Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Βαϊουνίτες Βονίτζιοι Από την ανεπιτυχή πολιορκία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, στην Βαγενετία, και κατόπιν στην ίδρυση της Βόνδιτζας. Γράφει ο Στυλιανός Ντίνος


ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Γράφει ο Στυλιανός Ντίνος

Βαϊουνίτες Βονίτζιοι

Από την ανεπιτυχή πολιορκία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, στην Βαγενετία, και κατόπιν στην ίδρυση της Βόνδιτζας.


Σε προηγούμενα άρθρα, είχαμε δώσει τα στοιχεία για την ίδρυση της σημερινής Βόνιτσας.

Χρονολογία ίδρυσης τα μέσα του 7ου μ.Χ αιώνα, από τους Βαϊουνίτες Βονίτζιους......


Σήμερα με στοιχεία από την εργασία του Karl Hopf, εργασία που σύνταξε με σκοπό να ανασκευάσει τις θεωρλιες του Φαλλμεράυ, θα πραγματοποιήσουμε ενημέρωση για την πορεία που είχαν οι Βαϊουνίτες, από τον αρχικό τόπο προέλευσής τους, μέχρι ένα τμήμα τους να φτάσει στα νότια της Ηπείρου και να ιδρύσει την Βόνδιτζα, την σημερινή Βόνιτσα.

Ο Karl Hopf (1832-1873) ήταν Γερμανός ιστορικός με έρευνα στα γεγονότα του μεσαίωνα.

Στο σύγγραμμά του, «Οι Σλάβοι εν Ελλάδι : ανασκευή των θεωριών Φαλλμεράυρ», ο Hopf αντικρούει την θεωρία του Φαλμεράευρ, σύμφωνα με την οποία ο Φαλμεράευρ ισχυρίστηκε ότι οι σήμερα κατοικούντες στην Ελλάδα είναι απόγονοι των Σλαύων.

Ο Hopf, αντέκρουσε και ταυτόχρονα απέδειξε ότι τα στοιχεία της θεωρίας Φαλμεράευρ ήταν ελλειπή και επιλεκτικά τόσο στην συλλογή , όσο και στα συμπεράσματα.



Karl Hopf



Το εν λόγω σύγγραμμα του Hopf, μεταφράστηκε από τα Γερμανικά στην Ελληνική γλώσσα από τον Φραγκίσκο Ζαμβάλδη, το 1872, στην Βενετία, την περίοδο που ο Ζαμβάλδης ήταν εκεί ως καθηγητής.

Κάθε αναγνώστης δύναται να διαβάσει ολόκληρο το σύγγραμμα, με πρόσβαση στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη “Ανέμη” .

Στη σελίδα 21, ο Hopf βεβαιεί την ίδρυση της Βόνιτσας : «Το 675, καθ’ όν χρόνον η πρωτεύουσα υπέμενε την τέταρτην πολιορκίαν υπό των Αβάρων, πολυάριθμοι Σλάβοι περιπλέοντες επί πλοιαρίων το αιγαίον πέλαγος διήρπασον τα παραθαλάσσια της Θεσσαλίας, της Ελλάδος, της Ηπείρου… Αύται αι φυλαί αίτινες εξεγέρθησαν αχθραί της αυτοκρατορίας ήσαν: …. , των Βαϊουνίτων (Βονίτζοι, ίσως ηπειρωτικοί Σλάβοι εκ της απ’ αυτών ωνομασμένης Βαγενετίας(Βόνιτζα)….».

Παραθέτουμε την εν λόγω σελίδα:



Στην σελίδα 51, ο Hopf γράφει : «Κατά το τέλος της εβδόμης εκατοεντηρίδος αι Σλαβικαί αύται εποικήσεις εκτείνονται προς νότον μέχρι Βονίτζης εν τη Ηπείρω και Βελεστίνου εν τη Θεσσαλία».





Με βάση τα στοιχεία του Hopf, η φυλή των Βαϊουνιτών Βονίτζοι, προέρχεται από τα Ηπειρωτικά της χερσονήσου του Αίμου. Στα μέσα της πέμπτης εκατοεντηρίδος, μαζί με άλλες φυλές, πολιορκούν την Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Από στοιχεία του πολύτομου συγγράμματος της Χριστοφιλοπούλου Αικατερίνης, «Βυζαντινή αυτοκρατορία, Νεώτερος Ελληνισμός», λαμβάνουμε την ενημέρωση ότι την συνένωση των Σλαυβικών φυλών κατά της Θεσσαλονίκης την πραγματοποίησε ο Χάντζωνας. Κτύπησε την Θεσσαλονίκη από ξηρά με πολιορκητικές μηχανές, ενώ από θάλασσα ευέλικτες πιρόγες απέκλισαν την τροφοδοσία. Το σχέδιό του απέτυχε λόγω τυχαίου γεγονότος, δηλ. μιας θαλασσοταραχής, η οποία βύθισε μεγάλος μέρος από τις σλαβικές πιρόγες. Ο Χάντζωνας εισήλθε στην πολιορκημένη πόλη για να συνθηκολογήσει, αλλά εξαγριωμένο πλήθος, από μητέρες που είχαν χάσει τα παιδιά τους στην πολιορκία, τον λυντσάρισαν.

Μετά και την δεύτερη αποτυχημένη πολιορκία της Θεσσαλονίκης, αυτή την φορά από φυλές Σλάβων και Αβάρων, οι φυλές των Σλάβων απομακρύνονται από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Οι Βαϊουνίτες εκδιώκονται και εγκαθίστανται στα βόρεια-δυτικά των Ιωαννίνων, ιδρύοντας την Βαγενετία.

Το 676 μ.Χ, μέρος αυτής της φυλής κατέρχεται την Ήπειρο και στα νότια αυτής εγκαθίστανται δίνοντας και το όνομά της στην νέα πόλη (vojnici ("πολεμιστές")).



ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο