Καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνος του δέρματος, αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, όπως συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην θεματική ενότητα «Κλιματική Κρίση και Δημόσια Υγεία» κατά τη δεύτερη ημέρα του Attica Green Expo 2024, που πραγματοποιείται μέχρι και το Σάββατο 1η Ιουνίου στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, ενώ προσέθεσαν την αξία να καταλάβει κάθε πολίτης ότι αυτό που κάνει στο περιβάλλον επηρεάζει την υγεία του και την υγεία των παιδιών του......
Ο Αρμόδιος Δρίκος, δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, επεμβατικός καρδιολόγος τόνισε ότι υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής με τα καρδιακά προβλήματα ενώ έχει διαπιστωθεί και ο μηχανισμός που συμβαίνει αυτό.
Προσέθεσε δε ότι οι απότομες αλλαγές του καιρού και οι μεταπτώσεις της θερμοκρασίας επιβαρύνουν μέσω τις αγγειοδιαστολής και αγγειοσυστολή και μπορεί να οδηγήσει σε οξύ έμφραγμα ή και μόνιμη καρδιακή ανεπάρκεια.
«Όλα αυτά με τις υπόλοιπες παθολογίες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, φαινόμενα εξάντλησης, ηλίασης αλλά και μεταδοτικά νοσήματα μετά από πλημμύρες αφήνουν πίσω του έντονο παθολογικό αποτύπωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δρίκος τόνισε την ανάγκη της πρόληψης σε όλα τα επίπεδα και στην προετοιμασία για το ενδεχόμενο ενός ακραίου καιρικού φαινομένου βάσει των πρωτοκόλλων της Πολιτείας. «Οι δυνατότητες που μας δίνει η επιστήμη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι σε αυτά. Για να προφυλάξουμε τις περιουσίες αλλά και τη δημόσια υγεία»
Ο δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, διαπιστώνει «έκρηξη αναπνευστικών και αλλεργικών νοσημάτων επειδή το περιβάλλον μας εκδικείται» και προσθέτει ότι «την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας την έχει ο άνθρωπος. Έπρεπε να πούμε στα παιδιά μας ότι η υπερκατανάλωση προκαλεί κόστη. Και περιβαλλοντικά».
Ο δήμαρχος Παλλήνης εξήγησε ότι προγράμματα από το νηπιαγωγείο κιόλας πρέπει να βοηθήσουν τις νέες γενιές να ευαισθητοποιηθούν.
Την εμπειρία του ως διευθυντής παθολογικής κλινικής πριν γίνει δήμαρχος Σουλίου κατέθεσε ο Αθανάσιος Ντάνης που τόνισε ότι και η επαρχία δεν απέχει από τις μεγάλες πόλεις στο κομμάτι της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας με χρόνιες αναπνευστικές ανεπάρκειες.
Ανέφερε το παράδειγμα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει μέτρηση ρύπων στην περιοχή, δεν υπάρχει περιφερειακή οδός, για να υπολογιστεί η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας.
Προσέθεσε ότι για να «ευαισθητοποιήσουμε» τους πολίτες για μια στάση φιλική προς το περιβάλλον πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει την άμεση ανάγκη.
«Να του μάθουμε τι μπορεί να κάνει ο ίδιος να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα από συμμετοχικές δράσεις του δείχνουμε καλές πρακτικές. Τρίτον και πολύ σημαντικό βοηθάμε να διατηρήσει τις καλές πρακτικές. Του κάνουμε εύκολη την ανακύκλωση για παράδειγμα. Για να μην είναι πυροτέχνημα».
Ο Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος ΙΣΑ από την πλευρά του επισήμανε ότι «η υγεία του ανθρώπου έχει άμεση συσχέτιση με τα προϊόντα που καταναλώνει από τη γη και την θάλασσα». «Ζούμε τα κακά αποτελέσματα των τριών βιομηχανικών επαναστάσεων που προκάλεσαν ανάπτυξη αλλά δεν στόχευσαν στην αποτροπή της κατάχρησης της ενέργειας που έχει σχέση με τους υδρογονάνθρακες» είπε και τόνισε ότι εν μέσω κλιματικής κρίσης χρειάζεται να εστιάσουμε στην πρόληψη σε θέματα υγείας αλλά και πολιτικής προστασίας. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει. Πώς θα μπορέσουμε να μάθουμε όταν πάθει κάτι κάποιος δίπλα μας και να μπορούμε να του κάνουμε ανάνηψη. Να γνωρίζουμε απλά πράγματα που μπορούν να δώσουν ζωή. Όλα αυτά είναι ζητήματα που απαιτούν συνεργασία επιστημονικής κοινότητας, Πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης» ανέφερε.
Ο κ. Πατούλης προσέθεσε ότι είναι κομβικής σημασίας οι στρατηγικές συνεχούς ενημέρωσης για να καταλάβει κάθε πολίτης ότι η δική του πρακτική έχει άμεση σχέση με τη ζωή των παιδιών του και κατέληξε ότι «είμαστε στο μη περαιτέρω μολύνοντας θάλασσες, υπέδαφος και αέρα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο