Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΝΤΙΡΡΊΟΥ-ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ-ΡΙΖΑΣ

  

Προς τον
Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη
Αντιπεριφερειάρχη έργων Αθανάσιο. Μαυρομμάτη

Κύριε Περιφερειάρχη

Γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης Αντιρρίου-Μακύνειας-Ρίζας του Δήμου Ναυπακτίας βρίσκονται σε απόγνωση αφού η έντονη διάβρωση της ακτογραμμής προχωρά με ραγδαίο ρυθμό..... Οι κάτοικοι έχουν κατ΄επανάληψη απευθυνθεί στην αυτοδιοίκηση χωρίς αποτέλεσμα. Γνωρίζετε ότι ακτογραμμή αυτή είναι σε μεγάλο ποσοστό οικιστική ζώνη και η διάβρωσή της αποτελεί πλέον κίνδυνο όχι μόνο εξαφάνισης περιουσιών αλλά κίνδυνο και για την ανθρώπινη ζωή. Το υψόμετρο του οικισμού του Αντιρρίου, Μακύνειας και Ρίζας από την επιφάνεια της θάλασσας δεν ξεπερνά και πολύ το ένα μέτρο. Η διάβρωση επιτείνεται μετά από πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτό του Νοέμβρη-Δεκέμβρη του 2021. Δεν είναι υπερβολή ότι απειλούνται ανθρώπινες ζωές αλλά και κατοικίες καθώς και η ασφάλεια όσο αφορά την στατικότητα των οικοδομών της παραλιακής ζώνης, αφού η διάβρωση υποσκάπτει σταδιακά και με αυξανόμενο ρυθμό το γεωλογικό υπόβαθρο. Η Δυτική προβλήτα του Αντιρρίου έχει ήδη διαβρωθεί καθιστώντας το μεγαλύτερο τμήμα της ακατάλληλο για να δένουν τα ferry boats που εκτελούν το δρομολόγιο Ρίο-Αντίρριο, αλλά και ένα μικρό τμήμα της που χρησιμοποιείται είναι προφανές ότι δεν θα είναι λειτουργικό για πολύ ακόμα. Χωρίς καμιά υπερβολή η διάβρωση σε όλο το μήκος της ακτογραμμής έχει προχωρήσει, κατά τόπους, 15-20 μέτρα και αυτό είναι φαινόμενο που παρατηρείται πλέον σε πολλά σημεία της ακτογραμμής Αντιρρίου –Μακύνειας- Ρίζας. Τα παραπάνω εύκολα μπορούν να διαπιστώσουν οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειάς μας. Όμως παρ΄ όλες τις οχλήσεις των κατοίκων του Αντιρρίου καθώς και αυτών του μετώπου της ακτογραμμής, δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια ή μελέτη που θα πρόκρινε την ανάγκη άμεσων προστατευτικών μέτρων για να περιοριστεί το φαινόμενο παρά τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων προς τον Δήμο Ναυπακτίας αλλά και την περιφερειακή αρχή.

Ερωτάτε η Περιφερειακή αρχή 1.Είναι στις προθέσεις σας να προβείτε άμεσα με τις τεχνικές υπηρεσίες σε διαπίστωση της υπαρχούσης κατάστασης;

2.Θα προχωρήσετε άμεσα σε ακτομηχανική μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και στο παρελθόν για άλλες περιοχές που αντιμετωπίζαμε αντίστοιχο πρόβλημα; 3.Ποιό θα είναι το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της παρέμβασης αποκατάστασης του προβλήματος της διάβρωσης της ακτογραμμής από το Αντίρριο-Μακύνεια-Ρίζα Αιτωλ/νίας.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΄΄Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας’’

Βασίλης Χατζηλάμπρου – Κωνσταντίνος Κούστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο