Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Εκτιμώντας υποκειμενικά το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ξηρομέρου και τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της παραίτησης του επικεφαλής της παράταξης ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ''.

 




Του Βασίλη Σούλα.

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.

Παρακολουθούμε με σχετικά δημοσιεύματα σε ορισμένα τοπικά Blogs, μία προσπάθεια εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στο Δήμο Ξηρομέρου, κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό και δημοκρατικό στα πλαίσια του πλουραλισμού της ενημέρωσης και της κατάθεσης άποψης και γνώμης, από τα πολλά και καλά Blogs που έχουμε και ασχολούνται με τα θέματα του Δήμου Ξηρομέρου......
Επίσης δημοκρατικό είναι να υπάρχει και μία άλλη άποψη και εκτίμηση για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, σαν αυτή που επώνυμα θα διατυπώσουμε εδώ σήμερα.
Σίγουρα πάντως δεν αποτελεί ορθή εκτίμηση αποτελέσματος, να εντοπίζουμε σφάλματα και προβληματικές πολιτικές συμπεριφορές μόνο στους άλλους και στο εκλογικό σώμα και εμείς να παρουσιαζόμαστε ως αλάνθαστοι και ιδανικοί, χωρίς να κοιτάμε ποια ήταν η πολιτική πρόταση που καταθέσαμε (κατά την άποψη μας καμία), ποια τα δικά μας λάθη μικρά και μεγάλα και κυρίως ποια είναι τα πρόσωπα που βάλαμε μπροστά (ηγετική ομάδα) για να πείσουμε τους δημότες.
Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μία άλλη δεύτερη εκδοχή για τους λόγους παραίτησης του επικεφαλής της παράταξης ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ'', από την γνωστή σε όλους μας, χωρίς πολλές λεπτομέρειες είναι η αλήθεια, που ο ίδιος ο κ. Αλέξανδρος Σάββας είχε αναφέρει στην δημόσια επιστολή παραίτησης του (δείτε την ΕΔΩ).
Το ξαφνικό και άγνωστο κώλυμα που ανέκυψε πριν την έναρξη της εκλογικής αναμέτρησης, που ήταν η 1η εκδοχή που ο ίδιος μας κοινοποίησε, μετατράπηκε σε εξ αρχής εξήγηση και κόκκινη γραμμή ότι μόνο ως Δήμαρχος ή ισχυρή αντιπολίτευση θα παρέμενα, που είναι η 2η εκδοχή, που πάλι ο ίδιος κοινοποιεί. Αυτές οι δύο τελείως διαφορετικές εκδοχές, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών μάλιστα, δεν είναι και ότι καλύτερο για την πολιτική συνέπεια και την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου.
Η δική μας υποκειμενική γνώμη για το εκλογικό αποτέλεσμα, συμπυκνώνεται στην άποψη ότι ήταν πλήρως αναμενόμενο και γνωστό σε όλους όσους κινούνταν και ζούσαν μέσα στη κοινωνία του Ξηρομέρου, αντιλαμβάνονταν την πραγματικότητα και τα δεδομένα και δεν αρέσκονται να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους.
Φυσιολογικά με βάση τα δεδομένα, ο νυν Δήμαρχος - γιατρός Γιάννης Τριανταφυλλάκης και η παράταξη του ''ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ'', με την ψήφο και τη θέληση των πολιτών, πήρε μία εύκολη νίκη με ποσοστό 62,73%, κάτι που το γνώριζαν και το ανέμεναν όλοι.
Μάλιστα πάρα πολλοί συμπατριώτες μας, προσέγγισαν με ακρίβεια και το εκλογικό του ποσοστό, όσο και το ποσοστό της παράταξης ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ''.

Μία δική μας υποκειμενική εκτίμηση για τα αίτια της εύκολης νίκης του Δημάρχου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τον καταποντισμό της παράταξης του κ. Αλέξανδρου Σάββα, εδράζεται στα παρακάτω επιχειρήματα:
  • Στο ότι συντριπτικό ποσοστό δημοτών ψήφισαν με θετική διάθεση, επιβραβεύοντας το έργο και τα πεπραγμένα της δημαρχίας Τριανταφυλλάκη. Αξιολόγησαν θετικά ότι είδαν στον Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη και την ομάδα του όραμα, σχέδιο, δουλειά, χρηστή διοίκηση, μετρήσιμο έργο, αποτέλεσμα. Άκουσαν και διάβασαν συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, με συγκεκριμένο ρεαλιστικό σχέδιο, που εγγυάται την θετική πορεία της επόμενης 5ετίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης σάρωσε στους ετεροδημότες, ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που λόγω της απόστασης, δεν επηρεάζεται εύκολα από κτυπήματα στην πλάτη και διαπροσωπικές σχέσεις και έχει μία πιο καθαρή και σωστή άποψη για την πορεία του Δήμου.
  • Στη χρηστή οικονομική διαχείριση, την νοικοκυροσύνη και την οικονομική εξυγίανση του Δήμου Ξηρομέρου, με αποπληρωμή παλαιών χρεών, μη δημιουργία νέων, με γέμισμα του ταμείου από το τελείως άδειο και την χρεοκοπία που παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019, από αυτούς που αργότερα συνέστησαν την παράταξη ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ'' και διεκδίκησαν ξανά τον Δήμο(!!!), απλά αλλάζοντας όνομα, επικεφαλής και περιτύλιγμα, κάτι σαν τις εταιρείες που χρεοκοπούν και αλλάζουν απλά ΑΦΜ.
  • Στο ρεκόρ των εκπονηθέντων μελετών, με την βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων Ξηρομέρου, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, εξωτερικών συνεργατών, καθώς και των ειδικών συνεργατών, όπου η επιλογή του Γιάννη Τριανταφυλλάκη ήταν να είναι Μηχανικοί, σε αντίθεση με τις επιλογές της προηγούμενης διοίκησης. Θέματα που επί πολλά χρόνια δεν ακουμπούσε κανένας, η διοίκηση του Γιάννη Τριανταφυλλάκη τα άνοιξε.
  • Στο ρεκόρ στο συνολικό ποσό των δημοπρασιών, που μέχρι σήμερα ξεπέρασε τα 32 εκατομμύρια ευρώ και την επόμενη 5ετία αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν, με τα χρήματα να βρίσκονται στο ταμείο του Δήμου εξειδικευμένα και δεσμευμένα για τον σκοπό αυτό, δηλαδή την εκτέλεση των αντίστοιχων έργων.
  • Στο ρεκόρ των εντάξεων σε πολλαπλές δράσεις και χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν δημιουργήσει μία πολλή καλή βάση, για πολλά έργα και σοβαρές υποδομές τη νέα 5ετία.
  • Στα πολλά μικρά έργα με αυτεπιστασία, δηλαδή με υλικά από προμήθειες του Δήμου και με προσωπικό του Δήμου. Έτσι στις Κοινότητες έγιναν παρεμβάσεις περισσότερες από κάθε άλλη δημοτική περίοδο, σε προβλήματα χρονίζοντα, απλά κάποιοι αρνούνταν να τις αντιληφθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι στις Κοινότητες δεν υπάρχουν προβλήματα σήμερα και δεν απαιτούνται ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις.
  • Στη σαφή βελτίωση στη καθημερινότητα του δημότη (μέρα με νύχτα σε σχέση με τη διοίκηση Γαλούνη) όσον αφορά τους τομείς καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης, με το περιθώριο βελτίωσης να είναι πολύ μεγάλο ακόμα.
  • Στη δημοπράτηση και εκτέλεση, στα λίγα έργα και στις χρηματοδοτήσεις που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση, όπου τα δημοπράτησε και τα εκτέλεσε όλα (παρά τις σοβαρές επισφάλειες κάποιων που κινδύνευαν με απένταξη), χωρίς να χάσει ούτε ευρώ, όταν η προηγούμενη διοίκηση (νυν παράταξη ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ''), έχασε χρηματοδοτήσεις 5,7 εκατομμυρίων ευρώ για 7 έργα που παρέλαβε από τον αείμνηστο Πυθαγόρα Σαμαρά.
  • Στη άμεση κατάργηση των παράνομων και αδιαφανών προφορικών απ' ευθείαν αναθέσεων, που η προηγούμενη διοίκηση (νυν παράταξη ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ''), τις έκανε καθεστώς και συνήθεια, με τον Δήμο μόνιμα κατηγορούμενο στα Δικαστήρια να διασύρεται και να εξευτελίζεται.
  • Στην χρήση των νόμιμων απ' ευθείας αναθέσεων για πραγματικά έργα και προμήθειες, με προτεραιοποίηση, που οι πολίτες τις αντιλαμβάνονταν και έλυναν πραγματικά προβλήματα καθημερινότητας, σε πλήρη αντίθεση με τον πακτωλό απ' ευθείας αναθέσεων, που δεν απέδιδαν το ανάλογο και αναμενόμενο έργο και οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονταν πως έπιαναν τόπο τα χρήματά τους.
  • Στις δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην προβολή και ανάδειξη του Δήμου, κάτι που έκανε την διαφορά με την προηγούμενη διοίκηση (νυν παράταξη ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ'').
  • Στην απουσία πειστικής εναλλακτικής πρότασης για την διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου από την παράταξη ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ'', η οποία ποτέ δεν τοποθετήθηκε πολιτικά και προγραμματικά, δεν παρουσίασε όραμα και σχέδιο για τον τόπο, έπεφτε από γκάφα σε γκάφα με ανθρώπους που αναγκαστικά βρέθηκαν μαζί. Οι υποψήφιοι δημοτικοί της σύμβουλοι που ήταν εκλεγμένοι, αν δεν απουσίαζαν από τα δημοτικά συμβούλια την περίοδο 2019-2023 (το σύνηθες), ασκούσαν αντιπολίτευση αστεία έως τραγική και καταψήφιζαν πράγματα αυτονόητα θετικά. Διάβαζες τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου της παράταξης, τα οποία διέστρεφαν εντελώς πραγματικά γεγονότα σε όλους γνωστά. Ένα παράδειγμα: Έλεγαν με επίσημες ανακοινώσεις ότι η ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε), έγινε επειδή το έθεσαν οι λεγόμενοι «Ενεργοί» Πολίτες τον Ιανουάριο του 2023, όταν ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την ένταξη του Δήμου στις Ο.Χ.Ε τον Δεκέμβριο του 2022 μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (δείτε εδώ) και όλο το 2022 που προετοιμαζόταν η ένταξη, έκανε συνεχείς αναφορές στα Δημοτικά Συμβούλια για το θέμα των Ο.Χ.Ε. Μία παράταξη που σχηματίσθηκε ευκαιριακά, με πρώτο βιολί τον τέως Δήμαρχο Ερωτόκριτο Γαλούνη, ο  οποίος δεν διαθέτει πλέον πολιτικό κεφάλαιο και στον οποίο προσέτρεξαν κυριολεκτικά παρακαλώντας τον, με όλες τις παλινωδίες των χαρακτηρισμών, ανεπιθύμητος και αναφορά για την ηθική του καταρρέοντος ηγεμόνα. Μία δημοτική παράταξη, χωρίς συνεκτική πολιτική πρόταση και αποτελούμενη από πολλούς ανθρώπους, που η παράταξη Τριανταφυλλάκη δεν θέλησε να εντάξει στα ψηφοδέλτια της και απλά αυτοί πήγαν απέναντι, χωρίς πολιτικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια.
  • Στον υποσκελισμό του αρχηγού της παράταξης ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ'', από πολλά στελέχη της παράταξης, όπου ουσιαστικά αυτοί παρουσιάζονταν σαν αρχηγοί και είχαν προσωπική στρατηγική και ατζέντα, μιλώντας κάθε μέρα με λόγο μη πειστικό, εξόχως επιθετικό και τοξικό. Στελέχη της παράταξης κάνανε προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς σε πολιτικούς τους αντιπάλους, άλλοι έκαναν προσωπικές επιθέσεις σε blogger και σε στενά μέλη της οικογένειας του, επειδή τόλμησε να γράψει κάτι που δεν τους άρεσε και γενικά υπήρχε μία διάχυτη τοξικότητα και ένας διχαστικός λόγος. Αυτό βέβαια έχει και ανάγνωση, ότι ο ίδιος ο αρχηγός δεν έδειξε ότι διαθέτει τον τρόπο να επιβάλει την ηγετική του παρουσία στο συνδυασμό και να στοιχίσει όλες τις δυνάμεις πίσω του, με αυτόν να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη στρατηγική και στο τρόπο έκφρασης της παράταξης. Δυστυχώς για τον αρχηγό της παράταξης, κάποιοι του επιφύλαξαν ρόλο κομπάρσου και αυτό τον αδίκησε. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τις εκλογές, είχαμε φυγόκεντρες δυνάμεις στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με 2 ανεξαρτητοποιήσεις, κάτι απολύτως φυσικό για μία παράταξη που δεν συστήθηκε με πολιτικό υπόβαθρο, αλλά τελείως ευκαιριακά και πρόχειρα.
  • Στο σαφώς καλύτερο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, περιλαμβανομένου και του υποψήφιου Δημάρχου, με πολλά νέα πρόσωπα να συμμετέχουν για πρώτη φορά στα κοινά. Ιδιαίτερα η σύγκριση των δύο υποψήφιων Δημάρχων ήταν συντριπτικά υπέρ του Δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος απέδειξε την ικανότητα του κατά την δημοτική περίοδο 2019-2023. Θυμίζουμε ότι ψηφίζαμε για Δήμαρχο, ο οποίος πρέπει να έχει κάποια απαραίτητα χαρακτηριστικά και δυνατότητες και επίσης επισημαίνουμε ότι δεν κάνουνε όλοι για όλα.
 mytikaspress.

12 σχόλια:

  1. Χαλάρωσε, απ τα κρεβάτια σήκωναν γερόντια να πάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σούλα εχεις να μας πεις κάτι γιατί ο προϋπολογισμός γύρισε πίσω;;;;;;
    Βασίλη φιλικά σταματά να γράφεις εκτίθεσαι …Οι εκλογές τελείωσαν !Ο Σάββας καταποντίστηκε και εσείς με 63% δεν είστε άξιοι Ιούνιο μήνα να έχετε προϋπολογισμό !Καληνυχτα σας κύριε Σούλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Βασίλη !Εχεις κάποιο νέο από το διαχειριστικό έλεγχο.;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε 3 με 4 μηνες θα ακουσουμε αλλο λογο παραιτησης
    ΕΥΤΥΧΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΑΛΟΥΝΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΤΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Σούλα, Ο λόγος για τον οποίο ο Τριαναφυλλάκης κέρδισε τις εκλογές είναι γιατί ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ. Τα υπόλοιπα που γράφεις καλύτερα να μη τα συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιά διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός καλά τά λές,αλλά πολύ ρόδινα μάς τά περιγράφεις φίλε συνδημότη, πρέπει νομίζω νά κρατάμε πάντα μικρό καλάθι γιατί έρχονται δυσκολα χρόνια γιά τόν κόσμο[όπως λέει καί λαικό άσμα τού μεγάλου Στέλιου καζαντζίδη],καλό καλοκαίρι νά έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλή κ τεκμηριωμένη ενημέρωση μια ερώτηση για όλους ο βιολογικός Αστακού θα γίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Βασίλη λεβέντη μου !!Γυρισε πίσω ο προϋπολογισμός ματάκια μου …έχεις κάτι να πεις ή να γράψεις γι αυτό εκτός από αερολογίες ;;;;Πάει Ο Σάββας Σπιτι του ,πάνε και οι εκλογές ..Στον κόσμο έχεις να πεις κάτι που μπαίνει ο Ιούνιος και προϋπολογισμό θα (αν ) έχεις Ιούλιο ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΚΥΡΙΟΙ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι τοποθετούνται οι πραγματικοί άντρες με γνώμονα πάντα την αλήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο