Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τέλος οι αναστολές για τις πληττόμενες, επίδομα 534 ευρώ μόνο για εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο


Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία, ενώ οι αναστολές συμβάσεων για τον μήνα Φεβρουάριο θα αφορούν μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις.....
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την παράταση της τηλεργασίας μέχρι 28 Φεβρουαρίου βρίσκεται προς δημοσίευση, ενώ θα συνεχιστεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μόνο για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που μελετά η κυβέρνηση καθώς όπως είπε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. 

Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν πλέον σε μια σειρά άλλων μέτρων για να ενισχύσουν την απασχόληση. 

Στο πλαίσιο αυτό την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τον μήνα Φεβρουάριο θα την λάβουν μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Έτσι οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και τον Φεβρουάριο για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις καθώς κάθε εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι αποφασίζουν το άνοιγμα ή μη κάποιων δραστηριοτήτων. Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής της σύμβασης εργασίας, δηλαδή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής. 

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των εργαζομένων ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει ήδη πάρει παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Παράλληλα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να πληρωθούν οι δικαιούχοι τα 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021 έως και στις 31 Ιανουαρίου. Επίσης, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον μήνα Ιανουάριο, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. 

Τηλεργασία 

Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπεται για την υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. 

Έτσι όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας. 

Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 28/2/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης. 

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Επίσης ως 28/2/2021 παρατείνεται σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα. 

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων. 

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ 

Παράταση έχει πάρει και ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. 

Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο και σε αυτόν εντάσσονται εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον το 20% του τζίρου τους το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Όσοι εργαζόμενοι υποστούν μείωση έως 50% στον μισθό τους, θα λάβουν από το κράτος το 60% της απώλειας τους, ενώ η πολιτεία καλύπτει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών). 

Αλεξάνδρα Κλειδαρά 

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο