Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Η ψήφος μας καθορίζει το μέλλον μας. Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Μακιαβέλι τι κάνει άραγε έναν ηγέτη σπουδαίο;


     Τόσο, η κρίση πολλαπλών επιπέδων, την οποία βιώνουμε, όσο και οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων σε σειρά θεμάτων έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση ανάμεσα στους πολίτες για το κατά πόσον υπάρχουν ηγέτες που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα.

  Τι κάνει άραγε έναν ηγέτη σπουδαίο;



Ακόμη και εάν σύμφωνα με κάποιους, σήμερα «η Φιλοσοφία βρέθηκε στη νεκρή γωνιά της Ιστορίας», η φιλοσοφία αποτελεί διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου και πολλές φορές δομική βάση για την ερμηνεία του οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι. Η πολιτική φιλοσοφία και ο φιλοσοφικός στοχασμός μπορούν να λειτουργήσουν ως ηθική σκέπη και ως πυξίδα, ειδικά σε καιρούς χαλεπούς.

Ποιος θα ήταν λοιπόν ο εκλεκτός του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη ή του Νικολό Μακιαβέλι;

Βασικό στόχο της ιδεώδους πολιτείας του Πλάτωνα, την οποία άρχει ο «φιλόσοφος – βασιλιάς», αποτελεί η ευδαιμονία. Ο Φιλόσοφος – βασιλιάς κατέχει τόσο πολιτική δύναμη, ψυχική ισορροπία, όσο και φιλοσοφική γνώση η οποία προκύπτει από την παιδεία, στοιχεία θεμελιώδη για τη διοίκηση της Πολιτείας. Ο στόχος της ευδαιμονίας ως ύψιστο αγαθό, εμφανίζεται και στην φιλοσοφία του Αριστοτέλη, για τον οποίο ηθική αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής. Να συμπληρώσουμε “τό δυνάσθαι ἄρχειν καὶ ἄρχεσθαι καλῶς” έλεγε ο Αριστοτέλης, δηλαδή όσοι μας εξουσιάζουν οφείλουν περισσότερο από τους πολίτες να έχουν αποκτήσει την φρόνηση και την δικαιοσύνη.

Αντιθέτως, για τον Νικολό Μακιαβέλι, η σύνδεση πολιτικής και ηθικής αποτελεί υποκρισία ή απλά ανικανότητα. Περιγράφοντας τον ιδανικό ηγέτη, ο Μακιαβέλι  δεν απορρίπτει την ηθική συμπεριφορά, εφόσον ωστόσο δεν παρουσιάζεται η ανάγκη ένας πετυχημένος ηγεμόνας να απομακρυνθεί από τις συμβατικές αρετές. Καθώς όμως ο Μακιαβέλι θεωρεί πως η φύση των ανθρώπων είναι μοχθηρή, προτείνει μία ηθική ευελιξία στις πράξεις του ηγεμόνα και μια προσαρμοστικότητα στον χαρακτήρα του, ώστε να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις περιστάσεις. «Οφείλει, συνεπώς, να είναι αλεπού για να ξεχωρίζει τις παγίδες και λιοντάρι για να τρομάζει τους λύκους». Επίσης εκφράζει και τη σκέψη, «οι άνθρωποι αλλάζουν εύκολα τον ηγεμόνα τους, πιστεύοντας ότι θα καλυτερέψουν την κατάστασή τους».

Επαφίεται στην κρίση και στην φαντασία του αναγνώστη λοιπόν να απαντήσει στο ρητορικό ερώτημα που θέτουν αυτές οι αράδες. Στην πραγματικότητα, ο κάθε ψηφοφόρος προσέρχεται στην κάλπη με διαφορετικά κριτήρια ως προς τον ιδανικό ηγέτη. Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και η ψήφος μας καθορίζει το μέλλον μας. Καλή μας ψήφο!

Οι παραπάνω σκέψεις είναι από άρθρο της κας Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη στο businessstatusblog.com -με κάποιες δικές μας σκέψεις- και αφορούσε της κυπριακές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου.
Αποτελούν όμως και πηγή σκέψης και για τις επαναληπτικές αυριανές Αυτοδιοικητικές εκλογές να μην ξεχνάμε
η ψήφος μας καθορίζει το μέλλον μας. 

5 σχόλια:

  1. Τα πράγματα είναι απλά σήμερα. Να μπείτε στο διαύγεια και εκεί θα τα βρείτε όλα.Τα υπόλοιπα καλά είναι αλλά φιλοσοφίες.Η ουσία είναι το χρήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμα μπειτε και δειτε τι γίνεται στο διαύγεια θα φρίξετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι σίγουρο ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν θα καταλάβουν τίποτε αν διαβάσουν το συγκεκριμένο άρθρο. Δεν συζητώ αν ξέρουν ποιος είναι ο Πλάτωνας ο Αριστοτέλης η ο Μακιαβελι, το αποκλείω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει η ελληνική γραμματεία στο διαδίκτυο τα κατεβάζεις με pdf και χιλιάδες διδακτορικά στη βιβλιοθήκη Πέργαμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηδέν άγαν γνώθις σαυτόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο