Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

«Έπνιξε» τον κάμπο των Οινιάδων ο Αχελώος, ανάστατοι οι αγρότες

 


Τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά του πρώην δήμου Οινιάδων (νυν Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου), όπως το Λεσίνι, το Νεοχώρι, η Κατοχή, η Μάστρο, το Πεντάλοφο, η Γουριά και όχι μόνον καθώς εδώ και ημέρες τα χωράφια -κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες- έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο ποτάμι.

Όπως αναφέρει ο γεωπόνος από το Νεοχώρι κ. Ηλίας Μαυράκης, κτήματα με εσπεριδοειδή και ελιές έχουν καλυφθεί με νερά, τα μικρά σε ηλικία δέντρα δεν… φαίνονται καν και ειδικά στις ελιές θεωρείται αβέβαιη πλέον η τύχη τέτοιων κτημάτων.

Ο Θύμιος Μακρής, παραγωγός από το Πεντάλοφο τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έχουν πλημμυρίσει πολλά χωράφια και υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε περιφράξεις κτημάτων και άλλες υποδομές, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών.

Παράλληλα, πρόβλημα έχουν οι αγρότες της περιοχής και με τη συγκομιδή καθώς λόγω των νερών, δεν μπορούν καν να μπουν στα κτήματά τους, ενώ επίκειται η συλλογή των όψιμων ποικιλιών μανταρινιών και όχι μόνον.

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς ακόμα κι αν πέσει άμεσα η στάθμη, δεν θεωρείται πιθανό να στεγνώσουν άμεσα τα χωράφια λόγω του χειμώνα και ως εκ τούτου ζητούν μέτρα από την πολιτεία και ειδικά τον συντοπίτη τους υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το agriniopress, επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΓΟΕΒ Αχελώου κ. Βλάση Σφυρή, που σημείωσε πως η άνοδος της στάθμης του Αχελώου είναι μεγάλη με αποτέλεσμα τις πλημμύρες στην περιοχή και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού, αφού έχει διαπιστωθεί πως σε πολλά σημεία έχει στενέψει, λόγω φερτών υλικών.

“Τα αποστραγγιστικά παράλληλα είναι πεπαλαιωμένα και περιορισμένων δυνατοτήτων, ενώ υπάρχει και ζήτημα και με τη διαχείριση των υδάτων από τα φράγματα της ΔΕΗ τον χειμώνα”, συμπληρώνει ο κ. Σφυρής.

Με ρεπορτάζ-φωτο του Αλέξανδρου Μπίκα – agrotypos.gr

agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο