Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το κ. Μωραΐτη Νώντα , υποψήφιο Δήμαρχο και επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας

 


<ΣΥΖΗΤΗΣΗ με το κ. Μωραΐτη Νώντα, υποψήφιο Δήμαρχο και επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας>. 


Γράφει ο: Κώστας Θ Τριαντακιωνσταντής 
Μαθηματικός 
 
 5-10-2013

Αγαπητοί   Αναγνώστες
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023  δημοσιεύουμε τη συζήτηση με το κ Μωραΐτη Νώντα  , υποψήφιο Δήμαρχο και επικεφαλή της Λαϊκής  Συσπείρωσης στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας.  Τη τρέχουσα  Δημοτική περίοδο  ( Σεπτέμββριος 2018- Δεκέμβριος 2023) ο κ Μωραΐτης  είναι Δημοτικός Σύμβουλος. 

Παρά το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του στα Δημοτικά στάθηκε με αξιοπρέπεια πολιτική μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανάδειξε και υπερασπίστηκε  αταλάντευτα τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και βεβαίως τίμησε τη ψήφο των Δημοτών που τον εμπιστεύτηκαν.
Παρουσίαση του κ Μωραΐτη Νώντα 

Ο Νώντας Μωραΐτης είναι 34 χρονών, παντρεμένος και έχει ένα γιο και μια κόρη. Μεγάλωσε στο Θύρρειο και τελείωσε το Ενιαίο Λύκειο Βόνιτσας. Από μαθητής οργανώθηκε στην ΚΝΕ όπου και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στους μαθητικούς αγώνες της εποχής. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα ως μέλος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου της ΣΔΟ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής» .

Είναι πτυχιούχος  Οικονομολόγος, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΑΤΕΙ Θεσσαλίας.

Μεταπτυχιακός της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών - Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ): Ευέλικτες Μεθόδους Διοίκησης (ΕΜΔ) Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Εργάστηκε στον κατασκευαστικό κλάδο ως διοικητικός υπάλληλος σε τεχνικές εταιρείες σε Αθήνα και Λευκάδα και ως διοικητικός υπάλληλος στο Δήμο Λευκάδας.

Τώρα εργάζεται ως Διοικητικός Υπάλληλος  στο Κ.Υ. Βασιλικής – 6 Υ.ΠΕ.

Είναι στέλεχος του ΚΚΕ.

Είναι μέλος και δραστηριοποιείτε συνδικαλιστικά μέσω του συλλόγου εργαζομένων Γ.Ν. Λευκάδας.

Είναι εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος Ακτίου – Βόνιτσας με την Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Δέχθηκε με προθυμία   και  συμμετέχει  στην συζήτηση που ακολουθεί.

Ερώτηση 1  Ποια είναι η γνώμη σας για τη Δημοτική Αρχή  της τρέχουσας Δημοτικής περιόδου; Ο Δήμος   Ακτίου- Βόνιτσας χρειάζεται πολιτική αλλαγή στις Δημοτικές  Εκλογές του 2023  ναι ή όχι και γιατί;

Απάντηση

Η σημερινή Δημοτική Αρχή στήριξε και στηρίζει το σημερινό ασφυκτικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τους δήμους, η ΕΕ και το κεντρικό κράτος, όποιος κι αν ήταν κάθε φορά στην κυβέρνηση. Αποδέχεται τη λειτουργία του δήμου ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας που, την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, την ομηρία των 8μηνιτών και όλων των συμβασιούχων στο δήμο, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης για την Παιδεία και την Υγεία στους δήμους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και απαξίωση τους και πολλά άλλα.

Επομένως με βάση όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή, αλλά εδώ πρέπει να πούμε τι σημαίνει πολική αλλαγή,  καθώς εμείς προσθέτουμε πως η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να έχει διάφορα «περιτυλίγματα», αλλά η ουσία να μην αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση ο λαός του δήμου Ακτίου Βόνιτσας πρέπει να καταψηφίσει τον συνδυασμό της σημερινής δημοτικής αρχής όπως και τους υπόλοιπους που προέρχονται από την ίδια «κοίτη». 

Να υπερψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία αυτά τα 4 χρόνια ήταν η μόνη αντιπολίτευση ουσίας στη διοίκηση του δήμου. Καθώς η διαφορά μας με τους υπόλοιπους συνδυασμούς είναι ότι εμείς δεν αποδεχόμαστε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών για να αντιμετωπίσουμε την υποστελέχωση ούτε το διαρκές χαράτσωμα του λαού για να αντιμετωπίσουμε την υποχρηματοδότηση. Δεν αποδεχόμαστε την κατεύθυνση υλοποίησης έργων με γνώμονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, απόδοση των παρακρατηθέντων στον δήμο, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά, δραστική μείωση της δημοτικής φορολογίας, στήριξη των αγροτών και επαγγελματιών του δήμου, σταμάτημα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη στον δήμο, συμβολική ανταποδοτικότητα.

Όλα αυτά απαιτούν σύγκρουση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, η υλοποίηση της οποίας περνάει μέσα κι από τους δήμους.

Γι' αυτό η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική και πιο δυνατός ο λαός στον αγώνα για τα συμφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες του.  Για μας όμορφη πόλη και χωριά είναι αυτά που δεν έχουν ανεργία, φτώχεια, παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Γιατί δήμος δεν είναι η επιχειρηματικότητα, δεν είναι οι «πράσινες» μπίζνες και οι ανταγωνισμοί για την κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης στους διάφορους ομίλους. Δήμος είναι ο λαός της κάθε πόλης και χωριού, είναι η ζωή του, η στήριξή του για να μπορεί να παίρνει «ανάσες» και ο αγώνας για την ικανοποίηση των αναγκών του.

 

Ερώτηση 2

Πως λειτουργήσατε ως επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης  ‘’   Λαϊκή Συσπείρωση ‘’ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο;  Τιμήσατε ως παράταξη τη ψήφο των Δημοτών που σας εμπιστεύτηκαν ;  Θεωρώ ότι οφείλατε να αναδείξετε εντονότερα θέματα που απασχολούν τους Δημότες και την απαράδεκτη σε πολλές περιπτώσεις πολιτική της Δημοτικής Αρχής όπως τη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, την έλλειψη σε πολλές περιπτώσεις της διαφάνειας, τη λογική του λαφύρου που έχει ο Δήμαρχος για το Δήμο κλπ.  Πως σχολιάζετε τα παραπάνω;

Απάντηση

Η παράταξή μας, όπως απέδειξε και σε αυτή την θητεία,  ήταν μπροστά σε όλες τις μάχες. Ανέδειξε προβλήματα, μικρά και μεγάλα, όπως ζητήματα σχολικής στέγης, ύδρευσης, ζητήματα στελέχωσης των μονάδων υγείας του δήμου μας, ζητήματα με την λήψη των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας του λαού,  μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών ψαράδων, αγροτών και κτηνοτρόφων και την υλοποίηση των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων άρδευση.

Συγκρούστηκε με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως του τουριστικού κεφαλαίου και των μονοπωλίων της ενέργειας που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας, πρότεινε λύσεις και για το σήμερα και για το αύριο, πίεσε τη Δημοτική Αρχή μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια ώστε να παρθούν αποφάσεις και να εφαρμοστούν πολιτικές ανακούφισης του λαού. Πήγε κόντρα στη  λογική του «κόστους -  οφέλους»  στα αναγκαία έργα, καθώς η πολιτική της Δημοτικής Αρχής είναι να ιεραρχούν έργα  χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του λαού, καθώς εξυπηρέτησε με θέρμη τα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε των ΑΠΕ, είτε των μεγαλοξενοδόχων, είτε του μονοπωλίου των ιχθυοκαλλιεργειών που λειτουργούν στο δήμο μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται  αναγκαία έργα  προστασίας της λαϊκής περιουσίας και την ίδια στιγμή να θησαυρίζουν τα μελετητικά γραφεία και  οι εργολάβοι από αναπλάσεις πλατειών, διαμορφώσεις εισόδων περιοχών  και άλλα αποσπασματικά έργα και έργα «βιτρίνας.

 

Ερώτηση 3 Είναι πρωτοφανή δύο βασικά θέματα κατά τη γνώμη μου.  Το ένα  Ο Δήμος με ευθύνη  του  Δημάρχου κ Αποστολάκη , της Δημοτικής Αρχής , των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων κ Στούπα, κ Καλαντζή, κ Παντελή Αποστολάκη  στη Βόνιτσα δεν έχει αίθουσα συνεδρίασης του  Δημοτικού Συμβουλίου.  Το δεύτερο ουδέποτε επί Δημαρχίας  του κ  Αποστολάκη συνεδρίασε το ΔΣ με θέμα τον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής και τη λογοδοσία του Δημάρχου.  Τι γνώμη έχετε για τα ζητήματα αυτά;

Απάντηση

Για εμάς το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι το κυρίαρχο όργανο, που θα αποφασίζει, ελέγχει και υλοποιεί, όλα τα απαραίτητα έργα και δράσεις που είναι απαραίτητα για  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

 Επομένως οποιαδήποτε υποβάθμιση της λειτουργίας του όπως ήταν και η κατάργηση της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου στη Βόνιτσα μας βρήκε κάθετα αντίθετους και πολλές φορές το αναδείξαμε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις το συγκεκριμένο θέμα.

 Επίσης είναι σημαντικό και άξιο αναφοράς να πούμε ότι η δημοτική αρχή καταχράστηκε το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου εσωτερικών σχετικά με τις συνεδριάσεις του ΔΣ μέσω τηλεδιάσκεψης και μέσω δια περιφοράς. Από μία έρευνα που κάναμε ο δήμος Ακτίου Βόνιτσας είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα των δήμων που συνεδρίαζαν με αυτούς τους τρόπους,  χωρίς μάλιστα να συντρέχει και να αναφέρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος από την άποψη ότι είχε παρέλθει η περίοδος της πανδημίας του COVID-19.  Θεωρούμε ότι αυτή η τακτική που ακολουθήθηκε σκόπιμα από την δημοτική αρχή, έγινε γιατί  εκφράζει το φόβο της για τη λαϊκή παρέμβαση, για την έκφραση των φορέων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Για αυτό ακριβώς το λόγο με παρεμβάσεις μας, απαιτούσαμε οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων να γίνονται δια ζώσης σε κατάλληλους χώρους και σε ώρες που να επιτρέπουν την ενημέρωση και συμμετοχή του λαού, την παρέμβαση σωματείων, φορέων και συλλόγων.

Ερώτηση 4.  Θεωρώ ότι ο Διαχειριστικός και Οικονομικός Έλεγχος του Δήμου  από τη σύσταση του και των Νομικών  προσώπων του είναι αναγκαίος και επιτακτικός.  Ποια η γνώμη σας;

Απάντηση

Η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να είναι υπέρ σε ένα διαφανή και αδιάβλητο Διαχειριστικό και Οικονομικό έλεγχο του Δήμου από συστάσεως του μέχρι σήμερα. Βέβαια, να τονίσουμε το ποιος θα κάνει αυτό τον έλεγχο, διότι το αστικό κράτος εξόπλισε με νέο θεσμικό πλαίσιο μέσω του "Κλεισθένη" μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου και διαμεσολάβησης, που ανεξάρτητα από ετικέτες και καινοφανή ονόματα που τους δίνουν, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ερώτηση 5. Νερό στη Πάλαιρό, Πογωνιά, Στενό, Βαρκό ΒαθυαΒάλι  το αναδείξατε μέσα στο ΔΣ.  Συναντήσατε όμως απίστευτη νοοτροπία από τη Δημοτική Αρχή. Τι δεσμεύεστε στη νέα Δημοτική περίοδο;

Απάντηση

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και με το δεδομένο, ότι η υδροδότηση της Πογωνιας και του Στενού γίνεται με νερό που αναμιγνύεται με νερό των γεωτρήσεων, το οποίο δεν είναι πόσιμο και αλλοιώνει την ποιότητα, είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα  και μέσα από ολοκληρωμένη μελέτη, να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες πηγές, με σωστή μάστευση και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς νερού στα παραπάνω χωριά, στη κατεύθυνση άμεσης απεμπλοκής από τις γεωτρήσεις και την οριστική κατάργησή τους

Η συνήθης τακτική της Δημοτικής Αρχής Ακτίου Βόνιτσας στα παραπάνω και της συσχέτισης των προβλημάτων της έλλειψης του νερού με τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" που επικαλούνται κάθε φορά για να “ρίχνουν” το ακατάλληλο νερό των γεωτρήσεων του Στενού στο δίκτυο υδροδότησης της Πογωνιας, εναρμονίζεται πλήρως με την προσπάθεια που ξετυλίγεται από επιτελεία της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας πείσουν ότι είναι φυσικό φαινόμενο η λειψυδρία, όπως και οι πυρκαγιές που προκάλεσαν τόσες καταστροφές και οι πλημμύρες.

 Προσπαθούν όλοι τους να κρύψουν την αλήθεια: ότι η προστασία του λαού, οι καλλιέργειες των βιοπαλαιστών αγροτών και το δικαίωμα σε πόσιμο, ποιοτικό και φθηνό νερό δεν είναι στις προτεραιότητές τους! Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν και τη γύμνια των πολιτικών τους που αφήνουν το λαό και το βιός του ανοχύρωτο απέναντι σε οποιαδήποτε καιρικό φαινόμενο, λες και δεν υπάρχει εν έτει 2023 η τεχνολογία για να εξασφαλίσουμε άφθονο νερό για την περιοχή! Είναι κοροϊδία να μας λένε ότι δεν υπάρχει νερό, όταν μεγαθήρια των εμφιαλωτηρίων επενδύουν στην περιοχή και δεν γνωρίζουμε καν τι ποσότητες αντλούν και ετοιμάζονται να κάνουν και νέες γεωτρήσεις! Οι λύσεις που βρίσκουν περιορίζονται στο να κόβουν το πόσιμο νερό από λαϊκά νοικοκυριά.

Η παράταξη μας ανέδειξε το θέμα για την προστασία του περιβάλλοντος, των ακτών, των θαλασσών, των βουνών μας.

Καθώς η πολιτική της Δημοτικής Αρχής οδήγησε την μετατροπή των Ακαρνανικών από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των ΑΠΕ και τις ακτές και θάλασσες τις παρέδωσε βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα (επένδυση Βαρκό, παραλιακό μέτωπο Παλαίρου-Πογωνιάς, Μαρίνα Παλαίρου και Ιχθυοκαλλιέργειες).

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτό που από τη σύσταση του Ενιαίου Δήμου κάνουμε με συνέχεια και συνέπεια, να παλεύουμε ώστε η δημοτική αρχή:

    • Να μην είναι υλοποιητής της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά ο οργανωτής των αγώνων,  διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία και το κράτος αυτά που μας πρέπουν και ταυτόχρονα,  εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που της δίνει το υπάρχον σύστημα,  να υλοποιεί κάθε μέτρο και δράση που θα βελτιώνει την καθημερινότητά μας.

 • Να είναι  το στήριγμα κάθε εργαζόμενου, αγρότη, κτηνοτρόφου, ψαρά,  μικρέμπορου, επαγγελματία, νέου, άνεργου.

    • Να είναι ο εγγυητής της διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών.

 

Ερώτηση 6  Ποια είναι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα; Αγροτικοί δρόμοι, υποδομές σε τι κατάσταση είναι;

Απάντηση

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε αναγκαίες υποδομές και επομένως χρειάζεται άμεση λήψη μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών ψαράδων, αγροτών και κτηνοτρόφων. Δηλαδή  υλοποίηση των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων άρδευσης,  διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών δρόμων, ολοκλήρωση και λειτουργία του φράγματος των Αχυρών. Συντήρηση των ομβροδεξαμενών και του καταφυγίου στα Ακαρνανικά.  Επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων Κατούνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους αγροτοκτηνοτρόυς είναιτο ξεπούλημα της δημοτικής γεώτρησης στη θέση ΜΠΑΛΚΩΤΟ Κατούνας, που πραγματοποίησε , αφού πρώτα την άφησε στο έλεος, αφού την υποβάθμισε, ήρθε με την συμφωνία και την ψήφο των άλλων δυο παρατάξεων της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να την παραδώσει σε ιδιώτη για να στηρίξει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αδιαφορεί για τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής.

Ερώτηση 7

Ο Δήμος είναι γεμάτος μικρές χωματερές. Ο Δημος έχει ΧΥΤΑ.  Η συνδιοίκηση των κ Αποστολάκη, του κ Τσακάλη, του κ Κασόλα στο ΧΥΤΑ είχε σαν αποτέλεσμα να έρθουν σκουπίδια από σχεδόν όλη τη Δυτική Ελλάδα.  Ποια είναι η γνώμη σας;

Απάντηση

Η θέση μας για την διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ότι πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον,  στη δημόσια υγεία,  στους φυσικούς πόρους, με βάρος στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, (κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή του υπολείμματος) και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία όπως συμβαίνει στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και με την νυν διοίκηση και με την προηγούμενη.

            Θέσαμε σε ψηφοφορία μέσα στο ΔΣ να κλείσει ο ΧΥΤΑ και  ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του, καθώς εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί. Η πρόταση μας καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ). Θεωρούμε ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική και επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις. 

Ερώτηση 8
Η καθημερινότητα των Δημοτών έχει βελτιωθεί; Τι σας λένε οι Δημότες; Ποία είναι η γνώμη σας;


Απάντηση

Αυτό που διαπιστώνουμε μέσα από την επαφή μας με τους δημότες, είναι ότι θλίβονται και οργίζονται βλέποντας την Δημοτική Αρχή του Δήμο του Ακτίου – Βόνιτσας:

    • να αδυνατεί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής μας.

    • να αδιαφορεί για τα καθημερινά και σημαντικά προβλήματα.

    • να έχει μετατρέψει σε έρμαιο των επιχειρηματικών συμφερόντων είτε των ΑΠΕ (Ακαρνανικά Ορη), είτε των τουριστικών μεγάλων υπενδύσεων (επένδυση Βαρκό, παραλιακό μέτωπο Παλαίρου-Πογωνιάς, Μαρίνα Παλαίρου) τα βουνά , τις ακτές και τις θάλασσες του δήμου μας.

    • να έχει φτάσει στο σημείο να μην υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην έδρα του δήμου στη Βόνιτσα.

Γνωρίζουμε ότι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας δεν μπορεί να γίνει νησίδα μέσα στο πέλαγος των αντιλαϊκών μέτρων.


Δεσμευόμαστε όμως να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε για τη λύση όσων περισσότερων προβλημάτων μπορούμε.


Ερώτηση 9 Πληροφορούμαι ιλαροτραγικές καταστάσεις προεκλογικά στο Δήμο. Πείτε τη γνώμη σας. Αν διαπιστώσετε παραβάσεις της νομοθεσίας από όπου και αν προέρχονται θα προσφύγετε στη Δικαιοσύνη; 

Απάντηση

Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά, συρρικνώνουν το λαϊκό εισόδημα, δημιουργούν στρατιές ανέργων και σε συνδυασμό με την αντιαγροτική πολιτική πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης . Πάνω λοιπόν σε αυτές τις ανάγκες πατάνε και οι δημοτικές παρατάξεις των αστικών κομμάτων για να εγκλωβίσουν κόσμο με πολιτικούς εκβιασμούς, κούφιες υποσχέσεις και ταυτόχρονα να χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους καθοδηγούμενες από προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δεν έχουμε αποδείξεις για τα παραπάνω αλλά στον αντίποδα όλων αυτών η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας έγινε κατορθωτή παρά τον αντιδραστικό εκλογικό νόμο της ΝΔ, που με τις απαγορευτικές ρήτρες του προσπαθεί να πνίξει κάθε αγωνιστική φωνή, να αποκλείσει κάθε αγωνιστή, ακόμα και κάθε τίμιο άνθρωπο που θέλει να παλέψει για το χωριό του. Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από εργάτες, υπαλλήλους, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, καλλιτέχνες, ανέργους, συνταξιούχους , νέους και γυναίκες που αγωνίζονται για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται.


Πρόκειται για ανθρώπους που συμμετέχουν και παλεύουν αταλάντευτα για τα λαϊκά συμφέροντα μέσα από εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους, επαγγελματικές ενώσεις, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, κινήματα νεολαίας και γυναικών.

 

Ερώτηση 10 Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Συνηθίζω αντί τελευταίας ερώτησης να δίνω την ευκαιρία στον συνομιλητή μου να απευθυνθεί στους πολίτες όπως νομίζει. Παρακαλώ έχετε το λόγο. 

Απάντηση

Απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, στη νεολαία της περιοχής, στις αγρότισσες και τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη είναι πολιτικές εκλογές. Πολιτικές γιατί αφορούν τη ζωή το μέλλον και τα δικαιώματά μας. Πολιτικές γιατί μετά την τελευταία ενοποίηση των Δήμων, η τοπική διοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης που της επιφυλάσσει τον ρόλο του εφαρμοστή των αποφάσεων της σε τοπικό επίπεδο.

Ο Λαός του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, μπορεί να βγει πιο δυνατός με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια. Είναι ψηφοδέλτια στα οποία συμμετέχουν δοκιμασμένοι αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νεολαία, άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Είναι σημαντικό να δώσουμε μαχητική απάντηση, απέναντι στην απογοήτευση και το συμβιβασμό, στη λογική του δεν αλλάζει τίποτα, να συγκρουστούμε με την πολιτική του συστήματος, τις κατευθύνσεις και τις δεσμεύσεις που καταπιέζουν τις σύγχρονες καθημερινές και ευρύτερες ανάγκες μας.

Η σύγκληση που υπάρχει ανάμεσα στα αστικά κόμματα, εκφράζεται και στο επίπεδο των Δήμων. Τους μετατρέπουν σε εργαλεία εφαρμογής της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής τους. Για αυτό άλλωστε δεν έχουν κανένα πρόβλημα, να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν στελέχη διαφορετικών αστικών κομμάτων στις ίδιες παρατάξεις.

Ακόμη και όσοι δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συμφωνούν στο κύριο: στην ανάγκη οργανωμένης δράσης, για τη διεκδίκηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα του Δήμου, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, στην προοπτική μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, στον αντίποδα της κυρίαρχης πολιτικής που δεν περιλαμβάνει τις ζωές μας.

Το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι Κυβερνήσεις, με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Διοίκηση, είναι τροχοπέδη για τους Δήμους. Περικόπτουν συνεχώς τη χρηματοδότηση, απαγορεύουν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οδηγούν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, εμποδίζουν την υλοποίηση έργων που ανακουφίζουν το Λαό, γιατί τέτοια έργα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.


Όλοι οι άλλοι  δημοτικοί συνδυασμοί,  επιχειρούν να κρύψουν ότι τα λαϊκά προβλήματα συνεχώς θα χειροτερεύουν.  Στο Δήμο μας,  η πλειοψηφία αυτών που ζητούν την ψήφο σας,  δεν είναι νέα πρόσωπα,  είναι παλιοί γνώριμοι που υπηρέτησαν στην Τοπική Διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια σαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κοινοτάρχες.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν, σε τι αντιστάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια;  Ποιες λαϊκές ανάγκες υποστήριξαν;  Το συμπέρασμα που όλοι συζητάμε κι αποδεχόμαστε  ότι “ δεν έκανε κανένας τίποτα”  είναι λάθος. ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΛΑ. Μόνο ότι έκαναν ήταν στα πλαίσια των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων,  δεσμευμένοι στα πλαίσια των κομματικών τους υποστηρικτών.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την αντικατέστησαν με αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Αποδέχονται τη λογική του «κόστους - οφέλους» στα αναγκαία έργα και για αυτό ιεραρχούν έργα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες του λαού. Δεν πραγματοποιούνται έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, την ίδια στιγμή που θησαυρίζουν οι εργολάβοι από αναπλάσεις πλατειών, διαμορφώσεις εισόδων αστικών περιοχών και άλλα αποσπασματικά έργα και έργα «βιτρίνας».

Αποδέχονται τη λογική ότι ο Δήμος, πρέπει να είναι ένας φορομπηχτικός μηχανισμός.

Εφάρμοσαν στο Δήμο, όλες τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και διαιώνισαν το αίσχος της κάλυψης πάγιων αναγκών με συμβασιούχους.

Το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ διαφέρει από όλους τους άλλους συνδυασμούς που συναινούν και αποδέχονται αυτές τις πολιτικές.
Δε δεσμεύεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα.


ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ! Ενισχύστε αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας, που συμμετέχουν συνεπείς και σταθεροί αγωνιστές και αγωνίστριες, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με σταθερές και τεκμηριωμένες θέσεις.

Δώσε δύναμη στα ψηφοδέλτια της λαϊκής συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές


ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ 

Στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών Όχι για τα κέρδη των λίγων.
 
Αγαπητοί  Συνδημότες

Μία συζήτηση με το κ Μωραΐτη Νώντα είναι μία ευκαιρία να αναδειχθεί για μία ακόμη φορά η δυναμικότητα του , η γνώση του, η διάθεση του για αγώνες, η αποφασιστικότητα του για προσφορά.

Είμαι βέβαιος ότι θα τιμήσει τη ψήφο των Δημοτών.


Να ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Πρόσκληση για συμμετοχή στη συζήτηση πήραν και οι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Από ότι φαίνεται για τους δικούς τους λόγους ο καθένας δεν θέλουν να πάρουν μέρος στο Δημοκρατικό Ελεύθερο Διάλογο.

Προτίμησαν τους παράλληλους μονόλογους. Η τακτική αυτή στην εφαρμοσμένη πολιτική ονομάζεται πολιτικός πανικός.

Τα συμπεράσματα των αναγνωστών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο