινός τα «έσπασε» όλα στο 116΄ σημειώνοντας το γκολ της χρυσής νίκης, που του δίνει αυτοδίκαια μια θέση στο Πάνθεον των «ερυθρόλευκων» ποδοσφαιριστών.

Ο τελικός ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και μόλις στο 4ο λεπτό ο Ποντένσε απείλησε την εστία του Τερατσάνο, όταν συνέκλινε από αριστερά και σούταρε συρτά υποχρεώνοντας τον Ιταλό τερματοφύλακα να διώξει δύσκολα σε κόρνερ.
Στην επίθεση που ακολούθησε από την Φιορεντίνα ο Γκονζάλες ταλαιπώρησε από τα δεξιά τον Ορτέγκα και γύρισε στην περιοχή, ο Μπελότι έγινε κάτοχος αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Τζολάκη.

Στο 10ο λεπτό ο Μιλένκοβιτς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα αλλά ο βοηθός είχε σηκώσει για οφσάιντ, απόφαση που επιβεβαιώθηκε και από το VAR. Με ην πάροδο του χρόνου οι «Βιόλα» πήραν την κατοχή απέναντι σε έναν αντίπαλο που τους περίμενε κι έψαχνε τους χώρους.

Η ομάδα του Ιταλιάνο όταν έβγαινε μπροστά έδειχνε πόσο επικίνδυνη είναι, καθώς άλλαζε ωραία την μπάλα και προσπαθούσε να πλευροκοπήσει στοχεύοντας τους δύο ακραίους μπακ του Ολυμπιακού.

Με το χρονόμετρο να δείχνει το 21ο λεπτό ο Γκονζάλες ξαναγύρισε την μπάλα από δεξιά, η ερυθρόλευκη άμυνα δεν καθάρισε την φάση και ο Μποναβεντούρα σούταρε από πλεονεκτική θέση αλλά αδύναμα και συρτά στη μέση της εστίας και ο Τζολάκης μπλόκαρε.

Ακριβώς ένα λεπτό αργότερα ο 21χρονος γκολκίπερ του Ολυμπιακού έκανε μια πολύ πιο δύσκολη απόκρουση, ξανά σε προσπάθεια του επικίνδυνου Μποναβεντούρα που ερχόταν συνεχώς πίσω από τον Μπελότι.

Η ομάδα του Ιταλιάνο πίεζε αρκετά και δεν επέτρεπε στους Πειραιώτες να χτίσουν παιχνίδι από πίσω, με αποτέλεσμα για να παρακαμφθεί η πίεση ο Τζολάκης να αναγκάζεται σε μακρινές μεταβιβάσεις με κύριο αποδέκτη τον Ελ Κααμπί, που όμως έχανε (λογικά) τις περισσότερες μονομαχίες από τον πολύ ψηλότερό του Μιλένκοβιτς.

Στο 39΄ οι Ιταλοί είχαν άλλη μια καλή στιγμή, όταν από εκτέλεση φάουλ και απομάκρυνση του Έσε προς τα πίσω ο Κουαμέ στο δεύτερο δοκάρι επανέφερε την μπάλα, ο Τζολάκης έβαλε το χέρι και στη συνέχεια ο Γκονζάλες αστόχησε, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς άλλη καλή στιγμή.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει την έντασή του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην πλάτη της ιταλικής άμυνας, αλλά σε μια-δυο περιπτώσεις δεν τον βοήθησε η τεχνική του.

Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε συνεχώς ημιτελείς προσπάθειες. Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ανεβάσει την έντασή του με τις πάσες να στοχεύουν όλες τον Ελ Κααμπί που προσπαθούσε να βγαίνει στην πλάτη της ιταλικής άμυνας, αλλά σε μια-δυο περιπτώσεις δεν τον βοήθησε η τεχνική του.

Ευκαιρίες πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν αφού ο ποιοτικότερος παίκτης τους, ο Ποντένσε, είχε συνεχώς ημιτελείς προσπάθειες, ενώ η είσοδος του δυνατού Ενζολά στη θέση του Μπελότι, που καταποντίστηκε από τον Κάρμο, έκανε πιο επικίνδυνους τους φιλοξενούμενους.

Η Φιορεντίνα είχε τις στιγμές της με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς σε εκτέλεση κόρνερ (65΄) και τον Κουαμέ στο 69΄, με τον Τζολάκη να διώχνει σε κόρνερ. Στο 72΄ ο Μεντιλίμπαρ επενέβη για πρώτη φορά στον αγώνα ρίχνοντας στη μάχη τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Όρτα στη θέση του Τσικίνιο.

Τελικά η μεγαλύτερη ευκαιρία έως εκείνο το σημείο έμελλε να είναι για τον Ολυμπιακό, όταν στο 80΄ ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ κι έστειλε την μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Τερατσάνο, που ανάπνευσε με ανακούφιση…

Τέσσερα λεπτά αργότερα και σε πανομοιότυπη φάση ο Ελ Κααμπί μπήκε στην πορεία της μπάλας αλλά εκείνη έφυγε ξανά δίπλα από το δοκάρι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση. Στο 95΄ ο Κουάρτα βρήκε την μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή, όλοι στον Ολυμπιακό διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι καθώς δεν φάνηκε να είναι σε φυσική θέση αλλά ο Ντίας όχι μόνο δεν συγκινήθηκε αλλά έδειξε κάρτες σε Γιόβετιτς και Πασχαλάκη.

Αμέσως ύστερα (96΄) πλασέ του Γιόβετιτς από το όριο της περιοχής έδιωξε σε κόρνερ ο Τερατσάνο, στην τελευταία ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Το παιχνίδι φαινόταν να οδηγείται στα πέναλτι, αλλά ο πρώτος σκόρερ της διοτάνωσης, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είχε άλλη άποψη, όταν στο 116΄ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι σε μπαλιά του Έσε και σημείωσε ένα από τα δυσκολότερα ίσως γκολ της καριέρας του, και σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό…

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ποντένσε, Γιόβετιτς, Πασχαλάκης, Ελ Κααμπί – Κουάρτα, Μπιράγκι

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα (90΄+1 Κίνι), Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο, Φορτούνης (72΄ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106΄ Μασούρας), Ελ Κααμπί (120΄+2 Ελ Αραμπί).

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ (Βιντσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106΄ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα, Αρτούρ (74΄ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106΄ Μπελτράν), Κουαμέ (82΄ Ικονέ), Μπελότι (59΄ Ενζολά).



7 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΣΠΕΥΣΕΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (3Η) ΤΗ ΤΑΞΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ (1Η ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΚΑΙ 2Η ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ). ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΕΠΤΑ (7) ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ) ΣΕ ΠΗΡΕ Ο ΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ; ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αστους μωρέ να χαρούνε λίγο.Τους πονεσε τόσο πολύ η κατάκτηση της Ευρωλιγκα απτον Επταστερο που κόντεψαν να σκάψουν λαγούμια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βάλε το σχόλιο μου αγαπητό blog ,να ενημερωθεί ο κόσμος ότι ο Δήμος δεν παρέχει το παραμικρό ευρώ στα αθλητικά σωμάτια του Δήμου Ξηρομερου ,ενώ είναι υποχρεωμένος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνη φορά που ο δημος εχει δώσει λεφτά στις ομάδες ειναι με δήμαρχο Τριανταφυλλάκη

      Διαγραφή
  5. Το ευρωπαϊκό κύπελλο μπάσκετ 🏀 το έχει πάρει κ ο θρύλος δύο συνεχόμενες χρονιές, μιλάμε για ποδοσφαιρικό ΘΡΊΑΜΒΟ στεναχωρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο