Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Η επιτύμβια στήλη για την Εχενίκη.




ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός

Η επιτύμβια στήλη για την Εχενίκη

Η νεαρή από την αρχαία Κασσώπη που πεθαίνει στο αρχαίο Θύρρειο.

   Στα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα, το Θύρρειο, εκτός από πρωτεύουσα του κοινού των Ακαρνάνων  είναι πόλος έλξης ρητόρων και καλλιτεχνών. Έτσι, οι επιτύμβιες στήλες του 2ου  π.Χ αιώνα, αποδίδουν με τα πιο κατάλληλα, και ποιητικά λόγια, την ιστορία κάθε ενός πολίτη, ανεξάρτητα του φύλου ή της ηλικίας.

Ας θαυμάσουμε μια επιγραφή του 2ου π.Χ αιώνα, αφιερωμένη στην μνήμη μιας νεαρής γυναίκας, με καταγωγή από την αρχαία Κασσώπη

 

Το όνομά της Εχενίκη (Εχένικα).

 

(Μετάφραση, από τον Λευκάδιο φιλόλογο, Γεράσιμο Αραβανή.). 

 

Πατρίδα μου είναι η Κασσώπη, πατέρας μου ήταν ο Μενέδαμος, και η μητέρα μου γέννησε εμένα (την Εχενίκη), αφήνοντας δύο παιδιά, με πήρε ο πανδυνάστης Αδης, που έχει άκριτη καρδιά άστοργου θηρίου. Ετσι στον άνδρα μου, τον Λυσίνεξο, και στους γονείς μου, άφησα τα παιδιά μου να τα ανατρέφουν, ορφανά αυτά από μάνα στα νιάτα της.

Για τη δική μου αρετή δεν θα μιλήσω, γιατί όλη η ατέρμονη της Ηπείρου η γή σίγουρα «οπλοφόρος» (με ισχυρά τεκμήρια) θα μιλήσει.

Αρχαίο κείμενο

ΠΑΤΡΙΣ ΜΕΝ ΚΑΣΣΩΠΑ ΠΑΤΗΡ ΔΕ ΜΟΙ ΗΝ ΜΕΝΕΔΗΜΟΣ

ΜΑΤΗΡ Δ ΕΞΕΤΕΚΝΩΣΕΝ ΑΡΙΣΟΟΚΡΑΤΕΙ ΕΧΕΝΙΚΑΝ

ΔΙΣΣΑ ΔΕ ΤΕΚΝΑ ΛΙΠΟΥΣΑΝ Ο ΠΑΝΤΟΒΑΡΗΣ ΛΑΒΕ ΜΑΔΗΣ

ΑΚΡΙΤΟΝ ΑΣΤΟΡΓΟΝ ΘΗΡΟΣ ΕΧΩΝ ΚΡΑΔΙΟΝ ΑΝΔΡΙ ΔΕ ΤΕΚΝΑ

ΕΛΙΠΟΝ ΛΥΣΙΞΕΝΩ ΗΔΗ ΓΟΝΕΥΣΙΝ ΟΡΦΑΝΑ ΤΑΥΤΑ ΤΡΕΦΕΙΝ

ΜΑΤΡΟΣ ΕΡΗΜΑ ΝΕΑΣ ΑΜΕΤΕΡΑΝ Δ ΑΡΕΤΑΝ ΟΥ ΦΘΕΝΞΟΜΑΙ

Α ΓΑΡΜ ΤΕΡΜΩΝ ΠΑΣΑ ΤΟΙ ΗΠΕΙΡΟΝ ΓΑΙΑ ΦΕΡΟΠΛΟΣ ΕΡΕΙ.

Η επιγραφή αυτή ήταν (μπορεί ακόμη να είναι στις επιτύμβιες στήλες στον εξωτερικό χώρο) στο Μουσείο του αρχαίου Θυρρείου. Για το αρχαίο κείμενο της επιγραφής,  έγραψε ο Ιωάννης Νεραντζης, στο βιβλίο του "επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα αρχαίας Ακαρνανίας στο μουσείο Θυρρείου Ακαρνανίας", εκδόσεις ΑΓΡΙΩΝΙΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ Δ. ΣΤΕΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ", Αγρίνιο 1994. (σελίδα 79, με αναφορά πρώτης ανακοίνωσης: IG IX I2 2, επιγραφή 312α,β. Α.Δ 19 1964: ΧΡΟΝΙΚΑ , 294)


Ο τελευταίος στίχος της επιγραφής:
 «Για τη δική μου αρετή δεν θα μιλήσω, γιατί όλη η ατέρμονη της Ηπείρου η γή σίγουρα «οπλοφόρος» (με ισχυρά τεκμήρια) θα μιλήσει», μας οδηγεί στην σκέψη ότι, ο ρήτορας που συνέταξε το κείμενο της επιγραφής, μπορεί να γνώριζε ότι στην πατρίδα της Εχενίκης, ένας  τραγωδός θα ετοίμαζε να  μεταφέρει το δράμα της νεαρής Ηπειρώτισσας, στην σκηνή ενός αμφιθέατρου.
 
Θα βρεθεί αυτό το αρχαίο κείμενο;

 


ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο