Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Μια απάντηση για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και το υδατόρεμα Μοναστηρακίου

     Με ανακοίνωση ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας απαντά (δείτε το εδω) για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης υδάτινων πόρων, της αντιπλημμυρικής προστασίας και αξιοποίησης των νερών των χειμάρρων στη κατεύθυνση της άρδευσης και για το το υδατόρεμα Μοναστηρακίου.
Αναλυτικά: 

        Η περιοχή μας αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του, αντιπλημμυρικής προστασίας και αξιοποίησης των νερών των χειμάρρων στη κατεύθυνση της άρδευσης. Οι άφθονες χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις και, κατά συνέπεια, τα νερά των χειμάρρων πρέπει να εκμεταλλεύονται, ώστε η άρδευση τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου να μην αντιμετωπίζει προβλήματα.
      Στη λογική αυτή, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας ενημερώνει ότι είναι στη φάση υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θρακης (Δ.Π.Θ.), για την εκπόνηση ολόκληρης της σειράς των απαιτούμενων ερευνών και διαδικασιών για τη διαχείριση των νερών των χειμάρρων όλης της περιοχής (8.000 στρέμματα περίπου)........

 
   ......ώστε το έργο, ώριμο πια, να μπορεί να ενταχθεί στο επόμενο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2014 – 2020 και να δημοπρατηθεί αμέσως μετά. Με την ευκαιρία αυτή προβλέπεται και η αισθητική αναβάθμιση του υδατορρέματος του Μοναστηρακίου.
      Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει δυο καθηγητές ειδικούς στην εκμετάλλευση νερών χειμάρρων (Α.Π.Θ. & Δ.Π.Θ.), καθηγητή αρχιτεκτονικής τοπίου (Α.Π.Θ.), 16 κύριους ερευνητές (δασολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, γεωλόγοι, υδρογεωλόγοι, περιβαλλοντολόγοι, χειμαρρολόγοι, μηχανολόγοι και οικονομολόγοι) και σημαντικό αριθμό διδακτόρων και φοιτητών.
       Η υπογραφή της σύμβασης καθυστέρησε μέχρι σήμερα, διακινδυνεύονας την ένταξη του έργου στη πρώτη φάση του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, εξαιτίας παρέμβασης του ΤΕΕ. 
     Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υποστηρίζοντας νόμιμα τα συμφέροντα των ιδιωτών μηχανικών μελών του, βρίσκεται σε επιστημονική αντιπαράθεση με τα Πανεπιστήμια της χώρας, σχετικά με έρευνες και μελέτες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. 
      Όμως, μετά από διερεύνηση του θέματος, οι επιβλέπουσες τη Τοπική Αυτοδιοίκηση κρατικές αρχές επέτρεψαν στο Δήμο να προχωρήσει στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, επικυρώνοντας τις σχετικές αποφάσεις.

     Η χρηματοδότηση του συνόλου των ερευνών (μέχρι την εκπόνηση τευχών δημοπράτησης) εντάσσεται στα πλαίσια του Προγράμματος ΑΝΑΣΑ του Αμβρακικού με το ποσό των 220.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
      Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους της χρηματοδότησης, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας ενημερώνει ότι το 2008 προβλεπόταν στο Πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ μόνον η αρχιτεκτονική «Αναπλαση της Κεντρικής Πλατείας και του Ρέμματος στο Μοναστηράκι Βόνιτσας» (22 στρέμματα), χωρίς καμιά πρόθεση διαχείρισης των νερών και εξυπηρέτησης της άρδευσης
       «Άτυπη» προσφορά ιδιωτικής εταιρείας στη τότε Δημοτική Αρχή ανεβάζει το κόστος της σειράς των αρχιτεκτονικών μελετών (προμελέτη, οριστική και μελέτη εφαρμογής) σε 209.845,74 ευρώ (με Φ.Π.Α.), χωρίς τις πρόσθετες απαραίτητες μελέτες (περιβαλλοντική, ηλεκτρομηχανολογική, κ.ά.). Αν όμως ο Δήμος αρκείτο στην αρχιτεκτονική προμελέτη, και με δεδομένη την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία, το ποσό διαμορφωνόταν στις 61.261,20 ευρώ (με Φ.Π.Α.)….
Οι άλλες απαραίτητες μελέτες ήταν θέμα…επόμενης προσφοράς…

         Η συνεργασία του Δήμου με το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας θα οδηγήσει σε λύσεις χρόνια βασικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική στα πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως έγινε με τη Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την έρευνα στα όχθια της Παλαίρου.

        Τέλος, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας θεωρεί την ενημέρωση των πολιτών βασική υποχρέωση του, έστω κι αν αρκετές φορές η δημοτική καθημερινότητα και τα προβλήματα δε της δίνουν τον απαραίτητο χρόνο. 
     Τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) παίζουν πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση και τη μεταφορά της άποψης της κοινής γνώμης προς τη Δημοτική Αρχή, αρκεί οι προσωπικές καμιά φορά αγωνίες και φιλοδοξίες των αρθρογράφων να μη θέτουν θέματα αξιοπιστίας της πληροφορίας και εγκυρότητας της ενημέρωσης . 

Βόνιτσα, 1 Οκτωβρίου 2013        
Από το Γραφείο Τύπου

του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας

ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS: Επιτέλους, το γραφείο τύπου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας εν δράσει! Κινητοποιήθηκε επιτέλους αλλά πρέπει έστω και τώρα να συνεχιστεί η πληροφόρηση ώστε ο κάθε δημότης έγκαιρα να ενημερώνεται για τις ανακοινώσεις του δήμου και να μπορεί να έχει πρόσβαση στα δημοτικά θέματα.
ΥΓ: Μαθήματα δεοντολογίας  δεν δεχόμαστε από κανέναν (αναφερόμαστε στη τελευταία παράγραφο) αφού όλοι γνωρίζουν την απόλυτη προσήλωσή μας στην αντικειμενικότητα εδώ και πολλά χρόνια και να τονίσουμε ότι κανένα μέλος της ομάδας μας δεν έχει καμία (προς στιγμήν) απολύτως προσωπική φιλοδοξία να κατέβει υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.



2 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ. ΕΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. ΣΤΟ ΑΣΤΑΚΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΑΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΔΗΣΗ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΤΕΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ ΥΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΠΩ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ.... ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ? ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ? ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο