Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Αυτοδιοίκηση – νέος εκλογικός νόμος: Η «κρυφή» αλλαγή που ευνοεί νυν δημάρχους & περιφερειάρχες


Χθες
η aftodioikisi.gr αναφέρθηκε στο «δωράκι» του πρωθυπουργού προς τους «γαλάζιους» δημάρχους και περιφερειάρχεςπου αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία (σ.σ πάνω από 200 στους 325 και 12 και στους 13, αντίστοιχα):.....

Πρόκειται, εκτός από τη μείωση του ποσοστού του νικητή από 50%+1 στο 43%, για την αύξηση της θητείας από 4 σε 5 χρόνια για την επόμενη θητεία (2024 έως 2029).

Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, προκειμένου να το ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Όμως, υπάρχει και άλλο («κρυφό») σημείο του νέου εκλογικού νόμου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείο Εσωτερικών, που ευνοεί τους νυν δημάρχους και περιφερειάρχες.

Πρόκειται, όπως λένε, έμπειροι αυτοδιοικητικοί στην aftodioikisi.gr, για το σημείο που αφορά την «καταληκτική ημερομηνία

η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών»

Το υΠΕΣ υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται «ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι».

Ωστόσο, κάτι τέτοιο, όπως λένε οι ίδιοι αυτοδιοικητικοί:

-Αφενός προσκρούει στα όσα ισχύουν για τις εθνικές εκλογές, όπου προβλέπεται ότι η σχετική προθεσμία είναι μερικές εβδομάδες πριν την διεξαγωγή τους και όχι 3,5 μήνες πριν!

-Καθώς 3,5 πριν τις εκλογές το κλίμα ακόμη δεν θα έχει «ζεσταθεί», μια τέτοια πρόβλεψη ευνοεί σαφώς τους νυν δημάρχους και περιφερειάρχες, οι οποίοι, με αυτό τον τρόπο μπορούν να «κλείσουν» τους καλύτερους υποψηφίους συμβούλους για τους συνδυασμούς τους.


aftodioikisi

2 σχόλια:

  1. Τίποτα δέν είναι σιγουρο. Και όλο αυτό το "δωράκι" ακυρώνεται με την λαϊκή ετυμηγορία στις κάλπες το 23.
    θυμάσαι τι έγραφαν κάποιοι ότι θα γινόταν εκλογές τον Νοέμβριο του 20 ?
    έγιναν πρόωρες εκλογές ? δέν εγιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος ψηφιστεί κ πάρει 43/ κ πανω απλά ΒΓΑΊΝΕΙ Δήμαρχος , όλα τα άλλα πού ακούμε είναι για το ζητώ ,ο λαός που αποφασίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο