Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Έκλεψαν 650 κιλά καρπού από ελαιώνες!

Τα πρώτα κρούσματα κλοπής καρπού από ελαιώνες είναι γεγονός, πριν ακόμη ξεκινήσει η μαζική συγκομιδή των ελιών. Κατά τις μαζικές περιόδους τα κρούσματα πληθαίνουν και αποτελούν μάστιγα τα τελευταία δύο χρόνια.......


    Πριν ξεκινήσει η μαζική περίοδος της συγκομιδής των ελιών σημειώθηκαν απώλειες καρπού λόγω κλοπής. Επιτήδειοι πριν λίγες μέρες στην περιοχή της Αβόρανης εισέβαλαν σε ελαιώνες και αφαίρεσαν πάνω από δένδρα καρπούς συνολικά 650 κιλών. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, υπήρξε και περίπτωση που οι επιτήδειοι έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους και ετράπησαν σε φυγή αφήνοντας συγκεκριμένα 11 τελάρα στον ελαιώνα από τον οποίο επρόκειτο να έκλεβαν καρπούς.
Το γεγονός αυτό για την συγκεκριμένη περιοχή δεν αποτελεί έκπληξη. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και άλλα αντίστοιχα περιστατικά. Μάλιστα, ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Σταμνά του δήμου Μεσολογγίου. Όπως κάτοικοι μας πληροφόρησαν, στους ελαιώνες που είναι προς την κατεύθυνση του Αγγελοκάστρου ουκ ολίγες φορές σημειώθηκαν καταδρομικές επιχειρήσεις από άγνωστους και επιτήδειους, οι οποίοι έκλεβαν ακόμη και γεμάτα τελάρα με ελιές, την στιγμή που λίγα μέτρα πιο πέρα εργάτες απασχολούνταν σε εργασίες συγκομιδής ή μεταφοράς ελιών.
  Το γεγονός αυτό εξελίσσεται σε μάστιγα για τους ενασχολούμενους με τις ελιές τα δύο τελευταία χρόνια, την στιγμή που εκ φύσεως η ελαιοπαραγωγή στο νομό δέχεται πλήγμα. Φέτος, συγκεκριμένα η μείωση που έχει προβλεφθεί και παρατηρηθεί στην παραγωγή χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη. Οι ακατάλληλες καιρικές συνθήκες της άνοιξης, εποχής της καρποφορίας των ελιών, προκάλεσε πτώση της τάξεως του 80% στην ελιά τύπου Αγρινίου και 40% στις ελιές τύπου Καλαμών. Αν και το γεγονός αυτό, λόγω έλλειψης ποσοτήτων, αναμένεται να προκαλέσει άνοδο στην τιμή της ελιάς, περίπου κατά 30% με 40%, χωρίς βέβαια η αύξηση αυτή να έχει «κλειδώσει», αποτελεί μάστιγα για τους ενασχολούμενους με τον κλάδο, διότι ικανοποιητικές ποσότητες ελιών τις μετατρέπουν σε λάδι που κρατούν για ιδία χρήση και επίσης ικανοποιητικές ποσότητες ελιών συγκεντρώνουν στις αποθήκες τους επίσης για ιδία χρήση καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και ώσπου να έρθει η εποχή να παράξουν νέους καρπούς.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο