Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.


Ημερομηνία, 26.1.2021 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΑΥ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 

Θέμα: Συζήτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο.....
Ξηρομερίτισσες – Ξηρομερίτες. 

Το θέμα της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. 

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της παραπάνω συνεδρίασης, διαπιστώνουμε: 



Τα θέματα που θέσαμε: 

1) Να ανακληθεί λόγω αναρμοδιότητας και λόγω ύπαρξης νέων δεδομένων η υπ’ αριθ. 01/2019 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (ΑΔΑ: ΩΨΠΖ7Λ6-ΒΥΑ) με θέμα: Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. 

2) Να εισαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η συζήτηση του ως άνω θέματος και να ληφθεί απόφαση αρνητικής γνωμοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. 



Τα ανωτέρω θέματα που η Επιτροπή Αγώνα είχε ζητήσει, τελικά μετατράπηκαν από την πλειοψηφούσα παράταξη, σε συζήτηση για λήψη απόφασης που ρετουσάρει την προηγούμενη (Φεβρουάριος 2019) απαράδεκτη απόφαση, πολλαπλά επιζήμια για το Ξηρόμερο, το θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, την τουριστική, αγροτική και εν γένει τοπική οικονομία, την αναψυχή και τη ζωή των Ξηρομεριτών και των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής μας. 

Οι περιφερειακές παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» της «Αριστερής παρέμβασης αντικαπιταλιστικής κίνησης στην Δυτική Ελλάδα» και αρχικά και της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», υποστηρίζοντας τα επιχειρήματά μας, πρότειναν να γίνει ψηφοφορία κατά παράταξη, επί αυτών των δύο ζητημάτων που θέσαμε. 

Οι παρατάξεις «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην πρόοδο» (Κατσιφάρας) και κατόπιν και η παράταξη «Δυτική Ελλάδα Μπροστά» (Σπηλιόπουλος), ζήτησαν από την παράταξη της πλειοψηφίας «Όλα από την Αρχή» (Φαρμάκης), να διατυπώσει στην εισήγηση της, ποια η πρόταση της για απόφαση η οποία δεν διακρινόταν στην εισήγηση του Αντιπερεριφερειάρχη κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη. Όταν λοιπόν σταμάτησε για λίγο χρονικό διάστημα η συζήτηση του θέματος και ήρθε η πρόταση της πλειοψηφίας, αυτή υπερψηφίστηκε από αυτές τις τρεις παρατάξεις, ενάντια στο αίτημα της Επιτροπής Αγώνα για ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος. 



Η Επιτροπή Αγώνα εκτιμά: 

1. Ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν συμφωνίας και ψήφισης των παρατάξεων Φαρμάκη - Κατσιφάρα - Σπηλιόπουλου, ουσιαστικά και πολιτικά παίρνει θέση καθαρά υπέρ της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ και των αυθαιρεσιών των ιχθυοκαλλιεργητών αδιαφορώντας για την τεράστια ζημιά που προκαλεί στο Ξηρόμερο. 



2. Τεχνοκρατικά μεταθέτει το θέμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, διατυπώνοντας μία αντιφατική και μη δεσμευτική επιχειρηματολογία, η οποία εύχεται (άκουσον, άκουσον!) να γίνει αποδεκτή και σε αυτή την περίπτωση ίσως προκύψει κάτι θετικό στην υπόθεση μας, κερδίζοντας χρόνο αν σταματήσει η διαδικασία έγκρισης της Π.Ο.Α.Υ. 



Η Επιτροπή Αγώνα θέλει να καταγγείλει προς τους πολίτες του Ξηρομέρου: 

1. Την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα, να δίνει τον λόγο αυστηρά μόνο για 3 λεπτά στους 8 εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα και η εν γένει στάση του δεν ήταν αρμόζουσα και αυτό έχει καταγραφεί. Μάλιστα έκανε και προσωπικές κρίσεις για το περιεχόμενο της ομιλίας της νομικής εκπροσώπου της Επιτροπής Αγώνα. 

2. Την άρνηση του Προέδρου (με ευθύνη της παράταξης της πλειοψηφίας) να μεταδοθεί ζωντανά μία δημόσια συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, για να δουν και να ακούσουν οι πολίτες - αυτοί που εξέλεξαν τους Περιφερειακούς Συμβούλους στις θέσεις αυτές- τι θέσεις παίρνουν και πως υπερασπίζονται ή εναντιώνονται στα συμφέροντα τους. Αυτό είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό, καταργεί την δημόσια λογοδοσία και μας πάει σε αλήστου μνήμης εποχές. Η επίκληση προσωπικών δεδομένων, για δημόσιες συνεδριάσεις αιρετού οργάνου, δεν έχουν καμία βάση. 

3. Την ατολμία της διαμορφωθείσας πλειοψηφίας να μετουσιώσει σε πράξη την επιχειρηματολογία της, αλλά και του συνόλου σχεδόν των ομιλούντων Περιφερειακών Συμβούλων, που με τις τοποθετήσεις τους κατανόησαν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα και τάχθηκαν υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της, αλλά στο τέλος μόνο οι τέσσερις παρατάξεις, που αναφέραμε στην αρχή, τόλμησαν να τις υποστηρίξουν μέχρι τέλους και τις ευχαριστούμε και δημόσια, για τη στήριξή τους. 

4. Την απόλυτη σιωπή, εκ μέρους της πλειοψηφίας, για τα νέα στοιχεία που προσκομίσαμε περί των λαθών και ανακριβειών της Σ.Μ.Π.Ε . 

Η Επιτροπή Αγώνα και τα μέλη που την απαρτίζουν, συνεχίζουν τον αγώνα τους για αναστολή της διαδικασίας θεσμοθέτησης της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και ακύρωση της Σ.Μ.Π.Ε. 

Με την τοπική κοινωνία ενωμένη στον κοινό στόχο, αξιοποιώντας κάθε δημοκρατικό μέσο αγώνα κι αγνοώντας πολιτικές και παραταξιακές σκοπιμότητες, όλοι μαζί παλεύουμε ενάντια στο σχέδιο που καταδικάζει τον τόπο μας σε παρακμή και ερήμωση. 

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους Ξηρομερίτες κι όλους τους συμπολίτες, φίλους του Ξηρομέρου και της αλήθειας! 



Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

3 σχόλια:

  1. ΜΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗ
    ΠΩΣ Κ ΕΤΣΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας το έχω ξαναπεί όταν διατυπώνουμε συνεχώς και μονότονα καταγγελτικό λόγο και έχουμε ανεδαφικούς στόχους τότε η εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι αυτή και μην προσποιείστε κάποιοι ότι εκπλήσσεστε από τα αποτελέσματα των προσπαθειών. Όταν μετά από 10 χρόνια περίπου από την λήψη της αρχικής απόφασης εμφανιζόμαστε ως αντιρρησίες και εκφράζουμε μαξιμαλιστικές απόψεις το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα εισακουστούμε. Μου προξενεί όμως εντύπωση και δημιουργεί προβληματισμό για το εάν αυτή η άκαμπτη συμπεριφορά κάποιων δεν είναι επιτηδευμένη και δεν κρύβει δεύτερες σκέψεις. Γιατί όταν η απάντηση κάποιων στο ερώτημα τι θα γίνει εάν δεν κερδίσουμε είναι «κι αν χάσουμε τι έγινε, χάσαμε» μου δημιουργεί την πεποίθηση ότι ας πάμε, όπως πάμε, αρκεί να μην μας κατηγορήσουν για αδράνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η επιτροπή αγώνα κατέληξε ναναι δυο τρία άτομα που κάνουν προσωπική πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο