Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ο Ηλίας και τα Γίδια του | Από το Ξημέρωμα ως το Σούρουπο με τα ζώα


Greek Village Life

Στο χωριό Σαρδίνια, αγκαλιάσμενο από την ομορφιά της φύσης, ζει ο κύριος Ηλίας, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην κτηνοτροφία. Από μικρό παιδί, τα γίδια αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.....

Αφοσιωμένος στο κοπάδι του, μοιράστηκε μαζί μας τις ιστορίες και τις εμπειρίες του, φέρνοντας στο φως τις χαρές και τις δυσκολίες αυτού του μοναδικού επαγγέλματος.

Με 55 χρόνια εμπειρίας, ο κύριος Ηλίας μίλησε για την αγάπη του για τα ζώα. Θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια που το κοπάδι του αριθμούσε έως και 350 ζώα. Όμως, η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα είναι σκληρή. Τα λύκοι και τα τσακάλια αποτελούν απειλή για τα κοπάδια που βόσκουν ελεύθερα, αποδεκατίζοντας τα με κάθε ευκαιρία. Παράλληλα, η κτηνοτροφία έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες τιμές ζωοτροφών και χαμηλές τιμές γάλακτος, ωθώντας πολλούς κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Αυτές οι δυσκολίες, όπως τόνισε ο κύριος Ηλίας, απομακρύνουν τους νέους από την κτηνοτροφία. Η σκληρή εργασία, οι απώλειες από τις κακές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη κινήτρων δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο για το μέλλον του κλάδου.

Παρά τις αντιξοότητες, ο κύριος Ηλίας παραμένει ακλόνητος. Η αγάπη του για τα ζώα και η ελευθερία που του προσφέρει η φύση τον ωθούν να συνεχίσει. Ονειρεύεται, μάλιστα, αν ο χρόνος ήταν με το μέρος του, να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοπάδι.

Στα Σαρδίνια, ο κύριος Ηλίας στέκεται ως σύμβολο αφοσίωσης και ανθεκτικότητας. Μαζί με τη γυναίκα του, φροντίζουν το κοπάδι τους, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση και προσφέροντας ζωή στον τόπο. Η ιστορία τους αποτελεί μια υπενθύμιση της σημασίας της ορεινής κτηνοτροφίας και της αστείρευτης ομορφιάς της ελληνικής φύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο