Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Άσχημα νέα – Στοπ μετά τις δύο νέες εξαιρέσεις


Κακά μαντάτα για όσους ήλπιζαν σε νέα χαλάρωση των μέτρων σχετικά με τη μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους......
Με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά την επικράτεια, όλα οδηγούν σε νέα ενίσχυση των μέτρων και παράταση του lockdown, με την χαλάρωση στις μετακινήσεις εκτός νομού να φαντάζει όλο και πιο μακρινή. 

Παρότι οι ημερομηνίες που αρχικά είχαν ακουστεί μιλούσαν για «άνοιγμα» στις 8 ή τις 14 Φεβρουαρίου, δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στο μήνα. Αντιθέτως οι ειδικοί κάνουν λόγω για ενίσχυση των μέτρων, ειδικά στην Αττική που περνά ξανά στο «κόκκινο». 

«Για να πούμε ναι στη μετακίνηση εκτός νομού θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σίγουρα πρέπει να περάσουν δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία» δήλωνε πριν μερικές ημέρες στο ethnos.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Βατόπουλο, όταν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού, θα πρέπει αυτή να γίνει υπό όρους που θα εξεταστούν μόλις υπάρχουν τα δεδομένα για την άρση του μέτρου. 

Τι ισχύει 

Υπενθυμίζεται ότι με τα ισχύοντα μέτρα, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις: 

· Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου. 

· Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση. 

· Μετακίνηση για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη. 

· Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη. 

· Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση των φοιτητών 

· Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1 


· Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου. 

· Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων. 

aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο