Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Το περιβαλλοντικό έγκλημα των ιχθυοτροφείων που έκλεισαν στην Ιθάκη. Έφυγαν και πίσω δεν κοίταξαν.


Πηγή: Ομάδα στο Facebook Επιτροπή Αγώνα
ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
Κείμενο & φωτογραφίες: Γιώργος Λίλας.
Εκπαιδευτής καταδύσεων, μέλος της
επιτροπής τουρισμού του Δήμου Ιθάκης. 

Εννιά χρόνια μετά την διακοπή λειτουργίας της εταιρίας Ιχθυοτροφεία Ιθάκης Α.Ε. - Μακριά Πούντα, η κατάσταση εκεί παραμένει τραγική.....
Η εταιρία παράτησε στην περιοχή όλα αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες. 

Εκτός από την χερσαία καταστροφή του πανέμορφου ακρωτηρίου της Μακριάς Πούντα, τα χρόνια λειτουργίας της μονάδας, είχε καταστραφεί όλος ο κόλπος από το Σαρακίνικο μέχρι την Μούντα. Η υπερτροφία στα φύκια του βυθού και η ρύπανση από τα χημικά και τα απόβλητα που έριχναν στην θάλασσα είχαν καταστρέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Τα εισαγόμενα είδη ψαριών που έφευγαν από τα κλουβιά δημιουργούσαν πληθυσμούς άκρως επιθετικούς και επικίνδυνους για τα ενδημικά είδη. 

Μετά την χρεοκοπία της, η συγκεκριμένη μονάδα άφησε τα κλουβιά στην περιοχή τα οποία μετά από κάθε κακοκαιρία παθαίνουν ζημιές και συνήθως ελευθερώνονται καταλήγοντας να βολτάρουν στο Ιόνιο ή πάνω σε κάποια παραλία. Τα ελεύθερα κλουβιά αποτελούν κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα και καταστρέφουν το φυσικό κάλος των παραλιών που καταλήγουν. Κατά τον κυκλώνα Ιανό από τα 25 κλουβιά που είχαν μείνει στην μονάδα ελευθερώθηκαν τα 7 τα οποία και αγνοούνται. 

Σε κανένα από τα κλουβιά που καταλήγουν στις παραλίες της Ιθάκης δεν υπάρχει σήμα ή ταμπέλες για να βρεθεί ο ιδιοκτήτης. Για κάθε βαρκούλα 200 κιλών υπάρχει πάνω της serial number και το όνομα και ο αριθμός του σκάφους στην πλώρη. Σε αντίθεση τα κλουβιά ιχθυοτροφείων (τα οποία ζυγίζουν μερικούς δεκάδες τόνους) δεν υποχρεούνται να έχουν καμία σήμανση. Αν ο καθένας μας που κινείται με σκάφος πέσει πάνω τους και σκοτωθεί ποτέ δεν θα βρούμε τον υπεύθυνο. 

Ο βυθός κάτω από τις ιχθυοκαλλιέργειες είναι στην ουσία νεκρός ακόμα και 9 χρόνια μετά την παύση λειτουργίας τους. 

Η Περιφέρεια, η οποία είναι και υπεύθυνη για την αδειοδότηση των ιχθυοκαλλιεργειών αδιαφορεί για την σημερινή κατάσταση. 

Πρόσφατα η χρεοκοπημένη εταιρία με παρέμβαση του Δήμου Ιθάκης πήρε πρόστιμο 30.000 € και ανακοινώθηκε από ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει την απομάκρυνση των κλουβιών. 

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις 3 παραλίες που έχουν μπλοκαριστεί από τα σπασμένα κλουβιά; Οι συγκεκριμένες παραλίες δεν μπορούν να προσεγγιστούν από σκάφη και η ρύπανση από τη διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ), τις πλαστικές σημαδούρες, και τα μεγάλα μεταλλικά και σκουριασμένα κομμάτια έχουν καλύψει το σύνολο της επιφάνειας τους. 

Επίσης τι θα γίνει με το χερσαίο κομμάτι και την χωματερή με τα πλαστικά υλικά; Τα συγκεκριμένα πλαστικά με την έκθεση τους στον ήλιο σπάνε συνεχώς σε μικρότερα κομμάτια και με την βροχή και τον αέρα καταλήγουν στην θάλασσα. Τελικά καταναλώνονται από τα ψάρια και περνάνε στην τροφική αλυσίδα. Όλο ο κόλπος είναι περιοχή αλιείας για τους ντόπιους ψαράδες. 

Προβλέπεται ο καθαρισμούς του βυθού ή μόνο όσα βλέπει η πεθερά; 

Θα μαζευτούν τα εκατοντάδες κομμάτια κλουβιών και από όλες τις γειτονικές παραλίες; 

Ας ελπίζουμε ότι μετά τον καθαρισμό και αποκατάσταση του μέρους, δεν θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες ντροπής στο νησί μας και δεν θα δώσουμε νέες άδειες για ιχθυοκαλλιέργειες που θα φέρουν στο μέρος μόνο καταστροφή και υποβάθμιση. 

Το 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά στα σχέδια ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών σε όλη την Νότια Ιθάκη (από το Σαρακίνικο μέχρι τον Πίσω Αετό). Θεωρώ ότι το Yπουργείο και η Περιφέρεια έχει λάβει υπόψιν της την συγκεκριμένη απόφαση. 































































mytikaspress

4 σχόλια:

  1. Κ στο μυτικα υπαρχει αυτο..αλλα μονο ο νηρεας σας φταει βασιλη?..δεν ακουσα ποτε να πειτε για τα ψαρια στο μυτικα που δεν εμεινε παραλια συν που ο βουρκος ηταν θεραπευτικα νερα..τωρα τι ειναι βασιλη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι εικόνες δεν σας τιμούν . Δεν αξίζει για ένα νησί τόσο γραφικό που οι τιμές για την καλοκαιρινή περίοδο είναι στα ύψη. Οι τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες αδρανούν και αδιαφορούν όπως δείχνουν οι εικόνες. Κρίμα πολύ κρίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πω ?? οι εικονες μιλανε απο μονες τους . το κρατος υπαρχει ? η δημοτική αρχή ? και απο που παρέλαβε αδεια να γεμίσει μπετό την ακρογιαλιά ? απαράδεκτες καταστάσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά απο αυτή την απαράδεκτη απο κάθε άποψη κατάσταση καλό θα είναι να μας δείξει η επιτροπή και το απέραντο σκουπιδαριό που αφήνουν κάθε χρόνο οι καταληψίες/παραθεριστές στις παραλίες της Βελάς της Αγρελιάς, στο Ασπρογυάλι και σε πολλές άλλες. Γιατί αυτό δεν τους ενοχλεί τόσα χρόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο