Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Παναγιώτης Κατσούλης: Ο αργός θάνατος του λιανεμπορίου και της εστίασης Δια χειρός κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής


Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το τι συντελείται στο χώρο του λιανεμπορίου και της εστίασης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και πειθήνιων περιφερειακών αρχών, όπως αυτή της Δυτικής Ελλάδας.....

Υπουργείο Οικονομικών: Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την «επιστρεπτέα 5» κόπηκαν. Από τις 732.968 επιχειρήσεις που κατέθεσαν οριστική αίτηση, δικαιούχοι είναι μόνο οι 361.888.

Πανελλήνια Πρωτοβουλία Εστίασης: 10.226 επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον από τις συνολικά 37.039 (ΚΑΔ 5610 & 5629), κόπηκαν! Αλλά και στις επιλέξιμες, τα μέσα ποσά είναι 4592 και 753 ευρώ αντίστοιχα. 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οριστικό λουκέτο, 150.000 θέσεις εργασίας χάνονται.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Απορρίφτηκαν οι 7 από τις 8 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση. Το 30% περίπου των αιτούντων, για ελλιπή δικαιολογητικά.

Εστίαση Αγρινίου: «Τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 μόνο ως κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν… Τα ποσά των 1.000, 2000, 4000 € είναι ελεημοσύνη και ασέβεια για τον κλάδο και τα εξαρτώμενα μέλη του»».

Δεν πρόκειται περί λαθών ή αστοχιών, τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ηλίας Χατζηγεωργίου, εξηγεί: «Όρισαν τους «κόφτες» με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δώσουν τίποτα παραπάνω από το 1,5 δισ. που είχαν υπολογίσει». Έτσι η «επιλογή» των επιχειρήσεων δεν έγινε στη βάση της εξυπηρέτησης των αναγκών τους και με στόχο τη μη συσσώρευση χρεών προς τρίτους, αλλά ευνοώντας ορισμένες εξ αυτών, στη βάση του προαποφασισμένου ποσού που διέθεσε κυβέρνηση και περιφέρεια.

Άλλωστε αρκετοί είχαμε επισημάνει το τι θα συμβεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει: «Είχαμε επισημάνει πως οι κόφτες θα λειτουργήσουν εναντίον μας… μια επιχείρηση Νοέμβριο και Δεκέμβριο μπορεί να έχει μείωση τζίρου 43%, όμως συμπεριλαμβάνοντας το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην ‘επιστρεπτέα 5’, το ποσοστό αυτό μπορεί να διαμορφωθεί στο 16%, άρα η επιχείρηση είναι μη επιλέξιμη».

Είναι προφανές πως με εργαλείο τα επαναλαμβανόμενα lockdown, τις χρόνιες παθογένειες, τα νέα χρέη που συσσωρεύονται - κατά 847 εκατ. € αυξήθηκαν τον Οκτώβριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών/επιχειρήσεων – και το νέο πτωχευτικό κώδικα, προωθείται μια βίαιη αναδιάρθρωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικής βάσης της χώρας και ειδικά εκείνης του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Η έκθεση Πισσαρίδη, το «ευαγγέλιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι σαφής: «Η αύξηση του αριθμού των μεγάλων και των μεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών…παράλληλα η καλύτερη διασύνδεσή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα ενισχύσει τη συνολική εξωστρέφεια της οικονομίας…». Η συρρίκνωση του όγκου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία μεγάλων αλυσίδων food&drink, εμπορικών κέντρων Mall, πολυκαταστημάτων τύπου jumbo και ΙΚΕΑ, έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

Συνολικά ο αγροτοδιατροφικός τομέας της οικονομίας, ο οποίος αναφέρεται ως ο βασικός πυλώνας υψηλών επιχορηγήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), οδηγείται σε οικονομίες κλίμακας, με καθετοποίηση και συγκεντροποίηση της παραγωγικής του βάσης. Ενδεικτικό παράδειγμα ο χώρος των ιχθυοκαλλιεργειών.

Οι διαπιστώσεις είναι απαραίτητες αλλά δεν αρκούν.

Τώρα είναι η ώρα της δράσης και των πρωτοβουλιών από συλλογικούς φορείς, πολίτες και επαγγελματίες. Πρωτοβουλίες αντίστασης στον αφανισμό και διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής πρότασης ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας προς το συμφέρον των πολλών.

Με συγκεκριμένα αιτήματα συσπείρωσης πολιτών και επαγγελματιών, όπως:

ü Η κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα.

ü Η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

ü Η διαγραφή σημαντικού μέρους των οφειλών της πανδημίας.

Αύριο θα είναι αργά. Οι κυβερνώντες πρέπει άμεσα να λάβουν το μήνυμα.

Όπως αυτό της τελευταίας φράσης της Εστίασης του Αγρινίου: «Ήρθε η ώρα να μετρήσουμε εμείς και εσείς το Πολιτικό Κόστος. Είναι υπόσχεση στις οικογένειες μας»!

Παναγιώτης Κατσούλης

Εκπαιδευτικός

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο